Απολογισμός πεπραγμένων του πρώτου μισού της θητείας από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Άνδρου

Αποσόβηση κινδύνων και ανάπτυξη

Τον απολογισμό πεπραγμένων, τόσο για το τελευταίο έτος, όσο και για το σύνολο των ενεργειών της δημοτικής αρχής, μέχρι το μέσον της θητείας της, πραγματοποίησε η δημοτική αρχή του Δήμου Άνδρου, σε εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, αναφέρθηκε σε όλα τα σοβαρότατα και επικίνδυνα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Δήμος, όταν η δημοτική αρχή ανέλαβε καθήκοντα, τα οποία, όπως σημείωσε, καθυστέρησαν, αλλά ευτυχώς δεν ανέκοψαν, την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου. Παράλληλα, ωστόσο, εκτενής ήταν η αναφορά του στα όσα κατάφερε να επιτύχει η διοίκηση του Δήμου μέσα στα τελευταία περίπου 2,5 χρόνια, με έμφαση στη διαχείριση των απορριμμάτων, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Στο “παρά πέντε” της επιτήρησης

Όπως σημείωσε ο κ. Σουσούδης στην έναρξη της τοποθέτησής του κατά τον απολογισμό πεπραγμένων, “ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβρη του 2014, με τα περισσότερα προβλήματα του νησιού στο μέγιστο. Σκουπίδια, λιμάνια, σφαγεία, κακό οδόστρωμα, χωμάτινο οδικό δίκτυο, διαχείριση νερού, αβεβαίωτα έσοδα πενταετίας, πολλές φορές 10ετίας, κάκιστη κατάσταση όλων των σχολείων και των δημοτικών κτιρίων, επικίνδυνες και μη πιστοποιημένες παιδικές χαρές και αθλητικοί χώροι, καμία παραλία με γαλάζια σημαία, ασυντήρητα δημοτικά αυτοκίνητα. Ένας ανοργάνωτος Δήμος και κάκιστη εικόνα του Δήμου προς τις υπηρεσίες του κράτους. Το σημαντικότερο απ’ όλα; Χρέη, πολλά χρέη, που μαζί με τις περικοπές, κατά 60% των κρατικών πόρων δημιουργούσαν ένα ‘εκρηκτικό’ μείγμα. Υπήρχαν μάλιστα χρέη, που ήταν άμεσα απαιτητά, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ήμασταν στο ‘παρά πέντε’ να μπούμε σε επιτήρηση, με ολέθρια αποτελέσματα για τη λειτουργία του Δήμου, αλλά και για την εικόνα του νησιού μας που θα έβγαινε προς τα έξω”.

Τονίζοντας την τροχοπέδη που έθεσαν όλα αυτά τα ζητήματα στην πορεία ανάπτυξης του Δήμου, η οποία θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη, στην περίπτωση που ξεκινούσε από μία μέτρια κατάσταση, υποστήριξε, πως “σήμερα, 2,5 χρόνια μετά, είμαστε περήφανοι, διότι τα οικονομικά του Δήμου έχουν εξυγιανθεί σε μεγάλο βαθμό. Όχι μόνο δεν κινδυνεύουμε με επιτήρηση, αλλά πλέον, ως Δήμος έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάποια έργα, με δικά μας έξοδα, έχοντας τη φερεγγυότητα, ακόμη, αν το θελήσουμε ο Δήμος να δανειοδοτηθεί”.

“Αυτό”, σύμφωνα με το Δήμαρχο Άνδρου, “κατορθώθηκε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των υπαλλήλων της τεχνικής υπηρεσίας, του αντιδημάρχου, χάρη στη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών έμπειρων περί τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, χάρη στην επιμονή μας και με γνώμονα την υπευθυνότητα και τη συνέπεια, η δημοτική μας αρχή έφερε το καράβι στα ίσα”.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Σουσούδης και στη σημαντική μείωση, μέσα σε 2,5 έτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου, όπως και στο “συμμάζεμα” της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, που συνέβαλλε στη γενικότερη προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομικής και ταμειακής κατάστασης του Δήμου.

Μικρά και μεγάλα έργα

Προχωρώντας στον τομέα τον έργων, ο Δήμαρχος Άνδρου, επεσήμανε αυτά του ΒΙΟΚΑ της Χώρας Άνδρου, ένα σημαντικό έργο, που βελτίωσε αισθητά την ποιότητα ζωής, της κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου στο Γαύριο, του εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης και πιστοποίησης των δημοτικών σφαγείων του νησιού, που πλέον τηρούν όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και επιτρέπουν τις εξαγωγές στους παραγωγούς, της κατασκευής πεζογέφυρας στο Νειμποριό, των παρεμβάσεων βελτίωσης, επέκτασης και αντικατάστασης τμημάτων του υδροδοτικού δικτύου, της ενεργειακής αναβάθμισης στα κτίρια των Γυμανσίων Χώρας και Γαυρίου, της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στο ΒΙΟΚΑ του Κορθίου, την κατασκευή 6 γηπέδων μπάσκετ, του εκσυγχρονισμού και αντικατάστασης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο κεντρικό αντλιοστάσιο λυμάτων στο Μπατσί, της φωταγώγησης της πλατείας Κορθίου, των περιοχών Πλακούρας και Αγίας Θαλασσινής, της περιοχής των ανεμόμυλων, αλλά και του εν γένει εμπλουτισμού του δημοτικού φωτισμού, ενώ έκλεισε, με αναφορά στην τοποθέτηση 24 πυροσβεστικών κρουνών και δεξαμενών πυρόσβεσης, σε τσιμεντώσεις και ασφαλτοστρώσεις δρόμων, καθώς και στον καθαρισμό ρεμάτων και ποταμών, που συνέβαλλε στην πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων.

Επιπλέον, ο κ. Σουσούδης, αναφέρθηκε και στην οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τους ενεργούς εθελοντές του νησιού, για την αντιμετώπιση και πρόληψη των επικίνδυνων φυσικών φαινομένων.

Στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε”

Ο Δήμαρχος Άνδρου με σθένος υποστήριξε τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής αυτά τα 2,5 χρόνια, για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ. “Το πρόβλημα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας. Βρισκόταν εκεί από την αρχή, όλοι το γνωρίζαμε [...] κάποιοι δεν άντεξαν, σηκώθηκαν κι έφυγαν, δεν πειράζει, οι υπόλοιποι συνεχίζουμε”, υπογράμμισε.

Όπως τόνισε, υπήρξε “πόλεμος” προκειμένου να ληφθεί η πρώτη απόφαση του Δ.Σ. Δήμου Άνδρου για χωροθέτηση ΧΥΤΥ, με όλους τους αρμόδιους φορείς, να εγκρίνουν τη χωροθέτηση, ωστόσο, όπως τόνισε, “το έργο καθυστέρησε και συνεχίζει να καθυστερεί στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που μας ζητά συνεχώς πρόσθετες μελέτες, πρόσθετα στοιχεία, τα οποία και υποβάλλουμε. Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων που περιμένουμε είναι απαραίτητο στοιχείο για να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου και στην ολοκλήρωσή του”, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις “κυβερνητικές παρεμβάσεις εξωθεσμικού χαρακτήρα”, που θέλησαν να ακυρώσουν τη διαδικασία, αλλά και τις συνεχείς ‘τρικλοποδιές’ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η οποία ακύρωνε αποφάσεις του Δήμου, για τις οποίες ωστόσο δικαιώθηκε ή αναμένεται να δικαιωθεί, όπως αυτή της υδρογεωλογικής μελέτης για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ.

“Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να λυθεί το πρόβλημα και όχι να το αναβάλλουμε ή να το πετάξουμε από πάνω μας, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια”, υπογράμμισε, ενώ παραδέχτηκε, πως χωρίς σταθερό χώρο εναπόθεσης των αποβλήτων δεν μπορεί να οργανωθεί μία καθαριότητα όπως την οραματίζεται η δημοτική αρχή και η μη σταθερότητα της οποίας ευθύνεται για τυχόν μικροπροβλήματα στην καθημερινότητα.

“Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε οπωσδήποτε και μάλιστα στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Στη μάχη που δίνεται πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες και μαζί. Όσοι διαφωνούν, ιδιαίτερα οι θεσμικοί φορείς, καλό είναι να μας πουν και τι προτείνουν, διότι η αντίδραση και η άρνηση είναι πολύ εύκολες. Η δημιουργία όμως και η εξεύρεση λύσεων είναι σύνθετη και δύσκολη στην πράξη” σημείωσε.

Προώθηση του δίπτυχου φύση – πολιτισμός

Κλείνοντας, ο κ. Σουσούδης αναφέρθηκε στην τουριστική ανάπτυξη, η οποία επιτεύχθηκε, όπως υποστήριξε με σκληρή δουλειά και στρατηγικές κινήσεις, αντίθετα με τις φωνές που μιλούν για καθαρά τυχαίο γεγονός, τονίζοντας πως ο τουρισμός υπήρξε ένας εκ των βασικότερων πυλώνων της πολιτικής της Δ.Α. εξ αρχής. Γαλάζιες σημαίες στις παραλίες του νησιού, αλλά και ένα ευρωπαϊκά πιστοποιημένο δίκτυο μονοπατιών, σε συνδυασμό με δράσεις και φεστιβάλ, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έχουν συμβάλλει στην επιμήκυνση της σεζόν, όπως σημείωσε.

Όσον αφορά στο “βαρύ πυροβολικό” του νησιού, τον πολιτισμό, ο Δήμαρχος επεσήμανε, ότι “τεράστια βήματα, άλματα θα έλεγα, έγιναν στον τομέα του πολιτισμού. Κι εδώ, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η ολοκλήρωση και λειτουργία του νέου ανοιχτού θεάτρου [...] αλλά και η καθιέρωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, που πλέον έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο γεγονός του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα. Το Φεστιβάλ έδωσε τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να απολαύσουν παραστάσεις και συναυλίες πολύ υψηλού επιπέδου. Στην Άνδρο ήρθε για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο. Εμφανίστηκαν καλλιτέχνες ιδιαίτερα δημοφιλείς, σε συναυλίες ποιότητας κι όλο αυτό ολοκλήρωσε την ταυτότητα του νησιού μας, ως σπάνιου προορισμού, που συνδυάζει φύση και πολιτισμό”, τονίζοντας τέλος, πως η Δ.Α. στάθηκε στο πλευρό νέων πρωτοβουλιών, στηρίζοντας ενεργά, με συνδιοργανώσεις και προβολή τους, ευρισκόμενη δίπλα και στους τοπικούς συλλόγους, που αποτελούν κύτταρα πολιτισμού στο νησί.

Ετικέτες: