Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σε εκδηλώσεις στη Νάξο

  • Τρίτη, 30 Μαΐου, 2017 - 14:15

Στη Νάξο μετέβησαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, συνοδευόμενος από στελέχη του Επιμελητηρίου με σκοπό τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις για τη νησιωτικότητα και το ακτοπλοϊκό.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017  παραβρέθηκαν σε εκδήλωση για τη νησιωτικότητα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» του Δημαρχείου Νάξου παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, και επικεντρώθηκε - όπως ήταν φυσικό - στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και ιδιαίτερα η Νάξος και οι μικρές Κυκλάδες. Η συγκεκριμένη εκδήλωση εξελίχθηκε σε μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση, όπου όλοι οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωστοποιήσουν τα προβλήματα που συνοδεύουν τη νησιωτικότητα και να αναζητήσουν από κοινού λύσεις. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο κ. Ρούσσος με τοποθετήσεις – μεταξύ άλλων – για το ακτοπλοϊκό που είναι άλλωστε ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί αδιάκοπα πολίτες και επιχειρηματίες.

Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 25 Μαΐου 2017, ακολούθησε στον ίδιο χώρο η καθιερωμένη ημερίδα για το ακτοπλοϊκό που προηγείται του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), με τίτλο «Η Ακτοπλοΐα ως πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών των Κυκλάδων: Συμβάσεις Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας & Παράγοντας Ανάπτυξης της Νησιωτικότητας», στην οποία ο κ. Ρούσσος ανέλυσε ζητήματα που αφορούν κυρίως στις άγονες γραμμές.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του έχουν ως εξής:

  • Πρόταση για την αναβάθμιση της ετήσιας αυτής εκδήλωσης με σκοπό την αύξηση της συμμετοχής και την καλύτερη αξιοποίηση των συμπερασμάτων που προκύπτουν κάθε φορά.
  • Επισήμανση της ανάγκης επίσπευσης διαδικασιών για την επιστροφή στα περσινά δρομολόγια όσον αφορά στις άγονες γραμμές μέχρι την εφαρμογή του νέου και –ελπίζουμε - βελτιωμένου σχεδίου που θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου 2017.
  • Πρόταση για τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων στη βελτίωση και ανανέωση των δρομολογίων της άγονης γραμμής, αφού ακόμα και μετά την προαναφερθείσα  επαναφορά δεν εξυπηρετούνται επαρκώς οι κάτοικοι και επισκέπτες  των νησιών.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αναφέρθηκε σε τρία ειδικά θέματα:

1.      Ανάγκη να δοθεί άμεσα τέλος στην ελλιπέστατη σύνδεση της Παροναξίας & της Θήρας με τη Σύρο, που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ταλαιπωρεί και επιβαρύνει τόσο τους μόνιμους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες των νησιών αυτών.

2.      Ανάγκη για την άμεση παρέμβαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής στις 3 εταιρείες που καλύπτουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ραφήνας με Άνδρο-Τήνο-Μύκονο, ώστε εκ περιτροπής να καλύψουν το κενό της σύνδεσης της Τήνου με τη Σύρο κατά τις ημέρες Τρίτη-Πέμπτη-Κυριακή της θερινής περιόδου που δεν υπάρχει σύνδεση της Τήνου με τον Πειραιά μέσω Σύρου.

3.      Επικρότηση της έναρξης των συζητήσεων για την αξιοποίηση των συνδυασμένων μεταφορών και πρόταση για την άμεση έναρξη πιλοτικού σχεδίου για την αξιοποίηση των διεθνών αεροδρομίων Σαντορίνης και Μυκόνου.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου πρότεινε μετ’ επιτάσεως τη συνεννόηση μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο του αποκλεισμού των νησιών στις περιπτώσεις των απεργιών, που κρατά τους κατοίκους σε καθεστώς ομηρίας και έχει ολέθρια αποτελέσματα στις τοπικές οικονομίες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Νάξο, ο κ. Ρούσσος και τα στελέχη του Επιμελητηρίου πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, κ. Ευάγγελο Στρατούρη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Νάξου, κ. Γεώργιο Κάβουρα, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, κ. Ευάγγελο Κατσαρά, καθώς και εκπροσώπους λοιπών τοπικών φορέων με κύριο στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση από τα μέλη του Επιμελητηρίων Κυκλάδων στη Νάξο των ανταποδοτικών υπηρεσιών που παρέχει το Επιμελητήριο στις επιχειρήσεις-μέλη του.