Ενισχυτικές υπηρεσίες για τη διαχείρηση της ολοένα διευρυνόμενης καμπάνιας για τον επαναπατρισμό της Αφροδίτης της Μήλου

«Μία δειλή προσπάθεια γιγαντώθηκε»

Συμβουλευτικές υπηρεσίες, προκειμένου η ήδη γιγαντωμένη καμπάνια, υπέρ του επαναπατρισμού του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, να διαδοθεί ακόμη περισσότερο, αναμένεται να παρασχεθούν στο Δήμο Μήλου.

Την ενίσχυση της επικοινωνιακής στρατηγικής του, με στόχο τη μεγιστοποίηση των αποδεκτών της καμπάνιας του Δήμου Μήλου, προκειμένου το φημισμένο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, να επιστρέψει στον τόπο του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του.

Συγκινητική στήριξη

Σύμφωνα με την εισήγηση, από το σχετικό κωδικό ανάπτυξης διαδικτυακών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση καμπάνιας επαναπατρισμού της Αφροδίτης της Μήλου στον προϋπολογισμό του Δήμου, που δημιουργήθηκε και ενισχύθηκε κατά  την 3η αναμόρφωση, τον Μάιο του 2017, αναμένεται να αντληθεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 14 χιλιάδων ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης για την προβολή και προώθηση της εκστρατείας επιστροφής της Αφροδίτης της Μήλου στο νησί, καθώς και την ανάπτυξη ειδικής εφαρμογής για «έξυπνες» συσκευές, για την εξυπηρέτηση ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών, οι οποίες από την 1η Ιουνίου και μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 89.000.

Όπως σημείωσε στην τοποθέτησή της η αρμόδια για το ζήτημα Αντιδήμαρχος, κ. Ζαμπέτα Τούρλου, η καμπάνια του Δήμου Μήλου αποτελεί επικύρωση της βούλησης του Μηλέικου λαού, αναφορικά με τη δυναμική διεκδίκηση του επαναπατρισμού του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, ενώ έχει «αγκαλιαστεί», πέρα από κάθε προσδοκία, σε συγκινητικό βαθμό.

Η κ. Τούρλου υπενθύμισε, πως από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης του Δήμου για διεκδίκηση του αγάλματος από το μουσείο του Λούβρου, όπου βρίσκεται σήμερα, στο πλευρό του στάθηκαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, όπως και μεμονωμένοι Δήμοι απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια συμμετοχής του Δήμου Μήλου σε συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου CEMR, όπου συμμετέχουν Δήμοι από 42 χώρες του κόσμου, διαφάνηκε, σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, πως όλη η Ευρώπη, ακόμη και οι Γάλλοι, έχουν αγκαλιάσει την εκστρατεία.

Όπως επεσήμανε, υπάρχει μία μεγάλη και ολοένα διευρυνόμενη δεξαμενή ανθρώπων, φορέων, Δήμων, δικτύων, πολιτιστικών οργανισμών, μελών του ελληνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αλλά και επιφανών ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχουν μεμονωμένα ή συλλογικά ζητήσει από το Δήμο Μήλου να συμμετέχουν στην προσπάθεια.

«Το θέμα έχει λάβει αρκετή δημοσιότητα, σε πάρα πολύ λίγο χρόνο, με αποτέλεσμα να μας ζητείται να δώσουμε συνεντεύξεις και ήδη υπάρχουν αρκετές στο διαδίκτυο», τόνισε η κ. Τρούλου, ενώ ανέφερε, ότι «μία δειλή – για τα μέτρα και τα σταθμά της Μήλου – προσπάθεια, για τον επαναπατρισμό του αγάλματος έχει γιγαντωθεί και αυτή τη στιγμή απλώνεται με τόσο γρήγορο ρυθμό, που αν δεν υποστηριχθεί με τον τρόπο που πρέπει, ενδέχεται να χρειαστεί να ζητήσουμε βοήθεια πέρα από τα σύνορα της Μήλου», υπογράμμισε.

Μεγάλες προσωπικότητες ενισχύουν την εκστρατεία

Ταυτόχρονα, η κ. Τούρλου σημείωσε, ότι η Μήλος ενισχύεται στον αγώνα της αυτό, από δύο από τους μεγαλύτερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, τον Μίμη Πλέσσα και τον Μίκη Θεωδωράκη, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει την εκστρατεία και είχαν προχωρήσει σε προγραμματισμό δράσεων, για την επικοινωνία της.

«Σε αυτή την καμπάνια, η οποία έχει ξεκινήσει με τη συλλογή υπογραφών, έχει βρεθεί δίπλα μας, με δική του βούληση, ο κ. Μίμης Πλέσσας, ο οποίος ζήτησε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακήρυξης ως Επιτίμου Δημότη του Δήμου Μήλου του Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας,, κ. Παυλόπουλου, να τραγουδήσει το μελοποιημένο από τον ίδιο ποίημα του Δροσίνη και που ετοίμασε για αυτή την εκδήλωση», ωστόσο, όπως εξήγησε η Αντιδήμαρχος, λόγοι υγείας δεν επέτρεψαν στο μουσικοσυνθέτη να μεταβεί στο νησί, απέστειλε ωστόσο την εκτέλεση του κομματιού σε βίντεο, το οποίο προβλήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, η δεύτερη απλόχερη βοήθεια ήρθε από έναν άλλο μεγάλο επιφανή Έλληνα συνθέτη, τον κ. Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου, στο Καλλιμάρμαρο, με 1.000 χορωδούς απ’ όλη την Ελλάδα, ζήτησε η 20μελής ομάδα της Μουσικής Σχολής Μήλου να παίξει ξεχωριστά μπροστά στο ευρύ κοινό, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση της καμπάνιας, την οποία και υιοθετεί ο Μίκης Θεοδωράκης. Δεδομένου, ότι υπήρξαν αμφιβολίες για το αν θα πραγματοποιηθεί η συναυλία, όπως ενημέρωσε η Αντιδήμαρχος, λόγω της κατάστασης της υγείας του μεγάλου μαέστρου, η Μουσική Σχολή δεν κατάφερε να παραβρεθεί στη συναυλία, ωστόσο ο Μίκης Θεοδωράκης επίσης απέστειλε χαιρετισμό, ο οποίος προβλήθηκε αντίστοιχα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Χρήση του συμβόλου για στείρα αντιπολίτευση»

Τέλος, πραγματοποιώντας μία πολιτική παρέμβαση, η κ. Τούρλου έκλεισε την τοποθέτησή της λέγοντας, πως «είναι ντροπή τα λύματα, τα σκουπίδια, τα νερά, να τα συνδέουμε με την Αφροδίτη. Είναι κομμάτι του πολιτισμού μας, του πολιτιστικού μας αποθέματος, […] και κατακρεουργείται η ιδέα, όταν κάποιοι ελάχιστοι, χρησιμοποιούν αυτό το σύμβολο για τη Μήλο, που όλοι οι λαοί προσκυνούν σε αυτό, για να κάνουν στείρα αντιπολίτευση.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, σημειώθηκε πως ενδεχομένως η καμπάνια για τον επαναπατρισμό του αγάλματος χρησιμοποιείται για σκοπούς αυτοπροβολής του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, αλλά και πως είναι πιθανή μία ρήξη με τη Γαλλία, με το Δήμαρχο Μήλου, κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη, να απαντά σε έντονο ύφος, ότι ουδέποτε η Αφροδίτη χρησιμοποιήθηκε για ίδιο όφελος, ενώ αντίθετα, αποτελεί χρέος, όλων των Μηλιών και κυρίως των επικεφαλής του τόπου, να προσπαθήσουν να φέρουν το άγαλμα στον τόπο του, όπου θα έπρεπε να είχε παραμείνει, αλλά και πως καμία ρήξη δεν πρόκειται να σημειωθεί με τη Γαλλία, δεδομένου, ότι δεν πρόκειται για εθνικό ζήτημα, αλλά για μία διεκδίκηση από ένα γαλλικό φορέα και τίποτε παραπάνω.

Ετικέτες: