Συντονισμένα και με την ανάθεση συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αύξηση των πιθανοτήτων ένταξης προτάσεων στο Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού προχωρά ο Δήμος Μήλου

«Ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά για την ανάπτυξη»

Την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε περαιτέρω προτάσεις προς ένταξη στο Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού, ενέκρινε ο Δήμος Μήλου, στην κατεύθυνση της περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης.

Η Μήλος, ένα από τα νησιά των Κυκλάδων, που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει, σε ό,τι αφορά στις υποδομές, προχωρά στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να βελτιώσει τις διαθέσιμες υποδομές της.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου, ενέκρινε ομόφωνα την ανάθεση συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ένταξη του Δήμου στην Πρόσκληση "Αναπτυξιακού Προγράμματος Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο 2017-2020", το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στην κατεύθυνση του τουρισμού παρά τα προβλήματα

Παρά τα προβλήματα, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αντιμετωπίζει η Μήλος, κυρίως αναφορικά με τους τομείς της ύδρευσης/υδροδότησης και της αποχέτευσης, λόγω της τεράστιας και ραγδαίας αύξησης της επισκεψιμότητας, που έχει καταφέρει να επιτύχει, ο Δήμος Μήλου στρέφεται στην κατεύθυνση των επενδύσεων στον τουριστικό τομέα, που ωστόσο, καλύπτουν και τα θέματα της αναβάθμισης των υποδομών του νησιού.

Μετά από μία ταραχώδη και εκτενή συζήτηση, για τα μείζονα ζητήματα του νησιού, κατά την οποία η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε, πως έχει ήδη κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου το νησί να «απεγκλωβιστεί» από το αδιέξοδο της λειψυδρίας, που τα τελευταία δύο καλοκαίρια ταλανίζει, τόσο τους μόνιμους κατοίκους και επιχειρηματίες, όσο και τους επισκέπτες, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποδομές αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, προχώρησε σε εισήγηση προς το Σώμα, ώστε να ανατεθούν συμβουλευτικές υπηρεσίες, προκειμένου ο Δήμος να καταθέσει προτάσεις και να λάβει τις σχετικές χρηματοδοτήσεις, ώστε να υλοποιήσει έργα «πνοής».

Αξίζει να σημειωθεί, πως, όπως προκύπτει και από τις συζητήσεις εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, αρκετά είναι τα έργα, τα οποία καλείται να υλοποιήσει ο Δήμος Μήλου, ώστε η αυξημένη τουριστική κίνηση να σταματήσει να επηρεάζει την ποιότητα των παρεχόμενων, προς τους πολίτες, υπηρεσιών, όπως είναι η προμήθεια κινητών μονάδων βιολογικού καθαρισμού, η σύναψη νέας συμφωνίας με την εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται τη μονάδα αφαλάτωσης, ή η εξασφάλιση με άλλους τρόπους επαρκών ποσοτήτων νερού έγκαιρα, όπως επίσης και η ενίσχυση του τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.

Παρ’ όλα αυτά, όπως έχει κατά καιρούς δηλώσει και εμμένει ο Δήμαρχος Μήλου, ο τουρισμός και η αύξηση επισκεψιμότητας και τουριστικών υπηρεσιών αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, δεδομένου, ότι όπως υποστηρίζει, αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων και συντελεί στην οικονομική ανάπτυξη του συνόλου του νησιού.

Δημοπρατούνται τα «Γερμανικά Ψυγεία»

Όπως επεσήμανε, κατά την εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος και σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση που είχε πραγματοποιήσει προς το Σώμα, «έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό πακέτο, το Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού, για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό έχει τέσσερις άξονες και ο Δήμος Μήλου έχει καταθέσει προτάσεις προς το Υπουργείο το Δεκέμβριο του 2016, όταν του ζητήθηκε. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν την ωριμότητα των έργων – διότι έχω ακούσει ότι ζητάμε 53 εκατομμύρια ενώ δεν υπάρχουν ωριμότητες – είναι στη διάθεση όλων και όποιων θέλουν να έχουν σωστή ενημέρωση».

Ο κ. Δαμουλάκης εξήγησε, πως η πρόταση, στην οποία προτίθεται να προχωρήσει ο Δήμος, πέραν των προηγούμενων προτάσεων, βασίζεται στη συνεργασία, μεταξύ τριών Δήμων των Κυκλάδων και αφορά στην τουριστική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα, στοχεύει στην αξιοποίηση του περατωμένου, μετά από αρκετά χρόνια, έργου, του ημιτελούς κτιρίου στον Αδάμαντα, τα λεγόμενα «Γερμανικά Ψυγεία».

«Ένας από αυτούς τους άξονες», σημείωσε αναλυτικά, αναφέρεται στην επιχειρηματικότητα, για το Δήμο Μήλου. Αυτό το έργο θα γίνει σε συνεργασία, με άλλους δύο δήμους των Κυκλάδων, άλλα δύο νησιά, που γνωρίζουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Θα μπορεί κάποιος επενδυτής να δει τι γίνεται και θα έχουμε μέσω του πακέτου αυτού τη δυνατότητα να μπει στο έργο των “Γερμανικών Ψυγείων”, που όλα αυτά τα χρόνια δεν λειτουργεί, προκειμένου να στεγάσει την υπηρεσία».

Όπως εξήγησε, ευνοϊκές συγκυρίες συνέβαλαν, ώστε να βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, προκειμένου το έργο των «Γερμανικών Ψυγείων» να δημοπρατηθεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί, με στόχο την εκμετάλλευσή του, στην κατεύθυνση της περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης της Μήλου.

«Άρα λοιπόν, μέσω αυτής της πρότασης, η οποία θα είναι επιπλέον των τριών έργων, τα οποία θα προτείνει ο Δήμος, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το κτίριο, δεδομένου ότι, όπως σας είχα πει, το Θυλέων μπήκε στο ΕΣΠΑ, άρα τα χρήματα ελευθερώθηκαν και δημοπρατούμε τα “γερμανικά ψυγεία” στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, για να προχωρήσουμε πλέον, ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά για την ανάπτυξη του νησιού, να έχουμε τις κατάλληλες υποδομές», ανέφρε χαρακτηριστικά.

 

Ετικέτες: