"Κανείς δεν θα επισκιάσει την ικανοποίηση των κατοίκων"

  • Πέμπτη, 13 Απριλίου, 2017 - 17:31

Απαντήσεις σχετικά με το έργο της Αποχέτευσης των Κεντρικών Οικισμών Σίφνου, δίνει ο Δήμαρχος Ανδρέας Μπαμπούνης, με αφορμή την ανακοίνωση της ένταξής του στο νέο ΕΣΠΑ, από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.

 

"Αγαπητοί μας δημότες,

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το μεγαλύτερο έργο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο νησί μας τα τελευταία χρόνια, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου,εντάχθηκε σήμερα στο νέο ΕΣΠΑ (επισυναπτόμενο έγγραφο το οποίο εστάλη στο Δήμο Σίφνου στις 14:24 και έλαβε αρ. πρωτ. 1408/13.04.17). Πρόκειται για το έργο της Αποχέτευσης των Κεντρικών Οικισμών, προϋπολογισμού 9.258.575,10 €.

Πριν όμως καν σταλεί επίσημα η απόφαση ένταξης του έργου από τον Περιφερειάρχη στο Δήμο Σίφνου, ο Έπαρχος Μήλου & Σίφνου κ. Βενάκης, με πανηγυρικές ιαχές που βρίθουν αλαζονείας, λαϊκισμού και εμπάθειας, σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, "αδειάζει" τον πρώην και τον νυν Δήμαρχο, μηδενίζει το έργο της Δημοτικής Αρχής (όπως άλλωστε προσπαθεί να κάνει και για το έργο της Βελτίωσης του λιμανιού στις Καμάρες) και συνεχίζει τη γνώριμη τακτική της απαξίωσης και του κατηγορείν. Αναρωτιόμαστε αν αυτός είναι ο ρόλος του Επάρχου!

Ας αποδώσουμε λοιπόν "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι" πολύ συνοπτικά, γιατί αναλυτικά όλες οι ενέργειες και τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσει ο Δήμος, ποια σημεία αφορούσαν στην Περιφέρεια και πώς φθάσαμε στην εκ νέου ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, θα δημοσιοποιηθούν εν ευθέτω χρόνω.

Την αρχή για το συγκεκριμένο έργο είχε κάνει έως το 2010 ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιάννης Γεροντής. Από το 2011 αγωνιστήκαμε συστηματικά, καθημερινά και αδιάκοπα προκειμένου αυτό το έργο να ωριμάσει. Υπήρξαν πάρα πολύ σοβαρές δυσκολίες, εμπόδια που μερικές φορές φαίνονταν αξεπέραστα, παλινδρομήσεις και καθυστερήσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες και της Περιφέρειας, τουλάχιστον έως το 2014 και γενικώς μας έγινε "ο βίος αβίωτος", μέχρι να φθάσουμε στη σημερινή ημέρα  που φαίνεται ότι "μπήκε το νερό στο αυλάκι".

Ο Δήμος Σίφνου, όπως άλλωστε όλοι οι μικροί Δήμοι της χώρας, δεν έχει διαχειριστική επάρκεια και τεχνική υπηρεσία στελεχωμένη. Άρα, δεν πληροί τα πολύ αυστηρά κριτήρια που θέτει ο νόμος, ώστε να εντάξει μόνος του έργο στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Απαιτείται η προγραμματική σύμβαση με πιστοποιημένο φορέα, στην προκειμένη περίπτωση την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου ένα τέτοιο έργο να μπορέσει να ενταχθεί και να δημοπρατηθεί.

Αν κάποιος χρήζει εαυτόν σωτήρα και από μηχανής Θεό, με μαγικά ραβδιά, η αυταπατάται η εξαπατά!

Οφείλουμε να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία 2½ χρόνια, για όλα τα έργα που απασχολούν το νησί μας (ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας αξίζει να αναφέρουμε ότι βρέθηκε η ενδεδειγμένη λύση για το έργο του ΧΥΤΥ, το οποίο θα συνεχιστεί αμέσως μετά το Πάσχα και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017). Επίσης, στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Λεονταρίτη, στον Προϊστάμενο του τμήματος μελετών της ΔΤΕ Κυκλάδων κ. Καραδήμα και σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια του Δήμου μας για τα διάφορα έργα.

Λυπούμαστε που τέτοιες Άγιες Μέρες αναγκαζόμαστε να προβούμε σε τέτοιου είδους απαντήσεις, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν να επισκιάσει την ικανοποίηση των κατοίκων για το επικείμενο έργο και το αδιάκοπο έργο των Δημοτικών Αρχών!

Και του χρόνου, Καλή Ανάσταση"!!!