Μαζική συμμετοχή των Παριανών, σε μία μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί

“Η Πάρος είναι μία γροθιά”

Μία δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 26 Μαρτίου, στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους της Πάρου, όπου σύσσωμος ο Παριανός κόσμος, αντιτάχθηκε στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί.

Κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Πάρο διαμαρτύρονται οι κάτοικοι του νησιού, με βασικό αίτημα την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης που προβλέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα νησιά της Πάρου, της Νάξου, της Άνδρου και της Τήνου, με την μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών, να πραγματοποιείται την Κυριακή σε κεντρική πλατεία του νησιού.

Από το βήμα, που είχε στηθεί στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους, μίλησαν ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου, κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, καθώς επίσης εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων, εμφανίζοντας εικόνα πλήρους ομοψυχίας, ενάντια στην απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος (18 Δεκέμβριου 2014), σύμφωνα με την οποία πρόκειται να εγκατασταθούν Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα τα οποία θα εκτείνονται σε οκτώ διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο το νησί και θα περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση 22 ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων και ισχύος 2,3 ΜW έκαστη.

Δε θα κάνουμε την Πάρο υπαίθριο εργοστάσιο”

“Η Πάρος είναι εδώ. Η Πάρος αντιστέκεται. Η Πάρος είναι μία γροθιά”, σημείωσε ανοίγοντας τον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Κωβαίος.

Συνεχίζοντας, τόνισε, πως “Είμαστε εδώ, για να δώσουμε το μήνυμα προς όλους, ότι αυτό το νησί που κληρονομήσαμε, που το φυλάμε σαν τα μάτια μας για να το παραδώσουμε αλώβητο στους απογόνους μας, δεν πρόκειται να αλλάξει όψη, χάρη στην όποια τεχνολογική εξέλιξη, όπως κι αν λέγεται, όπως κι αν μας τη “σερβίρουν” στο όνομα της δήθεν προόδου. Γιατί, πρόοδος, δεν σημαίνει αλλοίωση της φυσιογνωμίας, δεν σημαίνει αλλαγή ταυτότητας, δε σημαίνει μουτζούρα στην εικόνα. Ζήσαμε και ζούμε με το άσπρο των σπιτιών μας και το μπλε της θάλασσας. Αυτό είναι το σήμα του νησιού μας”.

Ξεκαθαρίζοντας, πως “δεν είμαστε αντίθετοι στην πρόοδο και τον πολιτισμό”, τόνισε, πως η συγκεκριμένη επένδυση δεν αφορά σε κάποια φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως “δεν θα γεμίσουμε το νησί μας με προπέλες. Δεν θα το κάνουμε υπαίθριο εργοστάσιο. Δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις. Εδώ είμαστε για να αντισταθούμε και σήμερα, εδώ είναι η απάντηση, με τη μεγάλη συμμετοχή σας, με την αποφασιστικότητά σας”.

Κλείνοντας, ο κ. Κωβαίος ευχαρίστησε τον κόσμο για τη μαζική συμμετοχή του, καθώς επίσης και τους συνοδοιπόρους στον αγώνα κατά των αιολικών πάρκων.

“Είμαστε ενωμένοι, είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε όλοι και είμαστε μαζί και δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε συμμάχους και σε άλλα νησιά, έχουμε την Περιφέρεια, έχουμε το Εμπορικό Επιμελητήριο, έχουμε τον Δήμαρχο και το Δήμο Τήνου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Άνδρου, το Δήμαρχο Μυκόνου, το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης και αντιπρόεδρο της ΠΕΔ, το Δήμαρχο Αμοργού, το Δήμαρχο Μήλου και βέβαια, το γείτονά μας, Δήμαρχο Αντιπάρου, που βρίσκεται δίπλα μας”.

Απόφαση ενάντια στη βούληση της τοπικής κοινωνίας

Απο την πλευρά του, ο Έπαρχος Πάρου, κ. Κ. Μπιζάς, ευχαρίστησε και εκείνος τον κόσμο για την ανταπόκρισή του στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα κατά των ανεμογεννητριών, της οποίας είναι μέλος, ενώ προχώρησε σε μία εκτενή ενημέρωση, σχετικά με τις δράσεις της Επιτροπής αλλά και επιμέρους, που έχουν υπάρξει, για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης.

“Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να επιτραπεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε ένα μοναδικό και ευαίσθητο οικοσύστημα, όπως αυτό των νησιών των Κυκλάδων”, τόνισε, ενώ σημείωσε, πως “τον Σεπτέμβριο του 2011 το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να γνωμοδοτήσει αρνητικά σε αίτημα εταιρειών για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μας. Στα νησιά Άνδρο, Πάρο, Νάξο και Τήνο. Είχε προηγηθεί αρνητική γνωμοδότηση από το Δήμο Πάρου, του Δήμου Νάξου, του Δήμου Τήνου και του Δήμου Άνδρου. Παρ’ ότι υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από την τοπική αυτοδιοίκηση στο σύνολό της, [...] ο τέως υπουργός ενέργειας, κ. Μαρινάκης, υπέγραψε την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων”, επιρρίπτοντας ευθύνες για την πλήρη κώφωση, που επέδειξαν οι αρμόδιοι, στην ομόφωνη βούληση των τοπικών κοινωνιών.

Ωστόσο, ο κ. Μπιζάς συνεχάρη και τους νέους ανθρώπους της Πάρου, επισημαίνοντας, πως “οφείλουμε να συγχαρούμε τη νέα γενιά, τα νέα παιδιά του νησιού μας, που έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα, με το παραπάνω θέμα, χωρίς να αναζητούν την προβολή τους”, καθώς “αγωνίζονται για να προστατεύσουν το αγαπημένο τους νησί, την πατρική τους γη, το μέλλον τους, τα όνειρά τους”. “Μας δίνει κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα για τα παιδιά μας και για το νησί μας”.

Ο Έπαρχος υπογράμμισε, ότι “το περιβάλλον δεν είναι κληρονομιά, αλλά δάνειο, από τις μελλοντικές γενιές, που οφείλουμε να παραδώσουμε, σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση”.

Τέλος, σημείωσε, ότι “με ενότητα, σωστό σχεδιασμό και διαρκή εγρήγορση, θα αποτρέψουμε το έγκλημα που έχουν αποφασίσει σε κάποια αίθουσα σε κάποιο υπουργείο, χωρίς να υπολογίζουν την ομόθυμη άρνηση των τοπικών κοινωνιών”, λέγοντας πως “είμαστε εδώ, είμαστε πολλοί, για να αγωνιστούμε και να αποτρέψουμε την καταστροφή του νησιού μας. Η δική μας απάντηση, η απάντηση του Παριανού λαού, είναι ξεκάθαρη και πεντακάθαρη. Όλοι μαζί λέμε όχι στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί μας”.

 

 

Ετικέτες: