Στο Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» αποφάσισε να προσχωρήσει για την περαιτέρω ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ο Δήμος Μυκόνου

Άμεση ανταποδοτικότητα, μεγαλύτερη συμμετοχή

Την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά και την ενεργότερη εμπλοκή των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης, μέσω της άμεσης ανταποδοτικότητας, προωθεί ο Δήμος Μυκόνου, σε συνεργασία με το Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

Τη μέθοδο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης επέλεξαν ομόφωνα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου, για την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των δημοτών, σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση. Η συνεργασία, με το Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», αναμένεται, χωρίς κόστος για το Δήμο, να εξοπλίσει αρκετές περιοχές του νησιού, καθώς επίσης και τα σχολεία της Μυκόνου, με Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, από τα οποία, με κάθε «κατάθεση» κάποιου ανακυκλώσιμου υλικού, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται «ανάληψη» άμεσα, κάποιου ανταποδοτικού οφέλους.

Το Σύστημα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης εφαρμόζεται σε Δήμους όλης της χώρας, ενδεικτικά Δήμος Αθηναίων, Πειραιά, Νίκαιας Αιγάλεω, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Ιωαννίνων, Ρόδου κ.α.

Οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα

Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνου Κουκά, το Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» υλοποιείται με την τοποθέτηση σε διάφορα σημεία, του κάθε Δήμου, Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, τα οποία αποτελούνται από αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας, για την ανακύκλωση των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων συσκευασιών, καθώς και από ειδικό εξοπλισμό για την ανακύκλωση άλλων υλικών συσκευασίας, όπως χαρτί, πολυστρωματικές χάρτινες συσκευασίες, πλαστικές σακούλες κ.α.

Στα Κέντρα αυτά, οι δημότες επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες και αυτόματα τους αποδίδεται με χρήση των υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων, απόδειξη με το αναλογούν ανταποδοτικό κίνητρο, ενώ παράλληλα, τους παρέχονται και επιπλέον προσφορές-κίνητρα ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης, όπως μεγάλα δώρα διαγωνισμών, δειγματοδιανομές, εκπτωτικά κουπόνια κ.α.

Σημειώνεται επίσης, ότι οι δημότες έχουν την επιλογή, είτε να παραλάβουν την απόδειξη ανταποδοτικού κινήτρου για δωρεάν αγορές σε συνεργαζόμενα καταστήματα (πατώντας το «πράσινο» κουμπί σε κάθε μηχάνημα), είτε αυτόματα, να δωρίσουν το ποσό του ανταποδοτικού κινήτρου υπέρ της ενίσχυσης κοινωνικών σκοπών, μέσω του Συστήματος Συγκέντρωσης Κοινωνικού Κεφαλαίου, πατώντας το «κίτρινο» κουμπί σε κάθε μηχάνημα.

Επιπλέον, επισημαίνεται, πως το Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης τοποθετεί Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης εντός σχολικών μονάδων, ώστε να ενισχυθεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση, αλλά και η περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών.

Υπογραμμίζεται δε, πως με τα κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης πραγματοποιείται αυτόματα η «Διαλογή στην Πηγή». Με αξιοποίηση των τεχνολογικών χαρακτηριστικών του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, αυτόματα πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες εργασίες, όπως η παραλαβή των άδειων συσκευασιών σε ειδική χοάνη υποδοχής και με υψηλή ταχύτητα παραλαβής (έως 30-40 συσκευασίες ανά λεπτό), αναγνώριση και διαχωρισμός των συσκευασιών ανά υλικό, όπου με χρήση ειδικών αισθητήρων αναγνωρίζονται και διαχωρίζονται οι συσκευασίες), συμπίεση ή τεμαχισμός της συσκευασίας, επιτυγχάνοντας μείωση όγκου έως 90%, συλλογή των επιστρεφόμενων συσκευασιών σε ειδικό ενσωματωμένο κλειστό αποθηκευτικό χώρο, αποθήκευση, εκτύπωση και αποστολή όλων των στατιστικών στοιχείων και δεδομένων, με αξιοποίηση του ενσωματωμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή, αυτόματη εκτύπωση και παράδοση στον ανακυκλωτή των αποδείξεων του ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και άλλων κουπονιών με προσφορές, αυτόματη δωρεά της αξίας του χρηματικού αντιτίμου υπέρ κοινωνικών σκοπών, καθοδήγηση και ενημέρωση του καταναλωτή, για τη διαδικασία της λειτουργίας του εξοπλισμού για την επιστροφή των συσκευασιών, με χρήση ειδικής οθόνης υγρών κρυστάλλων.

Παράλληλα εφαρμόζονται ειδικές δράσεις για τη συλλογή εμπορικών αποβλήτων συσκευασίας, με την τοποθέτηση και λειτουργία ειδικού εξοπλισμού συλλογής

Ελπίδες για εκτόξευση της ενεργής συμμετοχής

Σε σχέση με τα βασικά πλεονεκτήματα του Συλλογικού Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», στην εισήγηση σημειώνεται πως η παροχή ανταποδοτικού κινήτρου προς τους καταναλωτές, οδηγεί σε πολύ υψηλή συμμετοχή των δημοτών και ανάκτηση πολύ σημαντικών ποσοτήτων, αφού οι πολίτες έχουν ένα σημαντικό επιπλέον κίνητρο για την ανακύκλωση. Επίσης, η χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας επιτυγχάνει τόσο την αξιόπιστη Διαλογή στην Πηγή (με καθαρότητα υλικού 100%), όσο και επεξεργασία των συσκευασιών στην Πηγή (μείωση όγκου έως 90%). Ενδεικτικά, αναφέρονται επίσης η μη ανάγκη ύπαρξης Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, αφού η Διαλογή γίνεται αυτοματοποιημένα στην Πηγή, η δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων στοχευμένων σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως π.χ. διενέργεια διαγωνισμών ανακύκλωσης για μαθητές, ή για τους δημότες ενός δημοτικού διαμερίσματος, η ενίσχυση κοινωνικών σκοπών, αλλά και η διαφάνεια και αξιοπιστία, δεδομένου ότι μέσω της online σύνδεσης των Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης υπάρχει άμεση καταγραφή, συλλογή, αλλά και αποστολή όλων των στατιστικών στοιχείων.

Επιπλέον, υποστηρίζεται, ότι δεν καταλαμβάνονται θέσεις parking στους δρόμους της πόλης, όπου υπάρχει ήδη πρόβλημα χώρου για την τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων, δεν υπάρχει κόστος για τη συλλογή και μεταφορά των ανακτηθέντων συσκευασιών για το Δήμο και δεν δεσμεύεται ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, αφού όλες οι εργασίες γίνονται από το Σύστημα, επιτυγχάνεται μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και τέλος το σύστημα συνδυάζεται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών.

Χωρίς κόστος για το Δήμο

Τονίζεται τέλος, ότι η εφαρμογή και λειτουργία του Συστήματος δεν έχει κανένα κόστος για το Δήμο, αφού τόσο η τοποθέτηση του σχετικού εξοπλισμού, όσο και η συλλογή μεταφορά και συνεχής λειτουργία του γίνεται και επιβαρύνει αποκλειστικά το Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», ενώ οι Δήμοι που συνεργάζονται με το Σύστημα, μπορούν να εφαρμόζουν, εφόσον το επιλέγουν, παράλληλα και το σύστημα με τους «μπλε κάδους», ή όποιο άλλο σύστημα επιθυμούν.

Σύμφωνα δε και με τη σχετική σύμβαση, η «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» αναλαμβάνει έναντι του Δήμου και άνευ ανταλλάγματος, την υποχρέωση υπηρεσιών και εργασιών εγκατάστασης χρήσεως λειτουργίας και διαχείρισης των Κέντρων, τη διάθεση των αναγκαίων ανταλλακτικών και αναλώσιμων, τις υπηρεσίες και εργασίες αποκομιδής, συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης προς αξιοποίηση των συσκευασιών, την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών, την εξασφάλιση ασφάλισης πυρός και αστικής ευθύνης των Κέντρων, που θα είναι τοποθετημένα στα όρια του Δήμου.

Ωστόσο, επισημαίνεται, πως για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου του κόστους τοποθέτησης και λειτουργίας των Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, η Α.Α. θα αξιοποιεί τα Κέντρα για χορηγία, διαφήμιση προώθηση πωλήσεων, διενέργεια διαγωνισμών, διενέργεια εκδηλώσεων των χορηγών ή/και του Σστήματος, ή για όποια άλλη ενέργεια συμβάλλει στη μεγαλύτερη συμμετοχή των δημοτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Τονίζεται, ότι όποιο έσοδο προκύπτει από την ανωτέρω αξιοποίηση ανήκει και είναι υπέρ της «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ», η οποία θα βαρύνεται με τα σχετικά δημοτικά τέλη διαφήμισης.

Ετικέτες: