Ενημέρωση του προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δ. Πολιτόπουλου, προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, για την έναρξη της ανακύκλωσης στο νησί

Ολοκληρωμένη διαχείριση το 2018

Ενημέρωση, σχετικά με την έναρξη της πρώτης φάσης διαχείρισης της ανακύκλωσης στο νησί της Τήνου, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τήνου.

Τα αποτελέσματα των ενεργειών, που προέκυψαν μετά τη συνάντηση του προέδρου του ΕΟΑ, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, με το Δήμαρχο Τήνου και στελέχη του Δήμου και τον πρόεδρο της Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλιά», παρουσίασε ο κ. Πολιτόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με το χαρακτήρα ενημέρωσης.

Τον Ιούνιο η εκκίνηση

Όπως εξήγησε ο κ. Πολιτόπουλος, «είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω τις εξελίξεις, σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση. Το Πάσχα που ήμουν εδώ, έγινε μία συνάντηση, ανάμεσα σε εμένα, το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Καρδιανής, την Αντιδήμαρχο, κ. Δεληγιάννη, και τον εκπρόσωπο της Κοιν.Σ.Επ., κ. Ν. Δελασούδα, όπου κάναμε μία συζήτηση για την ανακύκλωση. Έλαβα την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσω μία σειρά από παρεμβάσεις στην Αθήνα, κυρίως προς την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης – της οποίας δύο στελέχη βρίσκονται σήμερα εδώ μαζί μου».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΑ, συμφωνήθηκε να υπάρξει «μία μεταβατική φάση, καθώς στη συνέχεια θα υπάρξει και η τελική διαχείριση της ανακύκλωσης, η οποία σύμφωνα με το σχεδιασμό, που έχουμε κάνει με την ΕΕΑΑ, υπολογίζουμε ότι μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται μετά τις 15 Ιουνίου 2017. Αυτός ο σχεδιασμός λέει, ότι η ΕΕΑΑ θα επισκευάσει το ειδικό όχημα, θα έρθει εδώ με ένα συνεργείο, στο οποίο θα συνδράμει και ο Δήμος με κάποιο προσωπικό, να επισκευάσει αλλά και να τροποποιήσει τους ήδη υπάρχοντες κάδους, ενώ παράλληλα θα έρθουν και μικροί κάδοι, τους οποίους επίσης θα παραχωρήσει η ΕΕΑΑ στο συνεταιρισμό και οι οποίοι θα δοθούν στους πολιτιστικούς συλλόγους».

Αναλυτικότερα, όπως επεσήμανε, «θα έχουμε τέσσερα ρεύματα, γυαλί, χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο. Οι ίδιοι κάδοι θα δοθούν και τους πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ παράλληλα ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης έχει ετοιμάσει 5.000 φυλλάδια, τα οποία, όσον αφορά στα χωριά, θα δοθούν στους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους, προκειμένου να τα μοιράσουν στους κατοίκους προς ενημέρωση, ενώ σε ό,τι αφορά στη Χώρα, ένα μέρος των φυλλαδίων θα δοθεί στο Δήμο και στην Κοιν.Σ.Επ, ώστε οι κάτοικοι να γνωρίζουν τι πρέπει να βάζουν σε αυτούς τους κάδους», ενώ εξήγγειλε, πως «θεωρητικά, μετά τις 15 Ιουνίου, θα μπορεί να αρχίσει η ανακύκλωση στο νησί».

Η συμφωνία προβλέπει, σύμφωνα με τον κ. Πολιτόπουλο «τριμερή σύμβαση, με εταίρους την ΕΕΑΑ, τον Δήμο και την Κοιν.Σ.Επ. […] η οποία συντάσσεται ήδη από την ΕΕΑΑ, θα έρθει στο πλαίσιο της διαδικασίας στον ΕΟΑ, προκειμένου να πάρει έγκριση, ενώ στη συνέχεια θα διαβιβαστεί και στο Δήμο και στην Κοιν.Σ.Επ, για τυχόν τροποποιήσεις όρων, συζήτηση και υπογραφή. Η Κοιν.Σ.Επ. όπως έχει συμφωνηθεί, θα αναλάβει τα ρεύματα του πλαστικού και του μετάλλου, διότι ακόμη η υποδομή της δεν της επιτρέπει να διαχειριστεί και το χαρτί».

Καταλήγοντας, ο κ. Πολιτόπουλος σημείωσε ότι στη συνέχεια, βάσει και των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν από την πορεία της πρώτης φάσης, θα επέλθει η δεύτερη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει και κομποστοποίηση, ενώ θα αφορά σε μία ολοκληρωμένη διαχείριση της ανακύκλωσης.

Συγκεχυμένη απάντηση περί οικονομικού οφέλους

Στο κομμάτι των ερωτήσεων, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Πέτρος Κουσουνάδης, ρώτησε αν σχεδιάζεται στην τελική φάση να αναλάβει την ολοκληρωμένη διαχείριση της ανακύκλωσης η Κοιν.Σ.Επ, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Παναγιώτης Κροντηράς, απηύθυνε ερωτήματα όσον αφορά στο τι εμπόδισε την επισκευή του ειδικού οχήματος αποκομιδής της ανακύκλωσης νωρίτερα, αλλά και στο ποιος αναλαμβάνει το κόστος και ποιος επωφελείται από τα κέρδη, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε.

Απαντώντας στον κ. Κροντηρά, ο κ. Πολιτόπουλος τόνισε, πως η παραχώρηση του οχήματος είχε γίνει κάτω από άλλο νομοθετικό πλαίσιο, ωστόσο το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να υπάρξει ο παρών σχεδιασμός, δημιουργήθηκε πρόσφατα, υπογραμμίζοντας, ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί στο ζήτημα της προηγούμενης σύμβασης του Δήμου με την ΕΕΑΑ, παρακαλώντας αυτά τα ζητήματα να λυθούν εσωτερικά.

Κλείνοντας, ο κ. Πολιτόπουλος επεσήμανε, ότι στόχος του ΕΟΑ και της ΕΕΑΑ είναι τα έσοδα που θα απορρέουν από την εκμετάλλευση της ανακύκλωσης να παραμένουν στο νησί, τονίζοντας, πως το ποιος θα αναλάβει την ολοκληρωμένη διαχείριση, που εκτιμάται ότι θα είναι εφικτή στα μέσα του 2018, θα καθοριστεί από την συνεννόηση των δύο εμπλεκόμενων τοπικών φορέων.

Αποχώρηση της ελάσσονος μειοψηφίας

Την αντίδραση της ελάσσονος μειοψηφίας, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του Δημοτικού Συμβούλου, κ. Κουσουνάδη, προκάλεσε η απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. να δώσει το λόγο δύο φορές στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, αλλά και σε Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης, για τοποθέτηση, αλλά να αρνηθεί το λόγο στον ίδιο.

Όπως σημειώθηκε σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης, «δυστυχώς ο χρόνος των “καλεσμένων” ήταν λίγος και με ευθύνη του προέδρου κατανεμήθηκε θεωρούμε άνισα μεταξύ μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα ο λόγος δόθηκε δύο φορές στον κ. Κροντηρά και μία στον κ. Ζαλώνη ενώ ο σύμβουλος της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Κοινό Τηνίων” έλαβε τον λόγο μόνο για τις πρώτες ερωτήσεις. Αυτό οδήγησε και στην αποχώρησή του από την αίθουσα προκειμένου να καταδείξει την εσκεμμένη, θεωρούμε, αφαίρεση του λόγου. Τι νόημα έχει άλλωστε να παραμένει κάποιος αν δεν μπορεί να εκφράσει την γνώμη του».

Επίθεση γίνεται προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. επίσης, καθώς όπως υποστηρίζεται ενεπλάκη στη θεματολογία των ερωτήσεων, προς τον κ. Πολιτόπουλο. «Θεώρησε ότι είναι αγένεια προς το πρόσωπό του να τον “στριμώχνουν” με τις ερωτήσεις τους. Ίσως ο κ. Πρόεδρος να προτιμούσε να αφεθεί ο κ. Πολιτόπουλος ανενόχλητος να παρουσιάσει τι πρόκειται να γίνει όπως ήθελε χωρίς να συζητηθούν τα “μαύρα” σημεία. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι οι “αγενείς” ερωτήσεις περιελάμβαναν το ζήτημα της οικονομικής ωφέλειας από την ανακύκλωση, δηλαδή ποιος θα αναλάβει το κόστος και ποιος θα έχει τα οφέλη, ζήτημα που ο κ. Πολιτόπουλος απέφυγε διότι “οι οικονομικοί όροι δεν είναι αντικείμενο αυτής της στιγμής”.

Κλείνοντας, το Κοινό Τηνίων τονίζει, ότι «η άποψη όλων όσων ζητούν να την εκφράσουν πρέπει να ακούγεται, ειδικά για τόσο σημαντικά θέματα. Είναι πολλά αυτά που έμειναν αδιευκρίνιστα και πρέπει να διευκρινιστούν προτού υπογραφούν συμβάσεις και είναι πλέον αργά».

Ετικέτες: