Τους τρόπους με τους οποίους έχει δυνατότητα να συμβάλλει προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που με σαφήνεια θα καταγραφούν στο Κέντρο Υγείας Τήνου εξετάζει ο Δήμος

Ο Δήμος Τήνου σε συνδρομή του Κέντρου Υγείας

Τα σημαντικότερα θέματα, που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Τήνου, συζητήθηκαν, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, κατόπιν αιτήματος, για ενημέρωση του Σώματος, σχετικά με το Κ.Υ. από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου βρέθηκαν, εκ μέρους της μονάδας υγείας, η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Βαλεντίνα Γαβριελάτου, η Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας, κ. Ελισάβετ Μπαλταρέτσου, ενώ παρών στη συνεδρίαση, ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος, που συμμετέχει στο σχήμα της Διοικούσας Επιτροπής.

Επί τάπητος, τέθηκαν τα ζητήματα, σε ό,τι αφορά στη στελέχωση, στη λειτουργία των εργαστηρίων, αλλά και στα κίνητρα, που δίνονται ήδη από Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Υπουργείο Υγείας, ή που υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν επιπλέον, με οποιαδήποτε μορφή, από το Δήμο και την τοπική κοινωνία.

«Δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα στο Κέντρο Υγείας»

Το λόγο έλαβε πρώτα η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Γαβριελάτου, η οποία τονίζοντας, πως το Κέντρο Υγείας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, σημείωσε, πως «κάποιες στιγμές έχει τα πάνω του, κάποιες άλλες τα κάτω του, κάποιες στιγμές έχει ελλείψεις κάποιες στιγμές οι ελλείψεις καλύπτονται».

Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας τέσσερις ιατροί ειδικότητας, ένας Οδοντίατρος, ένας Καρδιολόγος, ένας Παθολόγος και ένας Παιδίατρος, ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα, αναμένεται η ολοκλήρωση της πρόσληψης ενός ακόμη Παθολόγου, Επιπλέον, ενημέρωσε, πως έχει ολοκληρωθεί προκήρυξη για τη θέση Επιμελητή Α’ ενός Γενικού Ιατρού, για την οποία έχει υπάρξει ενδιαφέρον.

Οι αγροτικοί ιατροί είναι τέσσερις, ενώ το διάστημα αυτό αναμένεται η κάλυψη ακόμη τριών θέσεων, εκ των οποίων οι δύο θα υπηρετήσουν στο Κέντρο Υγείας, ενώ ένας θα καλύψει τη θέση στο Ιατρείο του Πύργου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Γαβριελάτου επαναπροκηρύχθυκαν οι 6 θέσεις από τις συνολικά 9 αγροτικών ιατρών, που δεν καλύφθηκαν, ενώ για την ενίσχυση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχουν με απόφαση της ΥΠΕ, συνεχείς μετακινήσεις ιατρών από το Θριάσιο, το Τζάνειο, αλλά και το νοσοκομείο της Νίκαιας, προκειμένου να καλύπτουν για σύντομα διαστήματα ανάγκες στο Κ.Υ. Τήνου.

Όπως η σημείωσε η πρόεδρος, κατόπιν των δύο προκηρύξεων για παθολόγους η προτεραιότητα είναι να το Κ.Υ. να καλυφθεί επίσης από Μικροβιολόγο και Ακτινολόγο, δεδομένου ότι το μικροβιολογικό εργαστήριο δουλεύει σε εξαιρετικούς ρυθμούς, χρειάζεται όμως η μετακίνηση δύο ημέρες της εβδομάδας της παρασκευάστριας στο νοσοκομείο της Σύρου, προκειμένου οι εξετάσεις να επιστρέψουν με διάγνωση και υπογραφή Μικροβιολόγου.

Σε ό,τι αφορά στο κτιριακό, η κ. Γαβριελάτου σημείωσε, πως ήδη προχωρά το ζήτημα των τουαλετών, ωστόσο παραμένει το πρόβλημα του πατώματος, αλλά και της γραμμής αποχέτευσης, η οποία φθείρεται από ρίζες δέντρων και επιβάλλεται να αντικατασταθεί.

Η κ. Γαβριελάτου τόνισε, πως «το Κέντρο Υγείας, εντάσσεται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μερικές φορές πιστεύουμε, ότι εκεί, μπορούν να γίνουν τα πάντα. Δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα. Είναι ΠΦΥ. Έρχεται ο ασθενής, εξετάζεται και είτε γυρίζει σπίτι του, είτε του συνταγογραφούνται φάρμακα, ή γίνεται διακομιδή σε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια μονάδα».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ακόμη ένα ζήτημα, λέγοντας πως απαιτείται αυστηρή αντιμετώπισή του, καθώς «το παρατηρώ σχεδόν καθημερινά. Με ενοχλούν και ενοχλούν και τους γιατρούς, οι επισκέψεις διαφόρων, οι οποίοι έρχονται να υποδείξουν στους γιατρούς, αν ο ασθενής πρέπει να παραμείνει μέσα, να πάρει φάρμακα, να φύγει, αν μπορούμε να τον κρατήσουμε ή όχι. Αυτές είναι αποφάσεις των ιατρών. Δεν μπορεί να έρχεται κανένας είτε για πολιτικούς, είτε για ρουσφετολογικούς λόγους, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο λόγο και να επεμβαίνει στο έργο των ιατρών. Αυτό απαγορεύεται».

Τέλος, η κ. Γαβριελάτου έκλεισε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει αγαστή σύμπνοια και συνεργασία, μεταξύ όλων των φορέων, Δήμου και Συλλόγων, προκειμένου να δίνονται κίνητρα προς τους γιατρούς, και όχι μόνο οικονομικά.

«Το “βάλε πλάτη” είναι επικίνδυνο»

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια, η Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας, κ. Ελισάβετ Μπαλταρέτσου, κινήθηκε σε υψηλότερους τόνους, καθώς τόνισε το πρόβλημα της τραγικής υποστελέχωσης, που αντιμετωπίζει το Κ.Υ., αντίθετα στους καθησυχαστικούς τόνους της προέδρου της Δ.Ε.

Όπως επεσήμανε η κ. Μπαλταρέτσου, οι οργανικές θέσεις μόνιμων ιατρών στο Κέντρο Υγείας που προβλέπονται είναι 11 και αυτή τη στιγμή υπηρετούν τέσσερις, δύο μόνιμοι και δύο επικουρικοί, αν συμπεριληφθεί και ο οδοντίατρος, ο οποίος δεν μπορεί να συμμετέχει στις εφημερίες.

Υπογραμμίζοντας, πως με δυσκολία συντάσσεται κάθε μήνα ένα ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, το οποίο είναι δυνατό, χάρη στη μετακίνηση γιατρών προς την Τήνο, μέσω της ΥΠΕ, η Επιστημονική Διευθύντρια σημείωσε, πως «αυτό που ακούμε συνέχεια, το “βάλε πλάτη να καλύψουμε το πρόγραμμα”, θεωρώ πως είναι άκρως επικίνδυνο και ότι δεν υπάρχει νομική κάλυψη», ενώ έκλεισε, λέγοντας, πως αν δεν καλυφθούν άμεσα οι θέσεις που έχει προβλέψει ο νόμος, το Κ.Υ. θα βρεθεί σε αδιέξοδο.

Εμπεριστατωμένη καταγραφή αιτημάτων

Από την πλευρά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτη Κροντηρά, σημειώθηκε, πως τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας γίνονται καθημερινό θέμα συζήτησης, ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού, ενώ παράλληλα, εφόσον δε διαθέτει μία πλήρως λειτουργική μονάδα υγείας, δημιουργείται κακή εικόνα, σε τουριστικό επίπεδο για το νησί.

Ο κ. Κροντηράς, πρότεινε την καθιέρωση οικονομικών κινήτρων από την πλευρά του Δήμου, στο ίδιο μοτίβο με τα κίνητρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου, καθώς επίσης και την καταγραφή των προτάσεων της Διοικούσας Επιτροπής προς το Δήμο, ώστε να εξεταστούν οι τομείς, στους οποίους μπορεί να συνδράμει.

Ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός, επεσήμανε, πως «εν πρώτοις δεν θα έπρεπε να ξεφύγουμε και να αναγάγουμε το πρόβλημα ότι αφορά τον Δήμο Τήνου και όχι το Υπουργείο Υγείας, οι υπηρεσίες του και οι ευθύνες που έχει απέναντι σε όλους τους έλληνες πολίτες και δη στους νησιώτες. Μην αναγάγουμε το θέμα στο γιατί ο Δήμος δεν δίνει επιχορήγηση στους γιατρούς. Γιατί δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, αντίθετα προβλέπεται η κάλυψη έκτακτων λειτουργικών αναγκών και φυσικά εδώ είμαστε, αν ζητηθεί, οτιδήποτε ζητηθεί να επέμβουμε, όπως επεμβαίνουμε πάντα και να λύσουμε τα όποια προβλήματα», ενώ έκλεισε, ζητώντας να κατατεθεί ένα εμπεριστατωμένο αίτημα από την πλευρά του Κ.Υ. Τήνου, προκειμένου να εξεταστεί.

Τέλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Πέτρος Κουσουνάδης, τονίζοντας, πως τα προβλήματα απορρέουν από τις πολιτικές των τελευταίων ετών, που ευνοούν την ιδιωτικοποίηση της υγείας, καθώς την ώρα που οι δημόσιες δομές υγείας παραπαίουν, ανθίζει ο κλάδος των ιδιωτών ιατρών, εφόσον αυτό συμφέρει, ζήτησε επίσης την κατάθεση αιτήματος από το Κέντρο Υγείας και τη θέσπιση κινήτρων, από πλευράς Δήμου.

Κατόπιν αυτών, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, μετά από εισήγηση του Προέδρου, κ. Ιωάννη Σιώτου, να καταγραφούν τα προβλήματα από τη Διοικούσα Επιτροπή, να υποβληθούν, σε εύλογο στο Δήμο Τήνου και οι υπηρεσίες να αξιολογήσουν πόσα από αυτά κρίνουν ότι μπορούν να υλοποιηθούν, με στόχο να τα υλοποιήσουμε άμεσα.

 

Ετικέτες: