“Πυρά” της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερίφου προς τη Δημοτική Αρχή σχετικά με την απώλεια εσόδων που σχετίζονται με τη λιμενική ζώνη στο Λιβάδι

“Μαύρη τρύπα... στα έσοδα από τη λιμενική ζώνη”

Την ανάληψη της ευθύνης και τη δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου Σερίφου, Αντώνη Αντωνάκη αναφορικά με τη συστηματική “απώλεια εσόδων” από τη λιμενική ζώνη στη θέση Λιβάδι, ζητά η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο νησί, εξαπολύοντας “πυρά” προς τον ίδιο και για τη μη ενεργοποίηση των συμβάσεων με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Συγκεκριμένα, η παράταξη της αντιπολίτευσης στη Σέριφο σε καταγγελτικό τόνο επισημαίνει πως, τα τελευταία πέντε έτη σταθερά ο Δήμος Σερίφου χάνει έσοδα από την δραστηριότητα που αναπτύσσεται στη λιμενική ζώνη της θέσης Λιβάδι και όχι μόνο, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να εισαχθεί το σοβαρό θέμα σε δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με σκοπό να δοθούν απαντήσεις.

Παρά την προσπάθεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον δήμαρχο για τη λήψη όποιων απαντήσεων, απέβη άκαρπη η προσπάθεια της εφημερίδας, ενώ αξίζει να αναφερθεί εξ αρχής, πως, τη μη αξιοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, επιβεβαίωσε και ο πρόεδρός του, Δημήτρης Κοσμάς.

Στην πρώτη γραμμή τα αναπάντητα ερωτήματα

Επί του θέματος, επανέρχεται η Λαϊκή Συσπείρωση με νέα εκτενέστατη γραπτή τοποθέτησή της, μέσω της οποίας θίγει την αδιαφορία του δημάρχου, ζητώντας επιτακτικά κι άμεσα να δοθούν απαντήσεις εκ μέρους του. “Με την παρούσα επιστολή σας θέτουμε προ των ευθυνών σας σχετικά με το θέμα της διαφυγής εσόδων για τον Δήμο Σερίφου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου από την Λιμενική ζώνη του Λιβαδιού” σημειώνουν τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερίφου, τονίζοντας ότι μέσω της συμμετοχής μέλους του ΔΣ στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου, διαπιστώθηκαν τα εξής: “α. Οι προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ Δήμου και Λιμενικού ταμείου Σύρου δεν υλοποιούνται με αποτέλεσμα ο Δήμος να χάνει έσοδα ....τουλάχιστον 28.000 ετησίως. β. Τα έσοδα από την λιμενική ζώνη του Λιβαδιού είναι συγκριτικά ελάχιστα. γ. Στο ταμείο του Δήμου παραδίδονται ελάχιστα χρήματα και μόνο από την πώληση νερού και ρεύματος. δ. Από τέλη πρυμνοδέτησης παραβολής ελλιμενισμού και λοιπών παροχών δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ παρά το γεγονός ότι διέρχονται από το λιμάνι του νησιού περί τα 400 τουριστικά σκάφη ετησίως οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Κατά συνέπεια δεν έχει εισπραχθεί ο αντίστοιχος Φ.Π.Α”. Κατόπιν των ανωτέρω επισημάνσεων, η παράταξη της αντιπολίτευσης, ζητά με επιστολή της “στις 31/5/2017 τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με αυτό το θέμα”.

 

Ατόνησε το έργο της Επιτροπής”

Στην προσπάθειά της δε, να επισημάνει την κρισιμότητα του θέματος, η Λαϊκή Συσπείρωση υπενθυμίζει τις ενέργειες που έχουν προηγηθεί μετά από πίεση των μελών της, προκειμένου “να σταματήσει αυτή η οικονομική αιμορραγία” για το νησί. “Στις 19 /6/2016 το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για συγκρότηση επιτροπής από τους δύο συνδυασμούς για να διερευνηθεί το θέμα και να συνταχθεί σχετική έκθεση” αναφέρουν τα μέλη της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας μάλιστα πως, “έστω και καθυστερημένα” η επιτροπή ξεκίνησε το έργο της, “αλλά στη συνέχεια με διάφορες προφάσεις ατόνησε και σταμάτησε διότι σύμφωνα με την εκτίμησή μας και την μέχρι σήμερα πρακτική σας η παράταξή σας δεν θέλει να διερευνηθεί το θέμα και να σταματήσει αυτή η οικονομική αιμορραγία”. Μάλιστα, τονίζουν πως, η πρώην αντιδήμαρχος και μέλος της Δημοτικής Αρχής, κ. Προκοπίου αν και προσπάθησε στην κατεύθυνση που πρέπει, ωστόσο, “οι προσπάθειές της, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα”.

 

Η πολιτική σας συμφέρει εκείνους που ετοιμάζονται να εκμεταλλευθούν το καταφύγιο”

Από την πλευρά της, η παράταξη της αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως θα πράξει τα δέοντα ώστε η τοπική κοινωνία της Σερίφου να έχει σαφή γνώση για το θέμα, αφού όπως τα μέλη της σημειώνουν, “σε χαλεπούς καιρούς και καιρούς οικονομικής ασφυξίας των Δήμων”, δεν μπορεί να διαγράφεται πορεία “απώλειας εσόδων”.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως, η στάση της Δημοτικής Αρχής και ειδικότερα του δημάρχου, “γεννά υποψίες”, καθώς όπως σημειώνουν, “Επειδή δεν σας θεωρούμε αφελείς, η πολιτική που ακολουθείτε στο θέμα των εσόδων από την Λιμενική ζώνη είναι μια συνειδητή -συλλογική πολιτική εδώ και χρόνια”. Επεξηγούν την κριτική τους δε, λέγοντας πως και η μη είσπραξη εσόδων από τα τουριστικά σκάφη και συγκεκριμένα η μη απόδοσή τους, “ζημιώνει και τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο και το ελληνικό δημόσιο” ενώ όπως προσθέτουν “Το ποιος ή ποιοι κερδίζουν οφείλετε να το απαντήσετε εσείς που έχετε επιλέξει να ακολουθείτε την συγκεκριμένη πολιτική. Κατά την γνώμη μας η πολιτική που ακολουθείτε συμφέρει μόνο όσους ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν το νέο καταφύγιο τουριστικών σκαφών του νησιού”.

 

Ανοικτά θέματα

Επιπρόσθετα, οι αιρετοί και τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερίφου απαριθμούν μία σειρά ερωτημάτων, τα οποία υποστηρίζουν πως οφείλει να απαντήσει δημοσίως η Δημοτική Αρχή, γνωστοποιώντας παράλληλα, πως, σε κάθε περίπτωση, η παράταξη θα προωθήσει “το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης”. “Τα προβλήματα που προκύπτουν και ζητούν απάντηση από εσάς είναι τα εξής: α. Με ποιού οργάνου απόφαση έχει τοποθετηθεί ο εισπράκτορας στην λιμενική ζώνη του Λιβαδιού. β. Ποιός από την διοίκηση του Δήμου έχει την ευθύνη έλεγχου και εποπτείας του εισπράκτορα στην άσκηση των καθηκόντων του. γ. Από που προμηθεύεται τα παραστατικά ...αποδείξεις -τιμολόγια ...με τα οποία πραγματοποιεί τις εισπράξεις ποιος τα αριθμεί ποιος τα εκδίδει η τα θεωρεί. δ. Γιατί δεν χρησιμοποιούνται οι αποδείξεις και τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που έχει αποστείλει στο Δήμο από τον Δεκέμβριο του 2014 το Λιμενικό Ταμείο Σύρου μαζί με οδηγίες είσπραξης. ε. Κάθε πότε αποδίδονται και τι είδους και τι ύψους εισπράξεις στο ταμείο του Δήμου από την Λιμενική ζώνη. στ. Πως αμείβεται ο εισπράκτορας Ποιος από την διοίκηση του Δήμου κάνει την εκκαθάριση Εισπράττεται Φ.Π.Α αποδίδεται Φ.Π.Α. ζ. Ποιός εντεταλμένος από την διοίκηση του Δήμου ελέγχει αν η ποσότητα του νερού σε Μ3 που παραδίδεται στα σκάφη συμβαδίζει με τις εισπράξεις που πραγματοποιούνται. η. Οι λιγοστές εισπράξεις από την Λιμενική ζώνη Λιβαδιού αποδίδονται στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου όπως προβλέπει η προγραμματική σύμβαση και αν όχι με ποιου εντολή. θ. Γιατί ο Δήμος Σερίφου δεν μπορεί να απορροφήσει τα ποσά που προβλέπονται από την προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου με αποτέλεσμα να υπάρχει κάθε χρόνο απώλεια εσόδων 28.000 Ευρώ για τον Δήμο. ι. Γιατί δεν υλοποιούνται οι αποφάσεις σχετικές με την τοποθέτηση νέου εισπράκτορα στην Λιμενική ζώνη Λιβαδιού παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει 2 σχετικές μελέτες από την τεχνική υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Μήλου με χρηματοδότηση από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου”.

Καταλήγοντας δε, η Λαϊκή Συσπείρωση, ζητά να τοποθετηθεί άμεσα άλλος εισπράκτορας και να δοθούν πειστικές απαντήσεις. “Η Λαϊκή Συσπείρωση θα αναλάβει και  πάλι τις ευθύνες που τις αναλογούν ως αντιπολίτευση όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα” σημειώνουν τα μέλη της.

 

Δ. Κοσμάς: Δεν έχει ενεργοποιηθεί η σύμβαση

Επί του θέματος, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, τονίζοντας πως, οι απαντήσεις είναι ευθύνη του δημάρχου, επιβεβαιώνοντας ωστόσο και τη μη ενεργοποίηση της προγραμματικής σύμβασης των 28.000 ευρώ. “Αυτές είναι οι προγραμματικές συμβάσεις που κάνουμε και με τα τρία νησιά (σσ Κέα και Κύθνο, πλην Σερίφου). Τους δίνουμε το δικαίωμα μέσω αυτής της προγραμματικής σύμβασης να κάνουν κάποιες παρεμβάσεις, κάποιες εργασίες κλπ στο νησί τους και συγκεκριμένα στη λιμενική ζώνη” σχολίασε ο πρόεδρος, εξηγώντας πως, “Ο Δήμος Σερίφου δεν την ενεργοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να μην απορροφά τα χρήματα αυτά”. Τονίζοντας πως, αυτό το θέμα είναι αποκλειστική ευθύνη του Δήμου, επαναλαμβάνει πως, “Μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει κάτι. Σε αντίθεση με τα άλλα δύο νησιά, που διακαώς ζητούν να αυξήσουμε το ύψος της σύμβασης, τη χρηματοδότηση”.