Σε αναταραχή ο Δήμος Θήρας, κατόπιν της υπερψήφισης στο Δ.Σ. μελέτης, η οποία είχε ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σε επίπεδο απόφασης Οικονομικής Επιτροπής

«Η δημοτική αρχή κρύβει τα “χαρτιά” της»

Σοβαρές καταγγελίες, σχετικά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, να προχωρήσει σε εφαρμογή ακυρωμένης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απόφασης Οικονομικής Επιτροπής, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σε… «μπελάδες» φαίνεται να έχει βάλει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας η απόφαση να προχωρήσει σε εφαρμογή μελέτης, για την απευθείας ανάθεση και τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών εξοπλισμού, με σκοπό την διαχείριση των Ανακυκλώσιμων Στερεών Αποβλήτων του Δήμου, την οποία, ωστόσο, είχε ακυρώσει, σε επίπεδο απόφασης Οικονομικής Επιτροπής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Ενδεχόμενη επιβολή βαρέων κυρώσεων

Όπως αναφέρουν – ανεπιβεβαίωτες επισήμως – πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδα για την αυτοδιοίκηση, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για εφαρμογή της σχετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θήρας, παρά την ακύρωσή της από την ΑΔΑ, έφερε, περίπου μία εβδομάδα, μετά την έκδοσή της, αποφάσεις εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Νίκου Θεοδωρίδη, με τις οποίες τίθενται σε αργία 11 από τους 16 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, για περίοδο ενός μήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση του Γ.Γ. στηρίχθηκε στο γεγονός της μη συμμόρφωσης των δημοτικών συμβούλων στην προηγούμενη απόφασή του, μία ενέργεια, που υποστηρίζεται, ότι ο κ. Θεοδωρίδης έκρινε, πως έγινε με δόλο.

Όπως θέλουν οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους του Δημάρχου Θήρας, κ. Νίκο Ζώρζο, υποστηρίζεται, ότι ο ίδιος σημείωσε ότι δημοτική αρχή και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν είχαν λάβει γνώση για την ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής και ως εκ τούτου προχώρησαν στην έγκριση της εφαρμογής της, γεγονός, που φαίνεται να αναιρείται από την ίδια την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο της Διαύγειας και στην οποία σημειώνεται, πως τουλάχιστον ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Χάλαρης, επεσήμανε κατά τη συνεδρίαση, ότι καταψηφίζει την πρόταση της δημοτικής αρχής, δεδομένου ότι «είναι άκυρη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και η παρούσα μελέτη που μας προσκομίστηκε δεν είναι θεωρημένη, είναι ανυπόγραφη και αποτελεί σύγγραμμα».

Βάσει του ίδιου δημοσιεύματος, ο κ. Ζώρζος ανέφερε, ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι προτίθενται να καταθέσουν προσφυγή και σχετική αίτηση αναστολής, εναντίον της απόφασης του Γ.Γ. της ΑΔΑ, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 30 ημερών, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αλλαγή πορείας 180ο για τη δημοτική αρχή

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας της «Κοινής Γνώμης», στις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που βρίσκονται αναρτημένες στον ιστότοπο της Διαύγειας, σε διάστημα 10 ημερών μετά, καθώς και πριν την 29η Ιουνίου 2017, που, όπως αναφέρεται, ήταν η ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων του κ. Θεοδωρίδη, για τη θέση σε αργία των δημοτικών συμβούλων του Δ.Σ. Θήρας, δεν εντοπίστηκε σχετική αναφορά σε απόφαση. Επίσης, από την πλευρά της εφημερίδας υπήρξαν πολλαπλές προσπάθειες επικοινωνίας με τον κ. Ζώρζο, ώστε να καταγραφούν δια στόματος Δημάρχου οι απόψεις της δημοτικής αρχής, ωστόσο καμία από αυτές δεν τελεσφόρησε.

Παρ’ όλα αυτά, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Θήρας πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν έχουν διατυπώσει προβληματισμό, σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας και την σχεδόν «αυταρχική» συμπεριφορά του Δημάρχου και της παρούσας δημοτικής αρχής.

Όπως τόνισε, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας και δημοτική σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Μαρία Αργυρού, επίσης ενημερώθηκε για τις εν λόγω κινήσεις του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, από τη συγκεκριμένη πηγή.

Εντούτοις, δήλωσε, σχετικά με την ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, πως «ήταν γνωστό σε εμάς, διότι παρακολουθούμε τις αποφάσεις που εγκρίνει ή απορρίπτει η ΑΔΑ. Ενώ είχε ακυρωθεί, όπως έγινε γνωστό και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και γι’ αυτό και η παράταξή μας δεν την ψήφισε, εκείνοι προχώρησαν».

Σχολιάζοντας τη διοίκηση του Δήμου, η κ. Αργυρού ανέφερε, ότι «δυστυχώς, αυτή η δημοτική αρχή μας έχει καταπλήξει όλους. Κρύβει τα χαρτιά της, δεν μας ενημερώνει πλήρως», φέρνοντας ως παράδειγμα την επί έναν χρόνο αναζήτηση ενημέρωσης από τους αρμοδίους, σχετικά με κάποιες καταγγελίες, όσον αφορά στο αν ευσταθούν και ποιες είναι οι κινήσεις του Δήμου, την οποία ακόμη δεν έχει λάβει.

«Στα δύσκολα φαίνεται η συμπαράστασή μας. Στα άλλα θέματα, που πρέπει να έχει την άποψη και των υπολοίπων παρατάξεων, αδιαφορεί πλήρως και προχωρά μόνη της», σημείωσε, σχετικά με τη δημοτική αρχή η κ. Αργυρού, «και πολύ περισσότερο σε αυτό το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων», υπενθυμίζοντας, ότι στο αμέσως προηγούμενο διάστημα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενέταξε το ζήτημα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ. και λόγω… απουσίας του Δημάρχου, το θέμα αποσύρθηκε από τον ίδιο, παρ’ όλο που παρών ήταν ο αντικαταστάτης του κ. Ζώρζου, κ. Καφούρος.

Κλείνοντας, η κ. Αργυρού υποστήριξε, πως «δυστυχώς η δημοτική αρχή Θήρας αλλιώς φαινόταν στην αρχή. Είχε “σηκώσει” τη σημαία της διαφάνειας, της σύμπνοιας και της συλλογικότητας πολύ ψηλά, αλλά δυστυχώς στην πορεία έδειξε το εντελώς αντίθετο. Και είναι κρίμα, διότι στο Δημοτικό Συμβούλιο συμμετέχουμε κάποιοι άνθρωποι που είμαστε ντόπιοι, που αγαπάμε τον τόπο μας, που έχουμε χρόνο να διαθέσουμε και δυστυχώς τιθέμεθα εκτός όλων αυτών των ζητημάτων που πρέπει να προχωρήσουν, για να φτάσει η Σαντορίνη στο σημείο που πρέπει».

Ετικέτες: