Παρουσίαση του προγραμματισμού δράσεων της Δ.Α. του Δήμου Άνδρου για τα επόμενα 2,5 χρόνια έως τη λήξη της θητείας της, με πρώτιστο μέλημα την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

“Μάχη με το χρόνο”

Τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Άνδρου, για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, που υπολείπονται για την ολοκλήρωση της θητείας, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Σουσούδης.

Στο πλαίσιο του απολογισμού πεπραγμένων και της παρουσίασης του προγραμματισμού της δημοτικής αρχής, ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, αναφέρθηκε στα όσα ήδη έχει σχεδιάσει, αλλά και όσα θα επιδιώξει η δημοτική αρχή του νησιού, έως και το τέλος της θητείας της. Ο Δήμαρχος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί ξανά στην τεράστια κακοδιαχείριση του παρελθόντος, αλλά και να ρίξει βολές κλείνοντας, σε όσους βάζουν “τρικλοποδιές”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής.

Επίλυση βασικών ζητημάτων υποδομών

Όπως σημείωσε ανοίγοντας την παρουσίαση του προγραμματισμού δράσεων ο κ. Σουσούδης, “η Δημοτική μας Αρχή, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019, που λήγει η θητεία της, έχει ακόμη πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Δίνουμε μάχη με το χρόνο για να τις προλάβουμε, με στόχο να ολοκληρώσουμε τη θητεία μας έχοντας δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και έχοντας βάλει το νησί μας σε ένα δρόμο ανάπτυξης”.

Πρώτιστο μέλημα, η ολοκλήρωση ενός απολύτως βιώσιμου τρόπου διαχείρισης απορριμάτων. “Είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημά μας. Με την κατασκευή του ΧΥΤΥ και την εντατικοποίηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, ακόμη και στο μικρότερο χωριό, πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας, να ανακυκλώνουμε το κάθε τι. Θα βοηθήσει και την μεταβατική κατάσταση, μέχρι την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και μετά, όταν θα έχουμε ένα χώρο, ο οποίος θα επιφορτίζεται με λιγότερα σκουπίδια χρόνο με το χρόνο, γιατί εμείς θα ανακυκλώνουμε”, τόνισε.

Η Δ.Α. Άνδρου, στοχεύει επίσης, “στην ολοκλήρωση της προεργασίας και της μελέτης – έχουμε ξεκινήσει ήδη την προμελέτη – για το Βιολογικό Γαβρίου – Μπατσίου, έργο απολύτως απαραίτητο και πρώτης προτεραιότητας για τη δημοτική μας αρχή. Αυτό θα το είχαμε ξεκινήσει πριν δύο χρόνια, όμως, επειδή προέβλεπε έναν μόνο βιολογικό, για όλη την περιοχή, θεωρήσαμε, ύστερα και από συμβουλές των Τεχνικών Υπηρεσιών, τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου, πολύ καλύτερη λύση, να γίνουν δύο βιολογικοί, μικρότερες μονάδες, ένας στο Μπατσί κι ένας στο Γαύριο, προκειμένου το έργο να είναι περισσότερο βιώσιμο”, σύμφωνα με το Δήμαρχο.

Όπως επεσήμανε, “προσβλέπουμε στη σύνδεση των γύρω χωριών, με το ΒΙΟΚΑ της Χώρας, με πρώτη προτεραιότητα τον αγωγό των Λιβαδίων, ενδεχομένως και του Βραχνού και την ολοκλήρωση του αγωγού, που σταμάτησε τότε – για κάποιο λόγο – της Μεσσαριάς. Σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε και να το ολοκληρώσουμε και όχι απλά “θα”, αλλά έχουμε εντάξει ήδη χρήματα από τον προϋπολογισμό του οικ. Έτους 2017”, ενώ παράλληλα, “προχωράμε στην ολοκλήρωση της κατασκευής του δικτύου ύδρευσης στον Άγιο Πέτρο, ένα έργο που ήδη εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ βρισκόμαστε στη φάση, λίγο πριν τη δημοπράτηση”. Στον τομέα της ύδρευσης επίσης, ο Δήμαρχος ανέφερε, πως “προχωράμε στην επανακατασκευή του υδραγωγείου της Χώρας. Όλοι γνωρίζουμε ότι το υδραγωγείο της Χώρας, διότι είναι σε άθλια κατάσταση και υπήρξε πρώτιστο μελημά μας να το φτιάξουμε. Το έργο περιλαμβάνει στεγανοποίησή του, αλλαγές σε όλες τις σωληνώσεις και τις βάνες, με υλικά αβλαβή και οικολογικά, επιχρίσματα και βάψιμο, ώστε να γίνει ένα πολύ όμορφο έργο, απαραίτητο όμως για τη δημόσια υγεία και για την καλύτερη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης”.

Έργα με άξονα τη νεολαία

Ειδική μνεία έκανε ωστόσο, πέρα από τα έργα υποδομής και σε αυτά, που αφορούν σε αθλητισμό, σχολικά κτίρια και παιδικές χαρές.

Όπως τόνισε, “για την κατασκευή του παιδικού σταθμού Χώρας, χρειάστηκαν δύο χρόνια, για να ‘ξεμπλοκάρουμε’ τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά τα καταφέραμε. Η έκταση αποχαρακτηρίστηκε, ύστερα από δύο χρόνια, και τώρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία”, κρατώντας και το σχετικό ΦΕΚ, με το οποίο οριστικοποιούνταν η απόφαση. “άνοιξε ο δρόμος, πάλι με ΦΕΚ – κι αυτό μας ταλαιπώρησε – για το κτίσιμο του νέου Δημοτικού Σχολείου Χώρας. Δεν έχουμε κάνει ακόμη τίποτα, διότι δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε, αφού για να το κάνουμε έπρεπε να πάρουμε κατά παρέκκλιση όρους δόμησης”, συνέχισε, τονίζοντας, πως με συστηματική εργασία, το κτίριο του σχολείου θα υλοποιηθεί.

Παράλληλα, “προχωράμε στην επανακατασκευή και επαναλειτουργία των παιδικών χαρών του Δήμου μας. Ετοιμάσαμε τις μελέτες για τρεις παιδικές χαρές, βασικές, σε Γαύριο, Μπατσί, Χώρα, ετοιμάζουμε τώρα για το Κόρθι και περιμένουμε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η χρηματοδότηση θα αφορά στις παιδικές χαρές Μπατσίου και Γαυρίου, για την παιδική χαρά της Χώρας ενδεχομένως να υπάρξει μία χορηγία και υπάρχει ήδη μελέτη”, σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά στα σχολικά κτίρια, “ολοκληρώσαμε τις μελέτες και υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια προκειμένου να προβούμε σε επισκευές στα σχολεία του νησιού. Το ύψος των κονδυλίων που έχουμε βάλει στη μελέτη είναι περίπου 210.000 ευρώ εκ των οποίων τα 130.000 ευρώ είναι της Περιφέρειας και τα 80.000 ευρώ από το Δήμο. Έχω τη διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη και τον ευχαριστώ, για επιπλέον βοήθεια, μετά την ολοκλήρωση αυτής της σύμβασης, καθώς οι ανάγκες των σχολείων είναι πραγματικά τεράστιες”.

Εκμετάλλευση χρηματοδοτικών εργαλείων

Τέλος, ο Δήμαρχος Άνδρου, αναφέρθηκε στην εκτενή προσπάθεια της δημοτικής αρχής, για την εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και ιδίως του ΕΣΠΑ, προκειμένου να υλοποιούνται έργα, δεδομένων των χαλεπών καιρών για τα δημοτικά και κρατικά ταμεία.

Ξεκινώντας με το κτίριο του Κορθίου, το παλιό Δημαρχείο, ανέφερε, πως “είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ‘Θησέας’ αλλά παρέμεινε ‘γιαπί’. Ξεκινήσαμε σχεδόν από το μηδέν. Προλάβαμε από το Σεπτέμβρη του 2014 έως το Δεκέμβρη του 2014, να απορροφήσουμε περίπου 300.000 ευρώ και να γίνουν κάποιες σημαντικές εργασίες. Δυστυχώς, το πρόγραμμα ‘Θησέας’, τον Ιανουάριο του 2015, σταμάτησε και ύστερα από συνεχή πίεση και μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, που έχω την τιμή να είμαι μέλος, καταφέραμε και επαναφέραμε το πρόγραμμα ένα χρόνο μετά, με αποτέλεσμα, τώρα που μιλάμε, να έχουμε φέρει το κτίριο σχεδόν σε τελική μορφή. Σε λίγο καιρό θα χρησιμοποιείται ως συνεδριακός χώρος ή χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ωφελώντας πραγματικά την περιοχή, αλλά και όλο το νησί”.

Επιπλέον, “στον πρωτογενή τομέα, μέσα από στοχευμένες δράσεις και στο πλαίσιο δύο νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων LIFE που εξασφαλίσαμε, επιδιώκουμε να ξανακαλλιεργηθούν χωράφια, να γίνει πιστοποίηση προϊόντων, τα οποία και θα διοχετευτούν στην αγορά”, ενώ όπως υπογράμμισε, “πέραν των δύο προγραμμάτων LIFE, έχουμε υποβάλλει πρόταση και για δύο προγράμματα INTERREG, που αφορούν στον τουρισμό και πολιτισμό στην Κύπρο. Επίσης με ευρωπαϊκό πρόγραμμα τοποθετήσαμε και τα φωτοβολταϊκά στο Βιολογικό του Κορθίου”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σουσούδης υποστήριξε, πως “μέσα από αυτή την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βελτιώνουμε τις τεχνικές μας υπηρεσίες, με συνεχή εκπαίδευση. Όπως επίσης, με τη μελέτη που εκπονείται τώρα περί διαχειριστικής επάρκειας των τεχνικών μας υπηρεσιών, καθιστούμε την Τεχνική Υπηρεσία, τυπικά ικανή, διότι επιστημονικά είναι ικανότατη, ώστε να διαχειρίζεται έργα ΕΣΠΑ, τόσο στην Άνδρο, όσο και σε άλλους Δήμους, αν αυτό ζητηθεί”.

“Πρόσφατα πήραμε, μετά από επιτυχημένη πρόταση, χρηματοδότηση για μία ευρεία μελέτη, που στοχεύει στην ποιότητα ζωής στο Δήμο μας, περίπου 35.000 ευρώ, για το Σχεδιασμό Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, με 100% χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο”, επεσήμανε ο Δήμαρχος, προχωρώντας και στο πρόβλημα της παραλίας του Μπατσίου για το οποίο σημείωσε, πως μετά από γνωμοδότηση έγκριτων πανεπιστημιακών καθηγητών, έχει εγκριθεί προμελέτη και έχει κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση στην ΠΝΑΙ για εξεύρεση χρηματοδότησης.

Τέλος και σε ό,τι αφορά στην κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου Άνδρου, ο κ. Σουσούδης τόνισε, πως “αποτελεί ένα στοίχημα και για τη Δημοτική Αρχή και για μένα προσωπικά. Πρέπει να γνωρίζετε, ότι από το Μάιο του 2016, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες και έχουν κατατεθεί. Για την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου σε δημοτικό χώρο στο Γαύριο. Εργαζόμαστε για την ένταξη αυτού του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υφυπουργείου Αθλητισμού, διότι στο ΕΣΠΑ δεν υπάρχει πλέον χρηματικό ποσό για κλειστά αθλητικά κέντρα”.

Ετικέτες: