Τις δράσεις, σε όλους τους τομείς της αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2016 παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση η δημοτική αρχή της Πάρου

Παρουσίαση δυναμικού έργου

Ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής του Δήμου Πάρου για το 2016 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 30 Ιουνίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ειδική συνεδρίαση.

Ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος παρουσίασε τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Aρχής για το έτος 2016, σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη Διοίκηση του Δήμου και την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, ενώ παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι δράσεις ανά Διεύθυνση και Τομέα, καθώς επίσης το έργο και οι δράσεις όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του Δήμου Πάρου.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς όλους όσους συνέβαλαν με τη διαρκή συμβολή τους, - μέσα από μία συντεταγμένη πορεία στην πρόοδο και τη καθημερινή δημοτική αλλαγή - προς ένα συνεχώς βελτιούμενο προς κάθε κατεύθυνση Δήμο Πάρου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, για την ενημέρωση όλων των πολιτών, η παρουσίαση του απολογισμού, έχει αναρτηθεί στον ενημερωτικό ιστότοπο του Δήμου Πάρου, όπου δίνεται επιπλέον η δυνατότητα σχολιασμού.

Έργα βελτίωσης και αναβάθμισης

Ενδεικτικά, παρουσιάστηκαν τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, για την πορεία των εσόδων και των εξόδων, αλλά και άλλα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όπως επίσης για την πορεία των δανείων και τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Πάρου.

Αναφορά έγινε επίσης και στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, με έργα, όπως η αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου – Μάρπησσας Πάρου, η αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Κώστος – Παροικία, η κατασκευή συνοδών έργων της μονάδας αφαλάτωσης στην Παροικιά, το Κέντρο Κοινότητας, η συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για δημιουργία εικονικού μουσείου Παριανού Μαρμάρου, ο Ηλεκτρονικός Τρισδιάστατος Οδηγός Πόλης και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Τονίστηκαν οι μικρότερες, αλλά εξίσου σημαντικές, ενέργειες για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, σε τομείς όπως οι μεταφορές, με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου, το οδικό δίκτυο και οι οικισμοί, το ηλεκτροδοτικό δίκτυο και το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, το δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης, τα λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια, με τα τελευταία να καταλαμβάνουν τον μεγαλύτερο αριθμό δράσεων, από όλες τις προηγούμενες κατηγορίες.

Παράλληλα, αναφορά έγινε και στα έργα βελτίωσης των συνθηκών για τη νεολαία και τον αθλητισμό, με ανακαινίσεις, συντηρήσεις και εξωραϊσμό σχολικών μονάδων, εκπόνηση μελετών για επισκευή παλαιότερων και δημιουργία νέων αθλητικών και σχολικών εγκαταστάσεων, ανακαίνιση παιδικών χαρών, με σύγχρονες προδιαγραφές και διοργάνωση πλείστων αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλο το νησί.

Έμφαση στην ανακύκλωση

Σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα, παρουσιάστηκαν οι δράσεις για την καθαριότητα οικισμός, τον καθαρισμό-αποψίλωση, στα όρια του οδικού δικτύου, το άσπρισμα των πλακόστρωτων, τον καθαρισμό των παραλιών και των αλσυλλίων, ενώ αναφορά έγινε στην προμήθεια βιοδιασπώμενων σάκων απορριμμάτων και σε λοιπές προμήθειες και μελέτες.

Ειδική μνεία έγινε και για την ανακύκλωση, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει γνωρίσει μεγάλη αύξηση στα όρια του Δήμου Πάρου. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε, πως το 2016 αγοράστηκαν 240 πλαστικοί επιδαπέδιοι κάδοι απορριμμάτων και 63 μεταλλικοί, ενώ τονίζεται, ότι στην περίοδο από το 2014 έως το 2016 οι ποσότητες ανακύκλωσης (χαρτί-γυαλί-πλαστικό) αυξήθηκαν κατά 300%.

Επιπρόσθετα, το 2016 ανακηρύχθηκε Έτος Ανακύκλωσης για το Δήμο Πάρου, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν ημερίδα ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, εκτύπωση και διανομή στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας οικολογικού παραμυθιού με τίτλο «Αλίκη η Χελώνα», μελέτη αποκατάστασης ΧΑΔΑ Π. Λιβαδιού και ειδική οικολογική αξιολόγηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου συστήματα επεξεργασίας λυμάτων Λευκών Κώστου

Παράλληλα, ο Δήμος Πάρου, το προηγούμενο έτος προχώρησε σε δράσεις και για τη συντήρηση, ανάδειξη και αύξηση του πρασίνου στο νησί, πέραν των καθιερωμένων, με δράσεις, όπως δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, φυτοπροστασία, δημιουργία φυτωρίου στο Αγροκήπιο, φυτοτεχνικές μελέτες και φύτευση παρτεριών στο νέο αεροδρόμιο. Συνολικά, το 2016 φυτεύτηκαν 1.880 φυτικά άτομα.

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, δόθηκαν στοιχεία για τις κοινωνικές δομές του Δήμου, όπως Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Θησέας», ενώ σημειώθηκε η ίδρυση Κοινωνικού Φροντιστηρίου και οι δωρεές και παροχές τροφίμων σε αναξιοπαθούντες και κοινωνικούς φορείς.

«Ναυαρχίδες» ο πολιτισμός και ο τουρισμός

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για τους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Προβλήθηκαν οι δράσεις του Δήμου Πάρου για τον πολιτισμό, όπως ημερίδες (Αμφικτιονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, Η Ρωσία στο Αιγαίο: Μακροχρόνιες Συνέπειες μίας Βραχύβιας Ηγεμονίας), η υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ισότητας των Φύλων, εικαστικές εκθέσεις, ανακηρύξεις Επίτιμων Δημοτών, η αδελφοποίηση με το Δήμο του Στάρι Γκραντ της Κροατίας και η συμμετοχή του Δήμου Πάρου στον εορτασμό των 2.400 ετών από την ίδρυση της πόλης, το Φεστιβάλ στο Πάρκο, το Σινέ Έναστρον, καθώς και οι καθιερωμένες και νέες εκδηλώσεις και το πολιτιστικό πρόγραμμα της ΚΔΕΠΑΠ.

Στον τομέα του τουρισμού, αναλυτικά στοιχεία δόθηκαν, σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου Πάρου σε 9 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, τη διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης, με τη συμμετοχή 34 ταξιδιωτικών πρακτόρων, με B2B συναντήσεις με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, αλλά και τους ίδιους τους επαγγελματίες και τη φιλοξενία 17 τουριστικών δημοσιογράφων και Bloggers, από 8 χώρες, που έγραψαν για την Πάρο.

Παρουσιάστηκαν η έκδοση του πρώτου Αρχαιολογικού Οδηγού του Δήμου Πάρου με τίτλο «ΠΑΡΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ: Από την προϊστορία στα νεώτερα χρόνια», το οποίο εκδόθηκε σε δύο γλώσσες, οι δράσεις καθαρισμού και σήμανσης των αρχαιολογικών χώρων με νέες, σύγχρονες πινακίδες και QR codes, ώστε ο επισκέπτης  που θέλει περισσότερες πληροφορίες να σαρώνει τον κωδικό με το smartphone και να  μεταφέρεται στο site του Δήμου Πάρου, αλλά και η έκδοση νέου προωθητικού εντύπου για το Δήμο Πάρου.

Τέλος, αναφορά έγινε και για τις λοιπές δράσεις προβολής του νησιού, όπως η συνδιοργάνωση της 2ης ημερίδας «Καινοτομία Αειφόρος Ανάπτυξη και Τουρισμός», η συμμετοχή του Δήμου Πάρου στο 10ο φεστιβάλ γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές στη Σίφνο, η ευαισθητοποίηση για τον περιπατητικό τουρισμό μέσω του καθαρισμού μονοπατιών από την Φυσιολατρική κίνηση «Βριλησσός» με την υποστήριξη του Δήμου Πάρου και η έντυπη προβολή της Πάρου στην Ρωσική αγορά μέσω περιοδικού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το αφιερωματικό έτος 2016  «η Ρωσία στην Ελλάδα».

 

Ετικέτες: