Στην 1η θέση για τα "Πράσινα Βραβεία" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  • Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2017 - 06:21

Tο έργο SOL-BRINE, στο οποίο συμμετείχε ο Δήμος Τήνου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η εταιρεία Κάλιγκαν (Culligan) επιλέχθηκε στην 1η θέση για τα “Πράσινα Βραβεία” (Green Awards) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων επέλεξε ανάμεσα σε 4.306 ολοκληρωμένα έργα του προγράμματος LIFE στην κατηγορία  “Περιβάλλον”, που έχουν χρηματοδοτηθεί κατά την τελευταία 25ετία (από το 1992 ως και σήμερα), ως καλύτερο αυτό της Τήνου.

Η ειδική τελετή βράβευσης έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στις 30 Μαΐου 2017 κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας που διοργανώνεται ετησίως  και αποτελεί εξαιρετικά σημαντική διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με  πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος του Δήμου, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Σιώτος και η επιστημονική υπεύθυνος Καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου από το ΕΜΠ παρέλαβαν το 1ο βραβείο και αναφέρθηκαν στην πορεία και τη σπουδαιότητα του έργου, αλλά και την προοπτική της εξέλιξής του.

Κύριος στόχος του έργου,  που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE και υλοποιήθηκε στο νησί της Τήνο την περίοδο 2009-2013,ήταν η ανάπτυξη ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας την αρχή μηδενικής απόρριψης (Zero Liquid Discharge). Παράλληλα, επιτεύχθηκε υψηλή ανάκτηση νερού (>90%) και παραγωγή στερεού άλατος. Με τον τρόπο αυτό, η ομάδα του έργου συνεισέφερε σημαντικά στην ανάπτυξη μίας βιώσιμης λύσης για τα περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με την αφαλάτωση, ανοίγοντας το δρόμο για την υιοθέτησή της σε μεγαλύτερη κλίμακα.  Η  καινοτόμος πιλοτική μονάδα εγκαταστάθηκε  στην περιοχή του Αγίου Φωκά στην Τήνο, σε υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης. Δεν επιβαρύνει με κανένα άλλο τρόπο το περιβάλλον, καθώς είναι ενεργειακά αυτόνομη, αφού χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη λειτουργία της.