Το θέμα της διοικητικής υποστήριξης από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στο Δήμο Μυκόνου σε επίπεδο πολεοδομικών υπηρεσιών “ανοίγει” ξανά, κατόπιν ειδικής διάταξης σε νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ.

“Φωτογραφική διάταξη”

Με απόφαση Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης γίνεται υποχρεωτική η παροχή υποστήριξης

Επανέρχεται το ζήτημα της παροχής διοικητικής υποστήριξης από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, στο Δήμο Μυκόνου, μετά και από ειδική αναφορά σε διάταξη σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο οσονούπω θα περάσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Περίπου 2 μήνες, μετά την κάθετη άρνηση, τόσο μέσω σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και μέσω έκδοσης σχετικού ψηφίσματος, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και κατόπιν και της σχετικής εισήγησης από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών, το ζήτημα της παροχής διοικητικής υποστήριξης, από την Δ/νση Πολεοδομίας Σύρου, στην Δ/νση Πολεοδομίας Μυκόνου, επανέρχεται στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου, δεδομένου, ότι σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται διάταξη, για την υποχρεωτική παροχή υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης, με απόφαση του Γ.Γ. της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία άσκησης αρμοδιοτήτων.

Επιβεβλημένη υποστήριξη με απόφαση Α.Δ.

Μετά την πρώτη απόφαση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στην οποία καθίσταται σαφές, πως δεν υπάρχει η δυνατότητα, από πλευράς της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Σύρου, να αναλάβει την παροχή υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης στην αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου, ο Δήμος Μυκόνου υπέβαλε ειδική διοικητική προσφυγή, κατά της απόφασης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ενώπιον του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Από την ΑΔΑ ζητήθηκαν και οι απόψεις του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ώστε να εξεταστούν οι δύο πλευρές και να ληφθεί η οριστική απόφαση, επί της προσφυγής του Δήμου Μυκόνου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί έως τις 20 Ιουλίου.

Ωστόσο, πέραν της προσφυγής του Δήμου Μυκόνου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, έρχεται αντιμέτωπος με ακόμη μία – νομοθετική αυτή τη φορά – παρέμβαση, με την οποία, στην περίπτωση που το σχέδιο νόμου “περάσει” από τη Βουλή, θα δίνεται η δυνατότητα στον Γ.Γ. της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατόπιν σχετικού αιτήματος από Δήμο της αρμοδιότητάς της, να κρίνει και να διαπιστώνει αδυναμία άσκησης αρμοδιοτήτων, εκδίδοντας απόφαση, η οποία θα ορίζει την υποχρεωτική παροχή διοικητικής υποστήριξης.

Πιο συγκεκριμένα, στο 25ο άρθρο του νομοσχεδίου “Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας – Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις”, του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως “παρέχεται υποχρεωτικά διοικητική υποστήριξη σε Δήμους, στους οποίους είχε παρασχεθεί διοικητική υποστήριξη κατά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος “Καλλικράτης”, κατόπιν διαπιστώθηκε η επάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού, για την άσκηση συγκεκριμένης αρμοδιότητας, πλην όμως στη συνέχεια, κατέστη αποδεδειγμένα ανέφικτη η άσκησή της λόγω έλλειψης πόρων και εξειδικευμένου προσωπικού. Η αδυναμία άσκησης της εν λόγω αρμοδιότητας διαπιστώνεται με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του οικείου Δήμου. Με την εν λόγω απόφαση, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης, καθορίζεται ο ακριβής χρόνος έναρξης παροχής της διοικητικής υποστήριξης, ο οποίος πρέπει να ταυτίζεται ή να βρίσκεται σε χρονική εγγύτητα, με τη διαπίστωση της αδυναμίας άσκησης της αρμοδιότητας”.

Γάντι” στην περίπτωση της Μυκόνου

Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί, πως κατά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος “Καλλικράτης” (2010-2011), η Πολεοδομία της Σύρου αναλάμβανε πολεοδομικές υποθέσεις, εκτός των νησιών Κέας και Κύθνου, που εξυπηρετεί έως σήμερα, και της Μυκόνου, καθώς το νησί δε διέθετε οργανωμένη πολεοδομία.

Δύο χρόνια αργότερα (2013) και μέσα από διαρκείς και εντατικές διεργασίες, ο Δήμος Μυκόνου οργάνωσε και στελέχωσε την Πολεοδομία Μυκόνου, αναλαμβάνοντας την αρμοδιότητα για τα πολεοδομικά ζητήματα του νησιού και αφού είχε διαπιστωθεί η επάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού. Ωστόσο, πέντε χρόνια αργότερα και παρά το γεγονός, ότι αυτή τη στιγμή η υπηρεσία της Μυκόνου διαθέτει 5 μηχανικούς και τρεις συμβασιούχους μηχανικούς ορισμένου χρόνου, ανθρώπινο δυναμικό ίσο με αυτό της Υπηρεσίας Δόμησης της Σύρου, αιτείται επιτακτικά την παροχή διοικητικής υποστήριξης από τις υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ήδη ειλημμένη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σχετικά με το ζήτημα, “μέχρι και σήμερα δεν έχει τεθεί υπόψη μας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, απ’ όπου – κατά τεκμηριωμένο και αντικειμενικό τρόπο – να προκύπτει ότι η Υπηρεσία Δόμησης Μυκόνου, έχει τις προαναφερόμενες ελλείψεις”, ενώ αντίθετα “έχει εκδώσει πλέον των 100 αδειών δόμησης το 2016 και εξακολουθεί σήμερα να εκδίδει απρόσκοπτα οικοδομικές άδειες, όπως αποδεικνύεται από τις σχετικές αναρτήσεις στο Πρόγραμμα «Διαύγεια»”.

Δεδομένων των νέων εξελίξεων στο ζήτημα, στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο επανέρχεται προς συζήτηση το θέμα, με την πρόταση έκδοσης νέου ψηφίσματος εκ μέρους του Δ.Σ., προκειμένου να τονιστεί για ακόμη μία φορά η πραγματική αδυναμία παροχής πολεοδομικής διοικητικής υποστήριξης του Δήμου Μυκόνου, καθώς και η κάθετη αντίρρηση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στις διατάξεις του άρ. 25 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η μεθόδευση αυτή θα διαλύσει την Πολεοδομία Σύρου”

Για φωτογραφική διάταξη κάνει λόγο και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος τόνισε την κάθετη αντίθεση του Δήμου, στην επιβεβλημένη και μάλιστα, χωρίς την λήψη υπόψιν της άποψης και της θέσης του Δήμου, στον οποίο ανατίθεται η διοικητική υποστήριξη.

Η διάταξη του άρθρου 25 του σχεδίου νόμου, κατά την άποψή μας είναι απολύτως φωτογραφική”, επισημαίνει, συμπληρώνοντας, πως “είναι ξεκάθαρο το γεγονός, ότι πλέον τίθεται στη διακριτική ευχέρεια και την κρίση του, εν προκειμένω, Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, να αποφανθεί, σε συνέχεια αιτήματος του Δήμου Μυκόνου, για το αν θα αναλάβουμε ή όχι την πολεοδομική υποστήριξη”.

Όπως σχολιάζει ο κ. Μαραγκός, “αυτό για εμάς είναι απαράδεκτο, καθώς σε προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε, βάσει στοιχείων και μετά από εισήγηση της Πολεοδομίας μας, απορρίψει αυτό το αίτημα παροχής διοικητικής υποστήριξης, δεδομένου, ότι δεν έχουμε την απαραίτητη στελέχωση, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις αρμοδιότητες. Η πολεοδομία της Σύρου, αυτή τη στιγμή, παρέχει υποστήριξη, πέραν των υποθέσεων του νησιού, τόσο στης Κέας, όσο και στης Κύθνου. Θεωρούμε, ότι ήδη είμαστε εξαιρετικά υποστελεχωμένοι, αν λάβει κανείς υπόψη, ότι υπάρχουν και άλλα, παράλληλα αντικείμενα”.

“Αρχίζει να σχηματοποιείται αυτή η επιβουλή της κυβέρνησης, να μας επιβαρύνει περαιτέρω την πολεοδομική υποστήριξη και της Μυκόνου. Εμείς δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα και ουσιαστικά, με μία τέτοια μεθόδευση, το μόνο, που θα επιτευχθεί, είναι η αποσταθεροποίηση της δικής μας Υπηρεσίας Δόμησης, η διάλυσή της”, επεσήμανε ο Δήμαρχος. “Υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Μύκονο μία πολεοδομία, η οποία, κατά τα λεγόμενα των αρμοδίων, υπολειτουργεί, η οποία όμως διαθέτει 5 μόνιμους μηχανικούς, για τις υποθέσεις του νησιού, ενώ η Σύρος διαθέτει 6 μηχανικούς και πολεοδομικές αρμοδιότητες σε 3 νησιά. Άρα δεν δυνάμεθα, όπως είναι φυσικό, με 6 μηχανικούς να αναλάβουμε αρμοδιότητες και για τη Μύκονο”.

Σημείωσε δε, πως μέσω αυτής της δυνατότητας που “ανοίγει” με το παρόν νομοσχέδιο, υπάρχει το ενδεχόμενο περισσότερα νησιά, με αρκετά μικρότερες υπηρεσίες, από αυτή της Μυκόνου, να αιτηθούν την παροχή διοικητικής υποστήριξης από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με αποτέλεσμα η πολεοδομία του νησιού να διαλυθεί, υπό το βάρος των αρμοδιοτήτων. Ως εκ τούτου, διεμήνυσε, πως ο Δήμος επ’ ουδενί δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχος και να δεχτεί, με τις παρούσες συνθήκες, την πλαγίως επιβαλλόμενη αυτή εξέλιξη.

Τέλος, υποστηρίζοντας, ότι μέσω αυτής της αόριστης σε πολλά επίπεδα διάταξης, δεν καθίσταται σαφής μία σειρά σοβαρότατων ζητημάτων, όπως η κατανομή υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις συνεργαζόμενες υπηρεσίες, η διάρκεια της υποχρέωσης παροχής διοικητικής υποστήριξης κλπ, υπογράμμισε, πως “η άσκηση πολεοδομικών υπηρεσιών αφορά στην άσκηση κρατικής αρμοδιότητας. Οι πολεοδομικές αρμοδιότητες είναι κρατικές αρμοδιότητες. Ας αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών και εφόσον δεν επιτρέπονται προσλήψεις, με διάταξη νόμου, να στελεχώσει τα απαιτούμενα άτομα την υπηρεσία της Μυκόνου, αφού υπάρχει αντικείμενο και τεράστιο οικονομικό αντικείμενο, τόσο για το Δήμο Μυκόνου, όσο και για το κράτος”.