Συνάντηση του Δημάρχου Πάρου, με εκπροσώπους φορέων της αγοράς, των Αρχών και της κοινωνίας, για τον συντονισμό σε επίπεδο νησιού, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν

Ανάδειξη της αυθεντικής Κυκλαδίτικης φιλοξενίας

Ανοιχτή συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, με τους φορείς και τους επαγγελματίες, που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου Πάρου, κ. Μάρκου Κωβαίου.

Κύριο ζήτημα, το οποίο συζητήθηκε με τους εκπροσώπους των φορέων και της τοπικής κοινωνίας και αγοράς, είχε θέμα την οργάνωση και λειτουργία εν όψει του Πάσχα και της τουριστικής περιόδου, ενώ σκοπός της συνάντησης ήταν η επισήμανση των σημαντικότερων ζητημάτων που αντιμετωπίζει το νησί κατά την τουριστική περίοδο και η κατάθεση απόψεων και προτάσεων για την επίλυση τους.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Παροικίας, με το Δήμαρχο να επισημαίνει προς τους εκπροσώπους των φορέων, πως για την καλύτερη υποδοχή των επισκεπτών, απαιτείται ο ενιαίος συντονισμός όλων των παραγόντων, σε επίπεδο νησιού.

Υψίστης σημασίας η συμπεριφορά προς τον επισκέπτη

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Κωβαίος, “ουσιαστικά, κάναμε μία γενική συζήτηση, όσον αφορά στους τρόπους, με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε την καλοκαιρινή σεζόν, ως νησί. Μιλήσαμε, για την οργάνωση μίας ενιαίας καλής συμπεριφοράς των καταστηματαρχών, επιχειρηματιών, μέσω της τήρησης των κανονισμών, μην καταπατώντας τους παραχωρηθείσαντες χώρους, τον ευπρεπισμό των καταστημάτων, αλλά και για τη δική μας συμβολή, ως Δήμος, προκειμένου να εκδώσουμε συμπληρωματικές κανονιστικές αποφάσεις, για τη διόρθωση του κυκλοφοριακού και κυρίως της στάθμευσης. Όλα αυτά, προκειμένου να έχουμε μία καλύτερη ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών, ως νησί, προς τους επισκέπτες μας”.

“Μελανό” σημείο, το γεγονός, πως με κανένα απολύτως μέλος, δεν έδωσε το παρών η αντιπολίτευση του Δήμου Πάρου, ενώ αρκετοί εκπρόσωποι και της πλειοψηφίας ήταν απόντες. Ωστόσο, σύμφωνα και με το Δήμαρχο Πάρου, τα μέλη της μειοψηφίας δεν δικαιολόγησαν την απουσία τους από τη συζήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, πρόκειται για την απαρχή μίας σειράς συναντήσεων, καθώς “δεδομένου, ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει κάποιες ενέργειες, προγραμματίζουμε συναντήσεις με διάφορες ομάδες επιχειρηματιών, επαγγελματιών και κατοίκων, από περιοχές που έχουν πρόβλημα. Σε αυτή τη συνάντηση είχαμε καλέσει όλους τους φορείς, όπως Λιμεναρχείο, Αστυνομία, ξενοδόχους, εστιάτορες, ιδιοκτήτες ταξί, εκπροσώπους της ΚΤΕΛ, όλους τους φορείς, οι οποίοι ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό”.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, “το πιο σημαντικό θέμα είναι η συμπεριφορά, τόσο των ανθρώπων που υποδέχονται ή παρέχουν υπηρεσίες στους επισκέπτες, όσο ακόμη και των ίδιων των δημοτικών υπαλλήλων. Μπορεί κανείς να πάει σε ένα νησί, που να είναι όλα τέλεια, που να έχει γίνει μία προσπάθεια προώθησης, αν κάποιος τους συμπεριφερθεί άσχημα, τους μιλήσει άσχημα, χάνει την όλη εικόνα του τόπου. Άρα, λοιπόν, η καλή συμπεριφορά, η Κυκλαδίτικη φιλοξενία, το χαμόγελο, το γέλιο, είναι σπουδαία πράγματα. Μπορεί κανείς να πάει στο λιγότερο ανεπτυγμένο τουριστικά νησί και να συναντήσει καλοσυνάτους και εξυπηρετικούς ανθρώπους και να θελήσει να ξαναπάει. Αντίθετα, μπορεί να πάει σε ένα πολύ ανεπτυγμένο τουριστικά νησί και να συναντήσει ανθρώπους ‘μουρτζούφληδες’ και να χάσει το ενδιαφέρον του”.

Προτεραιότητα στη βελτίωση υποδομών

Σε ό,τι αφορά στο κύριο, από πλευράς Δήμου, πρόβλημα στο κέντρο της Πάρου, ο κ. Κωβαίος σημείωσε, πως “πολύ σημαντικό είναι το θέμα του κυκλοφοριακού, κυρίως στην Παροικιά, διότι είμαστε το δεύτερο λιμάνι σε αφιξο-αναχωρήσεις μετά τον Πειραιά, έχουμε πάρα πολλά πλοία και φέτος θα έχουμε και τεράστια πλοία, τα οποία φτάνουν από 120μ. Έως και τα 200μ. Παράλληλα, το αεροδρόμιο, με τις κινήσεις που έγιναν και από μας και από την πολιτεία, λειτουργεί με πάρα πολλές πτήσεις. Φέτος θα έρθουν και από το εξωτερικό, έχουμε σύνδεση και με Θεσσαλονίκη, θα έχουμε άρα αυξημένο ρεύμα τουριστών και από εκεί. Όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να προετοιμαστούμε. Οι υποδομές μας είναι αυτές, στις οποίες πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη βάση”.

Πιο αναλυτικά, όπως εξήγησε, “το λιμάνι μας έχει ένα πρόβλημα, βρίσκεται πολύ κοντά στον αστικό ιστό, στον παραδοσιακό οικισμό. Πρέπει να δούμε, πώς θα ρυθμίσουμε τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο, έως ότου να έχουμε τα αποτελέσματα του Master Plan του λιμανιού της Παροικιάς, αλλά και τα αποτελέσματα μελετών, από άλλα δύο μελετητικά γραφεία, τα οποία έχουμε βάλει να γνωμοδοτήσουν, σχετικά με το πώς μπορούμε να λύσουμε ή να βελτιώσουμε έστω, το θέμα της κυκλοφορίας στην Παροικιά”.

Τέλος, ο κ. Κωβαίος τόνισε, πως βασικός στόχος του ίδιου και της Δημοτικής Αρχής, είναι ο συντονισμός όλων, φορέων, επιχειρηματιών/επαγγελματιών, Δήμου και πολιτών, σε κοινούς στόχους, σε επίπεδο νησιού. Όπως ανέφερε, οι περισσότεροι Παριανοί, οι οποίοι ασχολούνται με τον τουρισμό, αποτελούν επιχειρηματίες, οι οποίοι προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες, σε οικονομικές, για τη φύση τους, τιμές, ωστόσο θα χρειαστεί και μία επιπλέον συνεννόηση μεταξύ τους, προκειμένου, εκτός από τη μεμονωμένη εικόνα της κάθε επιχείρισης, να βελτιωθεί και να οργανωθεί αισθητά το σύνολο της πόλης, να υπάρχει ομοιογένεια, αλλά και αγαστή συνεργασία, μεταξύ τους.

 

Ετικέτες: