Συμμετοχή σε διεθνές συνέδριο στη Μήλο - Οι πολιτικές ανάπτυξης θα πρέπει να σέβονται τις διαστάσεις και τα μεγέθη του νησιωτικού χώρου

Ο Ν. Συρμαλένιος σε Μήλο και Κίμωλο

  • Δευτέρα, 24 Απριλίου, 2017 - 12:24

Με συμμετοχή του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, του προέδρου του δικτύου ΔΑΦΝΗ Ηλία Ευθυμιόπουλου, Δημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννη Ρούσσου και πολλών συνέδρων, διεξήχθη στις 21 και 22/4 στη Μήλο διεθνές συνέδριο με θέμα “Λιμάνια – Θαλάσσιες Μεταφορές – Νησιωτικότητα”.

Ο Νίκος Συρμαλένιος χαιρετίζοντας το Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το δίκτυο ΔΑΦΝΗ, το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου και ο Δήμος Μήλου, ανέφερε καταρχήν ότι ήταν πολύ εύστοχη επιλογή το σημαντικό αυτό συνέδριο να διεξαχθεί στη Μήλο.

Γιατί: α) το λιμάνι της Μήλου είναι το δεύτερο σε μέγεθος μετά τη Σούδα στη Μεσόγειο β) ιστορικά θα πρέπει να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου 1914-1918, στο λιμάνι αυτό ελλιμενίστηκε μια μεγάλη μοίρα του αγγλογαλλικού στόλου. Κατά συνέπεια αυτό σημαίνει ότι είναι ασφαλές και σε συνδυασμό με τις εξαίρετες φυσικές ομορφιές του, το λιμάνι αυτό αποκτά μοναδικά χαρακτηριστικά όχι μόνο για το Αιγαίο αλλά και για ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Από τα θέματα του συνεδρίου, ξεχωρίζοντας την ενέργεια, το περιβάλλον καθώς και την επιχειρηματικότητα, θεωρώ ότι οι αναπτυξιακές επιλογές που πρέπει να γίνουν στο νησιωτικό χώρο οφείλουν να συνάδουν με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Κατά συνέπεια πρέπει να ακολουθηθούν πολιτικές ανάπτυξης που θα σέβονται τις διαστάσεις και τα μεγέθη του νησιωτικού χώρου. Έργα συμβατά με το περιβάλλον, έργα μικρού μεγέθους σωστά χωροθετημένα, έργα που θα συμβάλλουν στη διατήρηση των νησιών ως ελκυστικών τουριστικών προορισμών.

Κλείνοντας, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο συνέδριο και αξιοποίηση των συμπερασμάτων του.

 

Β) Επίσκεψη στην Κίμωλο

Το Σάββατο 22/4 ο Νίκος Συρμαλένιος μαζί με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό και τον Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλη, επισκέφθηκαν την Κίμωλο. Επισκέφθηκαν καταρχήν το λιμενικό σταθμό, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στο δημαρχείο του νησιού όπου συζήτησαν διεξοδικά με το Δήμαρχο Κώστα Βεντούρη και τον Αντιδήμαρχο Τάκη Σάρδη όλα τα βασικά ζητήματα καθώς και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και κυρίως αυτά που είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου ναυτιλίας. Πρόκειται για την εγκατάσταση της μονάδας αφαλάτωσης που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017, για τα προβλήματα του λιμανιού της Ψάθης, για τη δρομολόγηση λύσεων και χωροθέτησης νέου λιμενικού έργου που θα διευκολύνει και θα συντομεύσει καταρχήν τη σύνδεση με τη Μήλο. Τέλος, ολοκλήρωσαν την επίσκεψη με επιτόπια μετάβαση στα σημεία όπου έχουν δρομολογηθεί ή προτείνεται να δρομολογηθούν τα συγκεκριμένα έργα.

Είναι σαφές ότι υπήρξε δέσμευση για επιτάχυνση των διαδικασιών και όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την υλοποίηση των επίμαχων έργων που θα βοηθήσουν καθοριστικά την αναπτυξιακή πορεία του νησιού.