Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ Θήρας στην ανακοίνωση της Τ.Ο. ΝΔ Θήρας για το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας

"Πόσο χαμηλής νοημοσύνης θεωρούν τους πολίτες"

  • Σάββατο, 8 Ιουλίου, 2017 - 16:07

"Με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της Τ.Ο. Θήρας της Νέας Δημοκρατίας  για το Γ.Ν. Θήρας, αναρωτιόμαστε πόσο χαμηλής νοημοσύνης θεωρούν τους πολίτες, τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Δυστυχώς για εκείνους, οι πολίτες της χώρας, συνεπώς και της Σαντορίνης ούτε χαμηλής νοημοσύνης είναι  ούτε μνήμη χρυσόψαρου διαθέτουν. Δεν δικαιούνται να κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εκείνοι που έφτασαν τις δαπάνες για την περίθαλψη στο 4,6% του ΑΕΠ, εκείνοι που ερήμωσαν από προσωπικό τα νοσοκομεία όλης της χώρας, εκείνοι που ανέχθηκαν, αν όχι συγκάλυψαν ή και συμμετείχαν, στο μεγάλο πάρτυ στο χώρο της Υγείας, που επιβάρυνε τον ελληνικό λαό με 85 δις. ευρώ, εκείνοι που επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη είχαν αποφασίσει να πουλήσουν σε ιδιώτες το στολίδι του νησιού μας, το Γ.Ν. Θήρας, το οποίο δημιουργήθηκε με αγώνες των Σαντορινιών και λειτούργησε, ως ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 5 χρόνια μετά την αποπεράτωσή του χάρη στη βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δεν δικαιούνται να μιλούν για το ΕΚΑΒ, οι εκπρόσωποι του κόμματος, το οποίο από το 2004 έως και το 2014 κυβέρνησε για 7 ολόκληρα χρόνια και δεν αξιώθηκε να υλοποιήσει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ μαζική ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ (τελευταία μαζική ανανέωση στόλου έγινε πριν τους  Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004), ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ήδη προμηθευτεί 96 ολοκαίνουργια ασθενοφόρα, 143 ακόμα πρόκειται να μπουν στο δυναμικό του ΕΚΑΒ στο αμέσως επόμενο διάστημα από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, άλλα 30 από δωρεά του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ενώ στις αρχές Φθινοπώρου θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για άλλα 100 περίπου ασθενοφόρα. Δεν δικαιούνται να μιλούν για ΕΚΑΒ Θήρας, αυτοί που το έφτασαν να λειτουργεί με 2!!!! Διασώστες , από 8 που εργάζονταν στον τοπικό Τομέα, το 2010.

Ξεκινώντας αντίστροφα λοιπόν τις τεκμηριωμένες απαντήσεις μας, παραθέτουμε τμήμα της σημερινής ανακοίνωσης του ΕΚΑΒ, που αφορά στον Τομέα Θήρας.

 

«Σαντορίνη

1. Το 2010 ο Τομέας Θήρας του ΕΚΑΒ διέθετε οχτώ (8) Διασώστες. Τον Δεκέμβριο του 2015, είχαν απομείνει μόλις δύο (2) Διασώστες, γιατί οι άλλοι δύο (2) συνάδελφοί τους πήραν άδεια του 2014!

Αλήθεια όταν έφευγαν οι υπόλοιποι Διασώστες από το νησί και άδειαζε ο Τομέας, πού ήταν όλοι αυτοί και η ευαισθησία τους; Έχουν να δώσουν καμία απάντηση; Γιατί όταν είδαν το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με την ΑΕΜΥ (έναν οργανισμό 100% κρατικό), να σταθεροποιούν το σύστημα, άρχισαν την απαξίωση και τις ασύστατες κατηγορίες; Μήπως ένιωσαν εκτεθειμένοι;

2. Σήμερα το ΕΚΑΒ διαθέτει στη Σαντορίνη, έξι (6) Διασώστες και σε συνεργασία με Διασώστες της ΑΕΜΥ καλύπτουν το νησί με ένα Ασθενοφόρο σε 24ωρη λειτουργία. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να προσληφθούν άλλοι πέντε (5) Διασώστες, συμπληρώνοντας τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των έντεκα (11) Διασωστών. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί πλήρως η ύπαρξη ενός Ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση, ενώ ταυτόχρονα σε ορισμένες βάρδιες το νησί θα καλύπτεται και με δεύτερο Ασθενοφόρο.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε και τη δυσκολία εξεύρεσης στέγης για όλους τους συναδέλφους, λόγω των υψηλότατων ενοικίων. Θα πρέπει όμως ορισμένοι με θεσμικό ρόλο, να κατανοήσουν ότι λόγω αυτών των ιδιαιτεροτήτων θα πρέπει να συνεισφέρουν κι αυτοί στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Για τέτοια παραδείγματα, ας κοιτάξουν δίπλα τους.»

Εμείς να προσθέσουμε ότι στο νησί θα έρθει ολοκαίνουριο ασθενοφόρο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στο Γ.Ν. Θήρας και πάλι τα στοιχεία αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα για τη λειτουργία του. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία του νοσοκομείου, από τις 15 Ιουλίου του 2016, που ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε το νοσοκομείο, έως και τις  25 Ιουνίου του 2017, στο Γ.Ν. Θήρας είχαν πραγματοποιηθεί τα παρακάτω:

15/7/2016-25/6/2017

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία

24.981

Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

21.856

Εισαγωγές σε κλίνες

704

Εισαγωγές στη Βραχεία Νοσηλεία

422

Εισαγωγές στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

22

Σηπτικό

2.214

Χ/Ο

149

Τοκετοί

21

Φυσικοθεραπείες

1.503

 

Όσον αφορά στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου, προφανώς τα στελέχη της ΤΟ της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα έχουν μάθει ότι στο νοσοκομείο εγκαταστάθηκε πρόσφατα Μονάδα Παραγωγής Οξυγόνου, γεγονός που αφ’ ενός καθιστά αυτόνομο το Γ.Ν. Θήρας, αφ’ ετέρου εξοικονομεί οικονομικούς πόρους. Επίσης, δεν θα έμαθαν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα εγκαθίσταται στο νοσοκομείο ολοκαίνουριος Αξονικός Τομογράφος, γεγονός που θα επιδράσει καταλυτικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τελικά αναρωτιόμαστε αν δεν τα έμαθαν ή εξέδωσαν την ανακοίνωση ακριβώς επειδή τα έμαθαν και ανησυχούν μήπως η ολοένα και πιο αξιόπιστη λειτουργία του Γ.Ν. Θήρας, τους εκθέσει στα μάτια των πολιτών για την πολυετή αδράνειά τους και την απόφαση του κόμματός τους για ιδιωτικοποίησή του.

Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Γ.Ν. Θήρας είναι η στέγαση του προσωπικού του και αυτό δεν αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας. Ο Δήμαρχος του νησιού (ο οποίος δεν στηρίχτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές…) στην τελευταία του συνάντηση με το Δ.Σ. της ΑΕΜΥ Α.Ε. ξεκαθάρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι αν δεν παραχωρηθεί στο Δήμο το κτήριο του Κέντρου Υγείας δεν πρόκειται να βοηθήσει το νοσοκομείο. Είναι πολύ κρίμα για έναν άνθρωπο, για έναν τοπικό άρχοντα, να του δίνεται η ευκαιρία να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του τόπου του και εκείνος να προτιμά να ακολουθήσει τις επιταγές του κόμματος που τον στήριξε στις εκλογές. Το Γ.Ν. Θήρας δεν ανήκει σε κόμματα, δεν ανήκει σε δημοτικές παρατάξεις. Το Γ.Ν. Θήρας ανήκει πρωταρχικά στους πολίτες της Σαντορίνης και κατ’ επέκταση στους πολίτες όλης της χώρας, αφού από το δικό τους υστέρημα δημιουργήθηκε και από το δικό τους υστέρημα λειτουργεί. Το Γ.Ν. Θήρας δίνει υπεραξία στο νησί  ως τουριστικό προορισμό, ενώ έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει και άλλα εξειδικευμένα είδη τουρισμού, με τμήματα που ενδεχομένως θα προστεθούν στο μέλλον. Αυτοί είναι και οι λόγοι που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να στηριχθεί από κάθε Σαντορινιό, με πρώτο και καλύτερο τον Δήμαρχο.

Τέλος, δεν ανήκουμε στο ιατρικό προσωπικό του Γ.Ν. Θήρας, αλλά είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε ότι ο πόνος και η λύπη των στελεχών της Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας δεν προέρχεται από τους λόγους  τους οποίους αναφέρουν, αλλά από το σύνδρομο στέρησης της εξουσίας. Η συνιστώμενη αγωγή είναι η υπομονή. Μετά και την τέταρτη συνεχόμενη εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας που θα επέλθει το 2019, θα εμπεδώσουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και οι πόνοι θα υποχωρήσουν"…