O Δήμος Άνδρου σε δυο νέα προγράμματα Life

  • Πέμπτη, 16 Μαρτίου, 2017 - 06:13
  • /   Eνημέρωση: 16 Μαρ. 2017 - 7:35

Δυο νέα προγράμματα Life, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον και τον οικοτουρισμό, πρόκειται να υλοποιηθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην Άνδρο. Οι προτάσεις που είχαν υποβληθεί στις αρμόδιες διευθύνσεις της ΕΕ εγκρίθηκαν και η έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους προσεχείς μήνες.

Η διάρκεια και των δυο προγραμμάτων είναι τετραετής (2017-2021) και ανάμεσα στους συμμετέχοντες εταίρους βρίσκονται τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα: το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο πρώτο από τα δυο προγράμματα, ο Δήμος Άνδρου, αναλαμβάνει να υλοποιήσει μια δυναμική πρόταση διαχείρισης της γης, μέσω μιας συμμετοχικής διαδικασίας, για την παραγωγή πιστοποιημένων ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με παράλληλη θετική επίδραση στην αειφορία του περιβάλλοντος και στην κλιματική αλλαγή. Η πρόταση, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει και την αποκατάσταση επιλεγμένων αναβαθμίδων (αιμασιές) και κατασκευών από ξερολιθιά που έχουν υποστεί μερική κατάρρευση, σε μια συνολική έκταση μεγαλύτερη των 1.000 στρεμάτων. Οι εκτάσεις με τις αναβαθμίδες θα παραχωρηθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από όσους ιδιοκτήτες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να αποκατασταθούν και επανακαλλιεργηθούν. Τα προϊόντα που θα παράγονται, θα πιστοποιηθούν και θα προωθηθούν προς πώληση, με τη συμμετοχή εταιρειών οι οποίες θα αναλαμβάνουν την απορρόφηση και τη μεταποίηση του συνόλου της παραγωγής.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εκτάσεις θα παραδοθούν στους ιδιοκτήτες, αποκαταστημένες και καλλιεργημένες.

Το δεύτερο πρόγραμμα Life αφορά στο περιβάλλον και στοχεύει και αυτό στην εμπλοκή φορέων του νησιού (ξενοδόχοι, επαγγελματίες τουρισμού, αλιείς, αγρότες κλπ) στη διαχείριση και ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής του νησιού, που βρίσκεται μέσα στη ζώνη Natura 2000, με έμφαση στους οικοτόπους και τα είδη προτεραιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Άνδρου αναλαμβάνει μεγάλο μέρος διαχειριστικών δράσεων τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, όπως π.χ. την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών, αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών μέτρων, τη συμμετοχή στη δημιουργία και συντήρηση Βοτανικού Κήπου με τοπικές ποικιλίες οι οποίες θα διατίθενται στην αγορά, την υλοποίηση μέτρων για την απομάκρυνση των σκουπιδιών και παρατημένων αλιευτικών εργαλείων σε παραλίες, ακτές αλλά και στην θάλασσα, κ.ά.

Τα δυο νέα προγράμματα και η ταυτόχρονη υλοποίησή τους τοποθετούν τον Δήμο Άνδρου στην πρώτη γραμμή των Δήμων που υλοποιούν ευρωπαϊκά προγράμματα LIFE ανά την Ελλάδα.

Ετικέτες: