Εμπεριστατωμένη απάντηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Άνδρου, σε κατηγορίες της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας σε σχέση με τον προϋπολογισμό του οικ. Έτους 2017

“Κορώνες” χωρίς ουσία

  • Τρίτη, 11 Απριλίου, 2017 - 06:18

Εντάσεις καταγράφονται στο Δημοτικό Συμβούλιο της Άνδρου και σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών της δημοτικής αρχής και της ελάσσονος μειοψηφίας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο δημοτικό προϋπολογισμό.

Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, κ. Γιάννης Καπάκης, για ακόμα ένα θέμα ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη δημοτική αρχή, σε μία προσπάθεια εμφάνισής της ως απολύτως παράτυπης, σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Στις ανακοινώσεις του δημοτικού συμβούλου δόθηκε σκληρή απάντηση από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Χρήστο Βουραζέρη, ο οποίος, εντός του δημοτικού συμβουλίου, παράθεσε τα πλήρη οικονομικά στοιχεία και την ολοκληρωμένη διάσταση των γεγονότων, σε σχέση όχι μόνο με το συγκεκριμένο θέμα αλλά και την γενική οικονομική λειτουργία του Δήμου Άνδρου.

Η αντιπολιτευτική επίθεση

Με ανακοίνωσή του προς τα ΜΜΕ, ο κ. Καπάκης έκανε λόγο για μία “θλιβερή πρωτιά” για το Δήμο Άνδρου, καθώς ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2017 δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Βουραζέρη.

Σημειώνοντας, πως εφόσον δεν υπάρχει θεωρημένος π/ϋ έως το τέλος του οικονομικού έτους 2016, ουδεμία οικονομική πράξη για το Δήμο δεν επιτρέπεται, πέραν της καταβολής της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού, προέβη σε ειρωνικά σχόλια, με στόχο κυρίως το Δήμαρχο Άνδρου, κ. Θεοδόση Σουσούδη, ενώ έκανε επίσης αναφορά σε έγγραφο συστάσεων και παρατηρήσεων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προς το Δήμο, σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας, ότι “έχουν παραβιαστεί σε μεγάλο βαθμό οι οδηγίες κατάρτισής του”, όπως επίσης και σε αλληλογραφία του ίδιου του κ. Καπάκη με την Α.Δ., με την οποία ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, επισημαίνει τις όποιες αστοχίες του προϋπολογισμού προς τη Διοίκηση, “ζητώντας να λήξει το συντομότερο δυνατόν αυτή η σοβαρή και εν πολλοίς επικίνδυνη για τη βιωσιμότητα του Δήμου μας εκκρεμότητα”.

Η ανακοίνωση κλείνει δε σημειώνοντας, πως “η υφιστάμενη ανωμαλία από τη μη έγκριση του Π/Υ προκαλεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην οικονομική λειτουργία του Δήμου και στους συναλλασσόμενους με αυτόν. Εμείς σημειώνουμε ότι για οποιαδήποτε ζημία υποστεί ενδεχομένως ο Δήμος μας εξαιτίας της ανυπαρξίας, μέχρι σήμερα, εγκεκριμένου προϋπολογισμού καθώς και για τη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών του, απολύτως υπεύθυνος είναι ο κ. Σουσούδης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Βουραζέρης”.

Εύρυθμη λειτουργία του Δήμου

Την απάντησή του, σχετικά με το θέμα, επέλεξε να κάνει ενώπιον του Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Βουραζέρης.

Όπως υπενθύμισε, για το οικονομικό έτος 2016 ο Δήμος Άνδρου υπήρξε από τους πρώτους Δήμους που είχαν εγκεκριμένο προϋπολογισμό, ήδη από τις 16 Φεβρουαρίου, ενώ επεσήμανε, πως ο Δήμος Άνδρου, με 4 κέντρα διοίκησης και μόλις 57 άτομα προσωπικό, δεν πρωτοτυπεί στο ζήτημα της μη έγκρισης από την ΑΔΑ του π/ϋ του, αφού υπάρχουν επίσης “νησιά όπως η Νάξος (με 158 άτομα προσωπικό), η Σύρος (με 210 άτομα προσωπικό), η Σαντορίνη (με 105 άτομα προσωπικό), η Πάρος (με 98 άτομα προσωπικό), των οποίων οι προϋπολογισμοί πέρυσι ή φέτος γύρισαν πίσω”.

Όσον αφορά στην αναφορά του κ. Καπάκη, για οικονομικά και διοικητικά προβλήματα από 01/04/2017, τόνισε, πως “κανένα οικονομικό και διοικητικό πρόβλημα δεν υφίσταται μέχρι σήμερα”, ενώ σε σχέση με τη “στάση πληρωμών” εκτός της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών, αν δεν υπάρχει θεωρημένος π/ϋ στις 31/12, ο κ. Βουραζέρης απάντησε, πως “κανένας Δήμος των Κυκλάδων δεν είχε θεωρημένο προϋπολογισμό στις 31/12/2016. Επίσης, σας παρουσιάζω τα στοιχεία της ταμειακής υπηρεσίας τα οποία δείχνουν ότι το 1ο τρίμηνο του 2017, όχι μόνο δεν σταμάτησε η οικονομική δραστηριότητα του Δήμου, αλλά είναι πολύ πιο αυξημένη από το αντίστοιχο 1ο τρίμηνο του 2016. Επίσης κανονικά γίνονταν όλες οι υποχρεωτικές δαπάνες και δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα η λειτουργία του Δήμου”.

Θεραπεία παλαιών “αμαρτιών”

Δεδομένων των κατηγοριών της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, ότι “ο Δήμος προχωρά στον αυτόματο πιλότο”, ενώ η κατάσταση “δεν μπορούσε να πάει χειρότερα”, ο κ. Βουραζέρης παρέθεσε ενώπιον του Σώματος αναλυτικά, τις ενέργειες της παρούσας δημοτικής αρχής για την ομαλοποίηση των βασικών λειτουργιών του Δήμου, που υπό την προηγούμενη διοίκηση είχαν σχεδόν εγκαταλειφθεί, με τραγικές συνέπειες.

Ενδεικτικά, ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στην αύξηση του αποθεματικού ταμείου του Δήμου, από 185.909,02 ευρώ, εκ των οποίων 146.148,63 μόνο για ανάγκες μισθοδοσίας, την 31η Αυγούστου 2014, σε 987.529,07 ευρώ στις 28/02/2017, στην βεβαίωση των καθυστερημένων από το 2006 έως και το α’ εξάμηνο του 2014 καταλόγων, την εφαρμογή του e-banking, με ευεργετικά αποτελέσματα για πολίτες και Δήμο, την τακτοποίηση σε φυσιολογικά όρια (284.055,91 ευρώ) των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου, που το 2014 έφταναν σε πραγματικά επίπεδα τα 2.000.000 ευρώ, τη δημιουργία χώρου λογιστηρίου στο Δήμο Άνδρου, πλήρως επανδρωμένο με υπαλλήλους γνώστες του αντικειμένου, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, την κατάρτιση ισολογισμών, που δεν είχαν καταρτιστεί από την προηγούμενη διοίκηση, από το 2011 έως και το 2014, με την οποία αποφεύχθηκαν σοβαρές κυρώσεις για το Δήμο, την εμπρόθεσμη υποβολή των μηνιαίων και τριμηνιαίων οικονομικών στοιχείων, τη μείωση του κόστους ανακύκλωσης στο μισό, την ομαλοποίηση της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής, και άλλα.

“Αποτρέψαμε λοιπόν, με άλλα λόγια, τις διαδικασίες της επιτήρησης που ήταν έτοιμος να μπει ο Δήμος μας, κάτι που ήταν πρωτεύον μέλημα μας, ρεαλιστικά όμως έχουμε πολύ μέλλον για να φτάσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει εξ αρχής. Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να θεραπεύσουμε παθογένειες πολλών ετών μέσα σε 2,5 ή ακόμη και σε 5 χρόνια”, κατέληξε ο κ. Βουραζέρης.

Ήσσονος σημασίας παραλείψεις

Περνώντας στο προκείμενο, που αφορά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, ο Αντιδήμαρχος εξήγησε αρχικά, πως πριν τη σύνταξη του προσχεδίου για το οικονομικό έτος 2015, οι υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας, δεν είχαν ασχοληθεί ούτε μία φορά με το αντικείμενο, πλην μίας υπαλλήλου, καθώς η σύνταξή του, παρατύπως, γινόταν σε εξωτερικό λογιστή, χωρίς επίσημη ανάθεση, αλλά ούτε και τη συμμετοχή των υπαλλήλων του Δήμου.

Ως εκ τούτου, αναγκαστικά και προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω παρατυπία, υπό την καθοδήγηση της μοναδικής υπαλλήλου, η οποία είχε γνώση σύνταξης και κατάρτισης π/ϋ, ο Αντιδήμαρχος με ακόμη μία υπάλληλο της Ο.Υ., συνέταξαν το σχέδιο π/ϋ, το οποίο κατατέθηκε στις 15/1/2015 και εγκρίθηκε στις 6/3/2015. Ομοίως, για το οικ. Έτος 2016, τα ίδια άτομα, συνέταξαν τον π/ϋ ο οποίος κατατέθηκε στις 15/1/2016 και εγκρίθηκε χωρίς καμία παρατήρηση στις 16/2/2016, φέρνοντας τον Δήμο Άνδρου μέσα στους 5 πρώτους Δήμους των Κυκλάδων, με εγκεκριμένο π/ϋ.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης, “είχα κάνει μεγάλο λάθος διότι είχα χάσει ήδη στην πραγματικότητα την θεσμική μου ιδιότητα και είχα γίνει ένας υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας. Τιμή μου που δούλευα με τους υπαλλήλους μαζί αλλά ήταν λάθος”, δεδομένου, ότι, όπως υποστήριξε, οι υπάλληλοι αποτελούν τη συνέχεια του Δήμου και όχι οι αιρετοί.

Κατά συνέπεια, για το οικ. Έτος 2017, την σύνταξη και κατάρτιση του π/ϋ ανέλαβαν σχεδόν εξ ολοκλήρου οι υπάλληλοι της Οικ. Υπηρεσίας, οι οποίοι πλέον μπορούν να εγγυηθούν την άριστη λειτουργία της Ο.Υ. χωρίς τη βοήθεια εξωτερικών παραγόντων, όπως τόνισε.

Αναφορικά με τις παρατηρήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο Αντιδήμαρχος τόνισε, ότι καμία εξ αυτών δεν αφορά σε αριθμητικό δεδομένο των ΚΑΕ, αλλά σε λάθη που έγιναν εκ παραδρομής, όπως η παράληψη αναφοράς στην αιτιολογική έκθεση και συστάσεις που καλύπτονται από απλές βεβαιώσεις της Ο.Υ.

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος έκλεισε κάνοντας λόγο ευθέως για κατάχρηση της ιδιότητας του κ. Καπάκη ως μέλους της ευρύτερης κυβέρνησης, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να μπει “φρένο” σε ενέργειες του Δήμου Άνδρου, τον οποίο υπηρετεί ο ίδιος ως Δημοτικός Σύμβουλος.