Αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στην παραλία Αγ. Φωκάς της Τήνου, όπου υπάρχει και αναπαραγωγική δραστηριότητα θαλάσσιας χελώνας, καταγγέλλει το «Κοινό Τηνίων»

«Καταστροφική δραστηριότητα»

  • Τετάρτη, 28 Ιουνίου, 2017 - 06:16

Την καταστροφή του φυσικού πλούτου της παραλίας του Αγίου Φωκά, προκαλεί ο καθαρισμός της με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων και η παραχώρησή της προς εκμετάλλευση, όπως υποστηρίζει η δημοτική παράταξη του «Κοινού Τηνίων».

Σε κίνδυνο φαίνεται να τίθεται, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η δημοτική παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Τήνου, «Κοινό Τηνίων», το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα, της παραλίας του Αγίου Φωκά, όπου μάλιστα έχει διαπιστωθεί επίσης δραστηριότητα και ωοτοκία του σπάνιου και υπό εξαφάνιση είδους θαλάσσιας χελώνας, caretta-caretta, τόσο από τη χρήση βαρέων οχημάτων για τον καθαρισμό της, όσο και από την παραχώρησή της προς επιχειρηματική εκμετάλλευση.

Προκειμένου να ενημερώσει, σχετικά με τις «παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες, που διαπιστώθηκαν στην παραλία του Αγίου Φωκά, το «Κοινό Τηνίων» συνέταξε αναλυτική επιστολή, προς την Εισαγγελεία Πρωτοδικών Σύρου, το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Σύρου και το Δήμο Τήνου, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, την Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος, την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο Τήνου, καθώς και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου.

“Ο «καθαρισμός» υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση

Όπως καταγγέλλεται από τα μέλη της δημοτικής παράταξης, «στο μεσαίο και ανατολικό τμήμα της παραλίας, ογκώδη χωματουργικά μηχανήματα, ισοπέδωσαν το αμμώδες τμήμα και απομάκρυναν τα βότσαλα και σε κάποια σημεία ίχνη παράκτιας βλάστησης (π.χ. το προστατευόμενο κρινάκι της άμμου Pancratium maritimum). Ο υποτιθέμενος “καθαρισμός” της παραλίας, πέρα από την όποια σκοπιμότητα εξυπηρέτησης συμφερόντων, υποκρύπτει την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αποτελεί παράνομη και καταστροφική δραστηριότητα, οδηγώντας στη συστηματική διάβρωση των ακτών, καθώς τα βότσαλα, τα φύκη και η παράκτια βλάστηση, συγκρατούν το αμμώδες τμήμα και εμποδίζουν τη διάβρωση».

Επιπροσθέτως, «κατά την περσινή χρονιά στο συγκεκριμένο τμήμα παρουσιάστηκε αναπαραγωγική δραστηριότητα σε τουλάχιστον τρεις φωλιές ωοτοκίας, του απειλούμενου είδους θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta. Για το συγκεκριμένο γεγονός ενημερώθηκε το λιμεναρχείο, το οποίο αντέδρασε άμεσα ενημερώνοντας με τη σειρά του το δήμο και το αρμόδιο υπουργείο», ενώ παράλληλα, το «Κοινό Τηνίων, σε συνεργασία με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, «επιτηρήσαμε την περιοχή και φωτογραφήσαμε την εκκόλαψη των νεογνών καθώς και την πορεία τους προς τη θάλασσα».

«Παρακμιακό και καταστροφικό μοντέλο της “αρπακτής”»

Όπως συνεχίζει στην επιστολή της η παράταξη, «δυστυχώς προ ημερών το δημοτικό συμβούλιο της Τήνου, αγνοώντας την περσινή καταγραφή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην εν λόγω παραλία, προκήρυξε την ενοικίαση του συγκεκριμένου τμήματος της παραλίας, μιας και σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, αποτελεί αναπτυξιακή προοπτική και πηγή εισοδήματος. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι πέραν της νομικής υποχρέωσης περί προστασίας των φωλιών της Καρέττα (είδους που προστατεύεται από την Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή Νομοθεσία) και των παραλιών ωοτοκίας της, αποτελεί βασική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης ότι το Ελληνικό αδιατάρακτο φυσικό περιβάλλον είναι αυτό που προσελκύει επισκέπτες και όχι το αποτυχημένο, βραχύβιο, παρακμιακό και καταστροφικό μοντέλο της “αρπακτής”, της ξαπλώστρας και του φραπέ, που παρουσιάζεται σε γειτονικά νησιά και όχι μόνο».

Τέλος, στην καταγγελία παρατίθεται επίσης έγγραφο του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ με τα ενδεδειγμένα μέτρα διαχείρισης των παραλιών που παρουσιάζεται ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας. «Από το εν λόγω έγγραφο προκύπτει καθαρά ότι η χρήση βαρέων οχημάτων σε παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας απαγορεύεται από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους», επισημαίνεται.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τα παραπάνω, το «Κοινό Τηνίων» ζητά ενημέρωση εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας, αναφορικά με τα εξής:

·         «Ποιο ποσοστό της συνολικής παραλίας έχει παραχωρηθεί, ποια συγκεκριμένα σημεία και αν τηρούνται οι προδιαγραφές της κοινής υπουργικής απόφασης για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού (αριθμός 0007378 - ΦΕΚ Β1636/12-05-2017).

·         Αν ο δήμος προτίθεται να συνεχίσει να αδιαφορεί για το συγκεκριμένο θέμα, παραβιάζοντας το θεσμικό του ρόλο, υπέρ μιας στρεβλής αναπτυξιακής προοπτικής ή θα συμμορφωθεί με τις εκ του νόμου υποχρεώσεις του.

·         Επίσης, αν το τοπικό Λιμεναρχείο, θα συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια με το 2016 ευαισθησία αλλά και καθήκον, για το θέμα προστασίας των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας καθώς και των παραλιών της Τήνου».

Κλείνοντας, η δημοτική παράταξη της μειοψηφίας, σημειώνει, πως «ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση και αντίδραση αυτών που θεσμικά έχουν την υποχρέωση προστασίας του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων αυτής της χώρας».

Ετικέτες: