Συνάντηση Συντονιστικού Οργάνου ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και εκπροσώπων φορέων με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΕΝ) για τις ανεμογεννήτριες

"O αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την ακύρωση της απόφασης"

  • Πέμπτη, 13 Απριλίου, 2017 - 10:52

Κατόπιν της από 10/03/2017 πρόσκλησης του Συντονιστικού Οργάνου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε εχθές Τρίτη 11/04/2017, σύσκεψη του Συντονιστικού οργάνου των τεσσάρων νησιών Άνδρου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου και Τήνου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΕΝ), κ. Γεώργιο Σταθάκη.

Το συντονιστικό της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αποτελούμενο από τους Δημάρχους των νησιών  Άνδρου Θεοδόση Σουσούδη, Πάρου Μάρκο Κωβαίο, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη, τον εκπρόσωπο του Δήμου Τήνου και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου Γιάννη Σιώτο (κατόπιν εξουσιοδότησης του Δημάρχου Τήνου Σίμου Ορφανού), τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και Έπαρχο Πάρου – Αντιπάρου Κώστα Μπιζά και τον Νομικό Σύμβουλο των νησιών Γ. Ξανθούλη, ενημέρωσαν διεξοδικά τον αρμόδιο υπουργό για τη ομόφωνη θέση τους και τα επιχειρήματα τους προς την κατεύθυνση ακύρωσης της εγκατάστασης των βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα νησιά μας .

Ο Υπουργός ΠΕΝ, κος Γεώργιος Σταθάκης απαντώντας έδειξε ότι κατανοεί το πρόβλημα που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των νησιών αλλά απέφυγε να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα του Συντονιστικού, αναμένοντας την απόφαση του ΣΤΕ. Επίσης τόνισε πως αν και το υπουργείο προσανατολίζεται να αλλάξει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ στα νησιά, που είναι τουριστικοί προορισμοί, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δε μπορεί να αλλάξει άμεσα.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση οι φορείς των νησιών ευχαρίστησαν τον υπουργό για την πραγματοποίηση αυτής της συζήτησης και δήλωσαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι οριστικής ακύρωσης της απόφασης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου στα νησιά των Κυκλάδων Άνδρο, Νάξο και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου και Τήνου, εκφράζοντας έτσι και το αίσθημα των τοπικών κοινωνιών.

Στη συνάντηση έδωσαν το παρών και οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων  Νίκος  Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Μανιός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τις Ανεμογεννήτριες, Κώστας Ροκονίδας -επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου, Θανάσης Μαρινόπουλος -πρόεδρος ΚΔΕΠΑΠ Πάρου, οι εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ Σπύρος Μητρογιάννης και Μαρία Μπιρμπίλη, και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων των τεσσάρων νησιών.

 

Δελτίο τύπου Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα κατά της Εγκατάστασης των Ανεμογεννητριών στην Πάρο

"Η Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί της Πάρου συμμετείχε στην προγραμματισμένη συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου, αποτελούμενο από τους Δημάρχους των νησιών  Άνδρου, Πάρου, Νάξου, τον εκπρόσωπο του Δήμου Τήνου, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και Έπαρχο Πάρου – Αντιπάρου, τον Νομικό Σύμβουλο των νησιών και των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ του Νομού, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ.Σταθάκη.

Η αντιπροσωπεία μας ανέπτυξε τις θέσεις της Επιτροπής Αγώνα και ζήτησε από τον Υπουργό την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στα νησιά μας.

Ο υπουργός σύμφωνα με την τοποθέτησή του, τόνισε ότι κατανοεί τις θέσεις μας, ισχυρίστηκε όμως ότι δεν μπορεί να ακυρώσει την υπουργική απόφαση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στα τέσσερα νησιά,  αφού αυτή στηρίζεται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων και θα σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην σχετική προσφυγή. Ανέφερε επίσης ότι, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η τροποποίηση του ενεργειακού πλαισίου για τις ΑΠΕ, χωρίς όμως να δεσμευτεί  στην υιοθέτηση  της πρότασής μας για τη μη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στα νησιά μας.

Στο τέλος της συνάντησης, οι εκπρόσωποι μας τόνισαν στο υπουργικό επιτελείο ότι, η κατανόηση του προβλήματος δεν αρκεί, πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχες πολιτικές πρωτοβουλίες και ξεκαθάρισαν  ότι ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές επιλογές, ο παριανός λαός σύσσωμος  με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του, δε θα επιτρέψει την πολύπλευρη καταστροφή του τόπου από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Καλούμε τις παριανές, τους παριανούς, τη νεολαία του τόπου μας σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα".

ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ - ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ