Ομόφωνη απόφαση ανάκλησης της προέγρισης άδειας λειτουργίας για επιχείρηση που είχε προχωρήσει σε παραβάσεις και αυθαιρεσίες στην προστατευόμενη περιοχή του Πανόρμου

“Έκθετος ο Δήμαρχος”

Απάντηση της ΚΕΠοΜ σε δηλώσεις του Δημάρχου Μυκόνου στην “Κοινή Γνώμη”

Στο ζήτημα της καταπάτησης τμήματος της παραλίας του Πανόρμου Μυκόνου, επανέρχεται οξύτερα η παράταξη της μειοψηφίας ΚΕΠοΜ, μετά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Μυκονίων και σχετικές δηλώσεις του Δημάρχου Μυκόνου στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου, η επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην προστατευόμενη παραλία του Πανόρμου και κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο του 2016, αλλά και σε προηγούμενα έτη, είχε προχωρήσει σε αυθαιρεσίες, στερήθηκε δικαίως την άδεια λειτουργία της, ενώ παράλληλα οξύτατη κριτική ασκεί και στο Δήμαρχο Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνο Κουκά, με αφορμή δηλώσεις του για το ζήτημα, τις οποίες είχε παραχωρήσει στην “Κοινή Γνώμη”.

Εξαπόλυση προσωπικών απειλών

Το θέμα της αναίρεσης της προέγκρισης, για επανέκδοση της άδειας λειτουργίας της επιχείρισης εστίασης, η οποία σύμφωνα με την ΚΕΠοΜ είχε δοθεί “σιωπηρά”, ήλθε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μυκονίων, παρόντος του δικηγόρου της εταιρείας. Το συμβούλιο, ωστόσο, παρά τα όποια επιχειρήματα του νομικού εκπροσώπου της επιχείρισης αποφάσισε ομόφωνα την αναίρεση, δεδομένου, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 180/79, μετά την ανάκληση της άδειας και την παραβίαση της σφράγισης της επιχείρισης, αποκλείεται από τη διαδικασία αδειοδότησης για τρία έτη, ενώ ταυτόχρονα και όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η ΚΕΠοΜ, “έχει καταγεγραμμένες αρνητικές αποφάσεις από τρία διοικητικά δικαστήρια στα οποία είχε προσφύγει και ένα μακρύ ιστορικό παραβατικότητας. Το νομικό κομμάτι επεξηγήθηκε πλήρως από την δικηγόρο του Δήμου Μυκόνου κ. Μάρθα Φρούτζου”.

Σύμφωνα με την Κίνηση, εκτός από την απόπειρα του δικηγόρου “να παρουσιάσει μία μαγική εικόνα συμμόρφωσης της εταιρείας”, με την παράλληλη επισήμανση, πως “δεν υπάρχει καμία παρανομία πλην το ότι αποσφράγισε και λειτούργησε δίχως άδεια”, εξαπολύθηκαν επιπλέον και “απειλές κατά της Άννας Καμμή (σ.σ. επικεφαλής της ΚΕΠοΜ) προσωπικά και της ΚΕΠοΜ γενικότερα”, ενώ επιχειρήθηκε ο υποβιβασμός της σημασίας της υπόθεσης, χωρίς καμία αναφορά στις ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Μυκόνου για το θέμα, ανάγοντας το ζήτημα σε μία εμμονική συμπεριφορά της επικεφαλής της παράταξης κατά της επιχείρισης.

Επιχειρηματολογία βάσει δηλώσεων του Δημάρχου

Όπως τονίζει η ΚΕΠοΜ, βασικό κομμάτι της επιχειρηματολογίας του νομικού εκπροσώπου της εταιρείας, υπήρξε η αναφορά στις δηλώσεις του Δημάρχου Μυκόνου στην “Κοινή Γνώμη”, στις οποίες υποστήριζε, πως το κατάστημα είχε ενημερωθεί πως αν επεδείκνυε συμμόρφωση προς τα όσα ορίζει ο νόμος για την αποκατάσταση των αυθαιρεσιών, θα δινόταν η δυνατότητα να επανεξεταστεί η επανέκδοση της άδειας λειτουργίας της, η οποία υπενθυμίζεται πως είχε ανακληθεί από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Μυκόνου ομόφωνα, κατόπιν των σχετικών καταγγελιών και αυτοψίας και του ίδιου του Δημάρχου στο σημείο. Επίσης, ο Δήμαρχος είχε υποστηρίξει, πως η επιχείρηση είχε ξεκινήσει ήδη τις ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Παράλληλα, στις δηλώσεις του, ο κ. Κουκάς κατηγόρησε την ΚΕΠοΜ για λαϊκισμό και μονόπλευρη ενημέρωση των πολιτών.

“Το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει από την συνεδρίαση είναι ότι η απόφαση του συμβουλίου αφήνει ουσιαστικά έκθετο τον Δήμαρχο που για μικροπολιτικούς λόγους προέβη στην παραπάνω δήλωση, την στιγμή που γνώριζε ότι η εταιρεία δεν είχε καν δικαίωμα να αιτηθεί νέα άδεια”, σχολιάζει η ΚΕΠοΜ, συμπληρώνοντας πως αποτελεί προσφιλή τακτική του Δημάρχου και της παράταξής του, να “περιορίζεται σε συκοφαντίες, απόκρυψη της αλήθειας και φθηνή πολιτική μέσω των social media”, προς όποιον “τολμά να ορθώνει πολιτικό ανάστημα και λόγο απέναντί του”, κάνοντας λόγο επίσης για συστηματική προσπάθεια απαξίωσης και απομόνωσης της ΚΕΠοΜ.

Πολιτικό ανάστημα κατώτερο των περιστάσεων”

Κλείνοντας, η παράταξη της μειοψηφίας του Δήμου Μυκόνου απευθύνει ερωτήματα, όσον αφορά στους λόγους που ο Δήμαρχος επιτίθεται στην ΚΕΠοΜ, δεδομένου, ότι έχουν ληφθεί ήδη ομόφωνες αποφάσεις από τα δημοτικά όργανα του Δήμου Μυκόνου, οι οποίες αφορούν στην ανάγκη παύσης της λειτουργίας της επιχείρησης, καθώς αυτή απειλεί την προστατευόμενη περιοχή του Πανόρμου, αλλά και δεδομένων των πρότερων δηλώσεων του κ. Κουκά, περί υπεράσπισης μέχρι τέλους της περιοχής.

“Γιατί δεν επιτίθεται στην ίδια την επιχείρηση η οποία παραβλέποντας τις αποφάσεις του Δήμου αλλά και της δικαιοσύνης όχι μόνο αποσφράγισε αλλά λειτούργησε κανονικά το περασμένο καλοκαίρι απαξιώνοντας τον Δήμαρχο και τους θεσμούς; Τι όφελος έχει ο Δήμαρχος να προετοιμάζει το έδαφος για την επαναλειτουργία της επιχείρησης χωρίς να έχουν διορθωθεί οι παρανομίες και μάλιστα να παραβλέπει τον ίδιο τον νόμο που ως νομικός όφειλε όχι μόνο να γνωρίζει αλλά και να εφαρμόζει; Αποδεικνύεται ότι το πολιτικό ανάστημα του κ. Δημάρχου είναι κατώτερο των περιστάσεων”, σημειώνεται.

Όπως υποστηρίζεται η υπόθεση της συγκεκριμένης επιχείρησης, “των παραβάσεων και της αλαζονικής του στάσης απέναντι στη Δικαιοσύνη, στη Δημοτική Αρχή, στους θεσμούς δεν είναι μεμονωμένη. Είναι όμως ακραία και έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα περισσότερο ίσως από άλλες. Διαμορφώνει το σχεδόν ‘μαφιόζικο’ πλαίσιο του τσαμπουκά διαφόρων επιχειρηματιών που ήδη έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στο νησί και καθιερώνονται εφαρμόζοντας δικό τους καθεστώς νομιμότητας και ερμηνείας διατάξεων”, καθώς “απέναντι τους έχουν έναν πολιτικά αδύναμο και δειλό Δήμο, πρόθυμο να συνδράμει αδιακρίτως όλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Προσπαθώντας να μην δυσαρεστήσει διαμαρτυρόμενους πολίτες αλλά και επίδοξους επιχειρηματίες κινείται στα όρια της νομιμοφάνειας και δείχνει να αγνοεί ότι είναι ό ίδιος η ανώτατη αρχή του τόπου και θα μπορούσε αν ήθελε να παρέμβει πολύ πιο δυναμικά”.

Δημιουργία εικονικής πολιτικής πραγματικότητας”

Τέλος η ΚΕΠοΜ, απευθυνόμενη προς το Δήμαρχο, δεδομένης της επίθεσής του προς την παράταξη, περί λαϊκισμού και μονόπλευρης ενημέρωσης των πολιτών, σημειώνει πως από την πλευρά της δεν υπολογίζεται κανένα πολιτικό κόστος, μπροστά στο καλό του τόπου, σε αντίθεση με τον κ. Κουκά, καθώς όπως υποστηρίζεται, στα δυόμισι χρόνια της θητείας του, “πολλά σοβαρά προβλήματα του νησιού όχι μόνο δεν λύθηκαν αλλά οξύνονται. Σφυρίζει αδιάφορα, ρίχνοντας τις ευθύνες αλλού”.

“Εάν για σας λαϊκισμός είναι η τακτική της ΚΕΠοΜ για διαρκή ενημέρωση του κόσμου με στοιχεία που προέρχονται από σοβαρή έρευνα, για μας κύριε Δήμαρχε λαϊκισμός είναι η πολιτική της παράταξής σας που αρέσκεται στην καταγραφή των likes, στους εντυπωσιασμούς και στην δημιουργία εικονικής πολιτικής πραγματικότητας μέσω του Facebook, του Instagram και του Twitter, μακριά όμως από την ουσιαστική αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων αυτού του τόπου”, επισημαίνει κλείνοντας η ΚΕΠοΜ.

Ετικέτες: