Ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου, μιλά για τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει επί σειρά ετών, αλλά και για την απαίτηση διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου στο Δήμο, με απόφαση της ΑΔΑ

“Κακό στον τόπο δεν έχει γίνει”

Απαντήσεις σε κρισιμότατα ζητήματα, σε σχέση με τις βαρύτατες κατηγορίες που του αποδίδονται, κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης του Δήμου, δίνει μέσω της εφημερίδας ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου, κ. Ελευθέριος Βενιός.

Κοινοτάρχης Φολεγάνδρου επί 16 συναπτά έτη και αμέσως μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη” Δήμαρχος Φολεγάνδρου, που εκτίει τη δεύτερη θητεία του, ο κ. Βενιός τα τελευταία χρόνια βρίσκεται εν μέσω μίας μακράς δικαστικής διαμάχης, λόγω βαρύτατων καταγγελιών, που η αντιπολίτευση του επιρρίπτει, για πλαστογραφία και παροχή ψευδούς βεβαίωσης και παράβαση καθήκοντος, η τελευταία εκ των οποίων ακόμη βρίσκεται υπό εξέταση από την ελληνική δικαιοσύνη.

Παράλληλα, λόγω της έκτασης που έλαβε το ζήτημα, μετά και την αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, επισυνάπτοντας τις συνεχιζόμενες κατηγορίες της αντιπολίτευσης, περί μη δημοσιοποίησης των οικονομικών στοιχείων παρελθόντων ετών του Δήμου Φολεγάνδρου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ), επέβαλλε την άσκηση διαχειριστικού ελέγχου στο Δήμο, για τα προηγούμενα οικονομικά έτη.

Στήριξη των δημοτών επί 30ετίας

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Φολεγάνδρου, ο Δήμος είναι αρκετά μικρός και αποτελείται από μόλις δύο υπαλλήλους, μία Αντιδήμαρχο και τον ίδιο. “Με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, γίνεται μόλις η διαχείριση της καθημερινότητας, και αυτή δύσκολα” επισημαίνει, τονίζοντας πως ο φόρτος εργασίας και η διαχείριση των αναγκών στο νησί με μόλις 4 άτομα δυναμικό είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση.

Όπως σημειώνει, λόγω των συνεχόμενων καταγγελιών της αντιπολίτευσης, που έχουν ως στόχο το Δήμαρχο ή τη Δημοτική Αρχή, κανείς θα μπορούσε να θεωρήσει, ότι συντελείται κάτι αρκετά άσχημο στη Φολέγανδρο, ωστόσο ξεκαθαρίζει, ότι αυτή είναι η εικόνα που κάποιοι προσπαθούν απεγνωσμένα να περάσουν, παρά τα όσα μαρτυρά η βούληση των δημοτών, οι οποίοι επιλέγουν τη διοίκηση του κ. Βενιού χωρίς διακοπή, επί σχεδόν 30 χρόνια. Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζει, ο ίδιος μέσω της διοίκησής του, μερίμνησε για την ανάπτυξη του νησιού με ποιοτικό τρόπο, ενώ και η ανεργία αποτελεί λέξη άγνωστη για τους κατοίκους του νησιού.

Μη εκτελεστή ακόμη η απόφαση του Πειθαρχικού

Σχετικά με την αφορμή, βάσει της οποίας ξεκίνησε η δικαστική διαμάχη, με το Δήμαρχο να κατηγορείται και να κινδυνεύει με ποινή δίμηνης αργίας από τα καθήκοντά του, ο κ. Βενιός εξηγεί, πως όλα ξεκίνησαν σε μία συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου το 2008, όταν συζητείτο η άρση της ανάκλησης άδειας λειτουργίας επιχείρισης του νησιού, δεδομένου, ότι το υγειονομικό την είχε απαιτήσει, λόγω συμμόρφωσης της επιχείρησης με τα προβλεπόμενα.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιό, η αντιπολίτευση, η οποία σημειωτέον είναι η ίδια παράταξη καθ’όλη τη διάρκεια των 30 ετών, που ο ίδιος ασκεί τη διοίκηση, επανέφερε το ζήτημα μετά από 4 χρόνια, το 2012, όταν ο επικεφαλής της μειοψηφίας, δύο δημοτικοί σύμβουλοι και ένας άνδρας πολωνικής καταγωγής, ο οποίος μετά από κάποια χρόνια “εξαφανίστηκε” από το νησί αφήνοντας χρέη σε πολλούς συντοπίτες του, κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του Δημάρχου, κατηγορώντας τον για πλαστογραφία, παροχή ψευδούς βεβαίωσης και παράβαση καθήκοντος, καθώς ισχυρίζονταν, ότι δεν κλήθηκαν στη συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου το 2008, παρ’ ότι τα πρακτικά της συνεδρίασης τους ανέφεραν ως παρόντες, όπως και ότι κακώς άρθηκε τότε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης.

Από το δικαστήριο, στην πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πρωτοδικείο της Νάξου, ο κ. Βενιός αθωώθηκε όσον αφορά στην κατηγορία της πλαστογραφίας, ενώ του επιβλήθηκε ποινή 12 μηνών για παροχή ψευδούς βεβαίωσης και 5 μηνών για τη μη προσκόμιση των προσκλήσεων της συνεδρίασης του κοινοτικού συμβουλίου προ τετραετίας, οι οποίες, χάθηκαν, κατά τη μετακόμιση των υπηρεσιών του Δήμου σε άλλο κτίριο, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος. Σχολιάζοντας την πρωτόδικη απόφαση, ο κ. Βενιός διερωτάται “πώς γίνεται να μην έχω κάνει πλαστογραφία, αλλά να έχω δώσει ψευδή βεβαίωση;”.

Ακολούθησε άσκηση έφεσης, με την εκδίκασή της να λαμβάνει χώρα στο Εφετείο της Σύρου, όπου ο δήμαρχος αθωώθηκε και αναφορικά με τις κατηγορίες της παροχής ψευδούς βεβαίωσης, ενώ παρέμεινε η ποινή φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή για τη μη προσκόμιση των προσκλήσεων του Κ.Σ..

Η υπόθεση προωθήθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, του οποίου η απόφαση αφορούσε σε ποινή αργίας 2 μηνών, για παράβαση καθήκοντος, ωστόσο ο Δήμαρχος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, του οποίου η απόφαση ακόμη εκκρεμεί, γεγονός που σημαίνει πως η ποινή αργίας 2 μηνών δεν μπορεί να γίνει ακόμη εκτελεστή, έως την τελεσιδικία της υπόθεσης.

Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος, δεδομένης της σοβαρότητας των κατηγοριών και της διαρκούς κυκλοφορίας αρνητικών δημοσιευμάτων δημιουργείται κλίμα, το οποίο αυτή τη στιγμή μόνο καλό δεν κάνει στο νησί.

Παράλληλα υποστηρίζει, πως η αντιπολίτευση προσφεύγει στη δικαιοσύνη για πλήθος ενεργειών της δημοτικής αρχής, ωστόσο δεν έχει κερδίσει καμία. “Αν από το ΣτΕ κριθώ ένοχος, ευχαρίστως να εκτίσω την ποινή μου για αυτό το λάθος. Ας μην το έκανα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα λάθος που δημιούργησε σε κάποιον πρόβλημα”, τονίζει, υπογραμμίζοντας, πως το ζήτημα αφορά σε τυπικότητα, η οποία σε πλείστες περιπτώσεις στην Αυτοδιοίκηση δεν τηρείται κατά γράμμα. “Αν οι κατηγορίες ευσταθούσαν, καθώς πρόκειται για σοβαρότατες κατηγορίες, θα είχα ήδη κηρυχθεί έκπτωτος”, συνεχίζει.

Μονόπλευρη αναφορά των βουλευτών

Λόγω των σοβαρότατων κατηγοριών τις οποίες εξακολουθεί η αντιπολίτευση να καταλογίζει στο Δήμαρχο, σχετικά με τη μη κατάρτιση και έγκριση ισολογισμών από το οικ. έτος 2013 κι έπειτα, οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού, με αναφορά τους, έφεραν το θέμα στη Βουλή, με αποτέλεσμα, κατόπιν πιέσεων, να ζητηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο Δήμο Φολεγάνδρου.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Βενιός, κανείς εκ των τριών κυβερνητικών βουλευτών Κυκλάδων δεν ήρθε σε επαφή μαζί του, προκειμένου να ζητήσει τη θέση του επί των κατηγοριών, ωστόσο κατέθεσαν την αναφορά μόνο βάσει των ισχυρισμών της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου βρίσκεται μέσα στις υποχρεώσεις του Δήμου και ως εκ τούτου ήδη έχει ανατεθεί σε ορκωτό λογιστή και δη πριν την απόφαση της ΑΔΑ, η κατάρτιση ισολογισμών από το 2010 έως σήμερα. Έως σήμερα, όπως σημειώνει ο Δήμαρχος έχουν εγκριθεί οι ισολογισμοί των οικ. Ετών 2010 και 2011, ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται και ο ισολογισμός του 2012, γεγονός, που σημαίνει, πως η ίδια διαδικασία θα τηρηθεί και για την ικανοποίηση της απόφασης της ΑΔΑ.

Αν υπάρχουν καθυστερήσεις, οφείλονται, όπως υποστηρίζει, στο γεγονός ότι ο Δήμος αποφάσισε να αναθέσει εδώ και κάποιο διάστημα σε διαφορετική εταιρεία, για οικονομικούς λόγους, τον έλεγχο των στοιχείων, με αποτέλεσμα η παράδοσή τους από τη μία εταιρεία στην άλλη, να έχει οδηγήσει σε σημαντική καθυστέρηση.

Λάθη εσκεμμένα δεν έχουν γίνει”

Όπως αναφέρει ο κ. Βενιός κλείνοντας, το νησί έχει επηρεαστεί από την υπόθεση, καθώς δημιουργείται ανησυχία, ενώ τόνισε, πως λόγω της τεταμένης κατάστασης, που δημιουργείται από την αντιπολίτευση, “αποφεύγω να ασχολούμαι με τα ΜΜΕ, για να μη δημιουργώ περαιτέρω ένταση. Μερικοί θεωρούν ότι κρύβομαι. Δεν κρύβομαι”.

“Αυτή τη στιγμή στη Φολέγανδρο έχει γίνει κάτι πολύ σωστό. Κάθε λίγες μέρες έχουμε βραβεία. Κύριος υπεύθυνος είμαι εγώ, γιατί έχω καταφέρει μέσα στα τόσα χρόνια να δώσω, αυτό που ήθελα στο νησί, ένα επίπεδο. Κάποιους τους ενοχλεί αυτό το επίπεδο, μάλλον. Ήθελαν ίσως κάποιο άλλο επίπεδο. Αυτό το επίπεδο που έδιωξα από τη Φολέγανδρο, την οποία βρήκα αρχές του 1990 να είναι γεμάτη “αληταριό”, με ό,τι σήμαινε αυτό. Όλο αυτό το έδιωξα από το νησί, με τη βοήθεια της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου. Από τότε το νησί μπήκε σε άλλη γραμμή”, τονίζει.

Τέλος, με διάθεση αυτοκριτικής, ο κ. Βενιός επισημαίνει, πως “έχουν γίνει και λάθη. Και πού δεν γίνονται; Αλλά λάθη τα οποία να είναι εσκεμμένα και κάνουν κακό στον τόπο, δεν έχουν γίνει”.