Καμία δέσμευση σχετικά με την υπόθεση καθαυτή, αλλά για μία εν γένει αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου ΑΠΕ, απέσπασαν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού κατά των ανεμογεννητριών

Αμετακίνητοι οι νησιώτες

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων νησιών, για τα οποία προβλέπεται η εγκατάσταση μεγάλων βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων, προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα των εκπροσώπων.

Στο κτίριο της Βουλής συναντήθηκαν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη οι Δήμαρχοι Άνδρου, Πάρου και Νάξου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Τήνου, λόγω ασθενείας του Δημάρχου, κ.κ. Θεοδόσης Σουσούδης, Μάρκος Κωβαίος, Μανόλης Μαργαρίτης και Ιωάννης Σιώτος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και Έπαρχος Πάρου, κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς, όπως επίσης και εκπρόσωποι φορέων των τεσσάρων νησιών, συνοδεία των τριών βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν τα αιτήματα των εκπροσώπων των νησιών, σχετικά με την αποτροπή της επένδυσης, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της οποίας έχει εγκριθεί με αποφάσεις του τότε Υπουργού ΠΕΚΑ το 2011 και 2014 αντίστοιχα. Ο Υπουργός άκουσε την πλευρά των νησιωτών, ωστόσο δεν προέβη σε καμία δέσμευση απέναντί τους, καθώς όπως σημείωσε, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) δεν επιτρέπει κάποια πολιτική παρέμβαση προς το παρόν. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σταθάκης σημείωσε, πως από το Υπουργείο προετοιμάζονται επεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, οι οποίες θα στρέφονται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των όρων και προϋποθέσεων στον τομέα των επενδύσεων ΑΠΕ.

Πήγαμε εκεί αιτούμενοι πολιτική λύση”

Στην εφημερίδα, αναφορικά με την συνάντηση, μίλησε ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος και επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

“Είχαμε ζητήσει ως συντονιστικό όργανο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους των τεσσάρων Δήμων Άνδρου, Τήνου, Πάρου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκη. Όντως, αυτή η συνάντηση ορίστηκε για τις 11 Απριλίου και πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Βουλής, γύρω στις 16:00”, ανέφερε ο κ. Κωβαίος.

Όπως τόνισε, “ο Υπουργός μας άκουσε, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται το δίκαιο των αιτημάτων μας, όσον αφορά στις επιπτώσεις, οι οποίες θα προκύψουν από την εγκατάσταση των βιομηχανικών πάρκων και δη αυτών των τεραστίων ανεμογεννητριών στα νησιά, ωστόσο επιφυλάχθηκε να μας δώσει δεσμεύσεις ή κάποια λύση, δεδομένου ότι δεσμεύεται από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό που μας είπε ουσιαστικά, είναι να περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεσμεύτηκε παρ’ όλα αυτά, ότι το Υπουργείο μελετά την αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, το οποίο, όπως σημείωσε, θα είναι αυστηρότερο”.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάρου, οι εκπρόσωποι των νησιών δήλωσαν ενώπιον του υπουργού, ότι παραμένουν αμετακίνητοι στην άποψή τους, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την τοποθέτηση των τεράστιων αιολικών πάρκων στα νησιά. “Πήγαμε εκεί αιτούμενοι μία πολιτική λύση από τον Υπουργό, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας”, επανέλαβε, τονίζοντας πως οι νησιωτικές κοινωνίες, ανεξαρτήτως θεσμικού πλαισίου, παραμένουν κάθετα αντίθετες στην ενδεχόμενη αλλοίωση του περιβάλλοντος του τόπου τους.

Καθεστώς προβληματικό για επενδύσεις ΑΠΕ”

Από την πλευρά του υπουργείου εκδόθηκε ανακοίνωση, που κινείται στο πλαίσιο των λεγομένων του κ. Κωβαίου και η οποία αναφέρει, πως “ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, τόνισε, ότι αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και των πολιτικών ηγεσιών του ΥΠΕΝ διαμόρφωσαν ένα καθεστώς προβληματικό για επενδύσεις ΑΠΕ, το οποίο η παρούσα κυβέρνηση αναλαμβάνει να επιλύσει με κάθε νόμιμο μέσο, με δεδομένους τους νομικούς και διοικητικούς περιορισμούς της ισχύουσας νομοθεσίας”.

Παράλληλα, επισημαίνεται, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει ένα νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ενσωματώνοντας τις τελευταίες Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, το οποίο θα επιλύσει χρόνια προβλήματα, με γνώμονα την ενθάρρυνση και προώθηση επενδύσεων στον τομέα αυτό και με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία, ενώ το πλαίσιο αυτό θα τεθεί σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Τονίζεται μάλιστα, πως ο Υπουργός συμμερίζεται τις ανησυχίες και τις απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων των νησιών με τους οποίους συναντήθηκε, δηλώνοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα στηρίζονται αυστηρά στη νομιμότητα, ενόψει και της εξέτασης των προσφυγών που έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Προσεκτικές κινήσεις εφεξής

Δεδομένου, ότι η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου, ο κ. Κωβαίος υπογράμμισε, πως οι περαιτέρω κινητοποιήσεις των νησιωτικών φορέων θα πρέπει να είναι εξαιρετικά καλά μελετημένες, προκειμένου να μην προκαλέσουν πρόβλημα κατά το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.

“Ας μην ξεχνάμε, ότι είμαστε τουριστικοί προορισμοί. Πρέπει να προχωρήσουμε με στρατηγική τέτοια ώστε να κερδίζουμε, χωρίς όμως να χάσουμε από άλλους τομείς. Αποτελεί επίσης προϊόν συναπόφασης με τα υπόλοιπα μέλη του συντονιστικού”.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Πάρου τόνισε, πως μία ενδεχομένως θετική απόφαση του ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, θα ανοίξει το δρόμο στην εκμετάλλευση σχεδόν όλου του νησιωτικού δυναμικού της χώρας.

“Αν υπάρξει θετική απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με τη μελέτη για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, από κει και πέρα ανοίγει ο δρόμος για όλους μετά, όλου του δυναμικού των νησιών που τους εξυπηρετεί, δεδομένου ότι τα μελτέμια το καλοκαίρι αποτελούν πολύ “δυνατό” υλικό προς αξιοποίηση, αλλά αν βάλεις στη “ζυγαριά”, τι κερδίζεις και τι χάνεις, από τη μία κερδίζει ένας επενδυτής κι απ’ την άλλη χάνεις από το τουριστικό προϊόν, χάνουν οι επιχειρήσεις έσοδα, χάνει το κράτος φόρους. Επίσης, χάνεις κομμάτια γης που θα μπορούσαν να είναι κτηνοτροφικές, αγροτικές εκτάσεις, μελίσσια και εν γένει αλλοιώνεις κατά πολύ την παραδοσιακή εικόνα του λιτού Κυκλαδίτικου τοπίου, το οποίο εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού” τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά με τη συνάντηση, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνονται τα εξής:

"Πραγματοποιήθηκε εχθές Τρίτη 11/04/2017 σύσκεψη του Συντονιστικού οργάνου των τεσσάρων νησιών Άνδρου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου και Τήνου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεώργιο Σταθάκη.

Οι Δήμαρχοι των νησιών Άνδρου κ. Σουσούδης, Πάρου κ. Κωβαίος, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου κ. Σιώτος και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου κ. Μπιζάς ενημέρωσαν διεξοδικά τον αρμόδιο υπουργό για την ομόφωνη θέση τους και τα επιχειρήματα τους προς την κατεύθυνση ακύρωσης της εγκατάστασης των βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα νησιά μας . Απαντώντας ο Υπουργός έδειξε ότι κατανοεί το πρόβλημα που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των νησιών αλλά απέφυγε να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα του Συντονιστικού, αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ. Επίσης τόνισε πως αν και το υπουργείο προσανατολίζεται να αλλάξει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ στα νησιά που είναι τουριστικοί προορισμοί, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση οι φορείς των νησιών ευχαρίστησαν τον υπουργό για την πραγματοποίηση αυτής της συζήτησης και δήλωσαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι οριστικής ακύρωσης της απόφασης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου στα νησιά των Κυκλάδων Άνδρο, Νάξο και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου και Τήνου, εκφράζοντας έτσι και το αίσθημα των τοπικών κοινωνιών.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, ενώ Γιάννης Βρούτσης δεν παρέστη, καθώς δεν προσκλήθηκε από το γραφείο του Υπουργού. Επίσης, παραβρέθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τις Ανεμογεννήτριες κ. Ροκονίδας και κ. Μαρινόπουλος, εκπρόσωποι της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων των τεσσάρων νησιών."