Εντείνονται οι διαμαρτυρίες εκ μέρους μερίδας των κατοίκων της Μήλου, σχετικά με τα χρονίζοντα ζητήματα της υδροδότησης, της αποχέτευσης και των απορριμμάτων

Δίνη αντιδράσεων για συσσωρευμένα προβλήματα

Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων, έξω από το Δημαρχείο Μήλου, προκάλεσαν τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το νησί, στον τομέα της υδροδότησης, κυρίως, αλλά και σε άλλους ζωτικούς τομείς.

Σε κινητοποιήσεις προχωρά μερίδα κατοίκων της Μήλου, διαμαρτυρόμενη έντονα, τόσο για τις συνεχείς διακοπές υδροδότησης εν μέσω θέρους και την ποιότητα του νερού, που αποτελούν και το μείζον πρόβλημα του νησιού, όσο και για τα ζητήματα των απορριμμάτων και της αποχέτευσης. Πρόκειται για χρονίζοντα θέματα για το νησί, που ανά διαστήματα επανέρχονται στην επικαιρότητα, όπως και στις συζητήσεις εντός του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μήλου.

Παράλληλα, οι κάτοικοι, μέσω της Λαϊκής Συνέλευσης Κατοίκων Μήλου, κοινοποίησε επιστολή με τα κυριότερα προβλήματα στο Δήμο Μήλου, όπως επίσης στους βουλευτές του Νομού, στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

«Κοινό φαινόμενο» η έλλειψη νερού

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της υδροδότησης, η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Μήλου στην επιστολή της σημειώνει, πως «είναι απαράδεκτο, αρκετοί οικισμοί του νησιού μας να μην έχουν νερό επί σειρά ημερών, ενώ κάποιοι άλλοι να έχουν εντελώς ακατάλληλο για χρήση νερό κι αυτό εκ περιτροπής. Επίσης , σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας που ανέλαβε να λύσει το πρόβλημα, το νερό της δεξαμενής του Κάστρου είναι ακατάλληλο για πάσα χρήση (παραπέμπουμε στα πρακτικά συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου). Παράλληλα, όλο το νησί στερείται επάρκειας νερού γιατί ο δήμος δεν είχε προβλέψει την ποσότητα που θα χρειαζόταν, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, η οποία διαφαινόταν εδώ και καιρό από την διεθνή τάση».

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, τόνισε, πως ο Δήμος διαθέτει όσο νερό παράγει στους κατοίκους, ενώ υπενθύμισε, πως έχει γίνει αίτημα από πέρσι, προς την εταιρεία διαχείρισης της μονάδας αφαλάτωσης του νησιού, προκειμένου να αυξήσει την παροχή, από 3.000 κ.μ. σε 4.500 κ.μ. και να αναλάβει τις απαραίτητες υποδομές, για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά τη βούλησή του να υπογραφεί νέα σύμβαση μεταξύ Δήμου και εταιρείας, ώστε η Μήλος να απεμπλακεί από την ισχύουσα, που ο Δήμαρχος χαρακτηρίζει «θάνατο για τη Μήλο». Επιπλέον, τόνισε, πως αναμένεται η παραλαβή της δεξαμενής νερού, κατά τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, ενώ σημείωσε, πως ήδη έχουν γίνει ενέργειες για εξασφάλιση ποσοτήτων νερού, τόσο μέσω γεωτρήσεων, όσο και μέσω μεταφοράς με πλοιάριο.

Ο κ. Δαμουλάκης επικαλέστηκε επίσης και τον κανονισμό του Δήμου, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, αναφέρεται, πως ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε διακοπές στην υδροδότηση, έπειτα από σχετική δημόσια ενημέρωση, εφόσον αντιμετωπίζεται πρόβλημα, αλλά και ότι «δεν μπορεί κανείς να έχει υδροδότηση – όπως έγινε και πέρσι άλλωστε – αν δεν διαθέτει δεξαμενή για 48 ώρες».

Σημειώνοντας, τέλος, πως η έλλειψη νερού, είναι κοινό φαινόμενο, φέρνοντας παραδείγματα τα νησιά της Τήνου, της Κιμώλου, αλλά και της Ρόδου, υποστήριξε, πως πέραν μίας διακοπής στην υδροδότηση, περίπου 16 ωρών, προκειμένου να γεμίσουν οι κεντρικές δεξαμενές, η παροχή νερού δεν διακόπτεται για μεγάλα διαστήματα, ενώ πρόβλημα, κυρίως με την πίεση και όχι με την παροχή του νερού, αντιμετωπίζουν σπίτια, που βρίσκονται στις υψηλότερες περιοχές του νησιού.

Άγνοια(;) για την επιβολή προστίμου

Επιπλέον, η λαϊκή συνέλευση της Μήλου, στην επιστολή της θίγει και το ζήτημα της αποχέτευσης, επισημαίνοντας, πως «να υπάρχει θέμα σοβαρής υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κινδύνων για την δημόσια υγεία, λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεσης των λυμάτων σε διάφορα σημεία του νησιού, από το δημοτικό αποχετευτικό δίκτυο. Απόρροια αυτής της κατάστασης ήταν και το πρόστιμο που επεβλήθη πρόσφατα από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στον δήμο, ύψους 42.000 €, μετά από καταγγελίες πολιτών και φορέων του νησιού».

Για το ζήτημα ο κ. Δαμουλάκης υποστήριξε, πως ο Δήμος δεν έχει λάβει σχετική ειδοποίηση από την Περιφέρεια και πως ο ίδιος έχει ενημερωθεί για το έγγραφο της ΠΝΑΙ από τα ΜΜΕ. Αξίζει να σημειωθεί, πως η απόφαση έχει ημερομηνία 14 Ιουλίου, φέρει την υπογραφή του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ιωάννη Φλεβάρη και έχει καταχωρηθεί στον ιστότοπο της Διαύγειας, με ΑΔΑ: ΩΤΘΡ7ΛΞ-Ξ0Ξ.

Όπως σημείωσε, ο Δήμος προχωρά πυρετωδώς τις διαδικασίες για την προμήθεια δύο κινητών μονάδων βιολογικού καθαρισμού, οι οποίες αναμένεται να λύσουν το πρόβλημα του ΒΙΟΚΑ, ενώ υπογράμμισε, πως η οριστική λύση του προβλήματος της αποχέτευσης, θα έρθει μόνο με τη λειτουργία του ΒΙΟΚΑ του Αδάμαντα, για την οποία ο Δήμος Μήλου έχει ολοκληρώσει όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες, αλλά αναμένει ακόμη την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). «Εμείς έχουμε κάνει τη δουλειά μας από το 2012 και περιμένουμε. Ενοχλώ διαρκώς τις υπηρεσίες, φωνάζω καθημερινά. Κάποιος εκτός του Δήμου δεν το καταλαβαίνει, νομίζει ότι δεν προσπαθούμε. Ωστόσο, η αλληλογραφία είναι αμείλικτη. Η αλληλογραφία και η γραφειοκρατία».

Εξακολουθεί η λειτουργία ΧΑΔΑ

Όσον αφορά στα απορρίμματα, η λαϊκή συνέλευση επισημαίνει, ότι «δεν λειτουργεί η ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να έχει απαξιωθεί εντελώς από τους κατοίκους και, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση, δεν γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων σε τακτά διαστήματα, ενώ όλα καταλήγουν σε ανεξέλεγκτη χωματερή. Στο νησί μας εξακολουθεί να λειτουργεί ένας από τους 16 χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, για τους οποίους η χώρα μας πληρώνει σημαντικό πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Δήμαρχος, επί του θέματος σχολιάζει, πως «η Μήλος είναι ίσως το μοναδικό νησί, αυτή την περίοδο, που έχει ολοκληρώσει εργοστάσιο δεματοποίησης στερεών αποβλήτων. Το Δημοτικό Συμβούλιο, μάλιστα, πήρε απόφαση να ανατεθεί σε ιδιώτη, καθώς ο Δήμος με 4 υπαλλήλους καθαριότητας δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Ειδικά, με αυτή την κατάσταση που επικρατεί με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα».

Κλείνοντας, ο κ. Δαμουλάκης υποστήριξε, πως καλεί τους διαμαρτυρόμενους πολίτες να επισκεφτούν το Δήμο και να ενημερωθούν, για τις σχετικές αποφάσεις, αλλά και την αλληλογραφία του Δήμου, με τις κρατικές υπηρεσίες, ωστόσο τόνισε, πως «ζημιά στον τουρισμό δεν πρόκειται να τους επιτρέψω να κάνουν».

Άρνηση πληρωμής τελών και προστίμων

Σημειώνεται, πως η Λαϊκή Συνέλευση Κατοίκων Μήλου, ζητά:

1) Πόσιμο και επαρκές νερό σε όλο το νησί.

2) Άμεση συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς διάθεσης λυμάτων.

3) Εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων σύμφωνα με το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης και τον εθνικό σχεδιασμό.

4) Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση και να δημιουργηθεί χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η ανακύκλωση.

Παράλληλα, δηλώνει την άρνησή της όσον αφορά:

1) Στην πληρωμή των πάγιων τελών των λογαριασμών ύδρευσης για το διάστημα που δεν υπάρχει νερό ή που το νερό είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση.

2) Στην πληρωμή των τελών αποχέτευσης τη στιγμή που τα λύματα δεν καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό.

3) Στη χρέωση των δημοτών της Μήλου του προστίμου, που έχει ήδη επιβληθεί στο δήμο για το ζήτημα των λυμάτων καθώς και για τυχόν νέα πρόστιμα, σημειώνοντας, ότι «τα πρόστιμα αυτά πρέπει να πληρωθούν από τον ίδιο τον δήμαρχο που έχει την αποκλειστική ευθύνη».

Ετικέτες: