Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δ. Ανάφης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την υλοποίηση του έργου κατασκευής πεδίου προσγειώσεων ελαφρών αεροσκαφών στο νησί

“Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι”

Υπεργράφη η προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του Δήμου Ανάφης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός έργου πνοής για το νησί, αυτό της κατασκευής του δημοτικού διαδρόμου προσαπογειώσεως ελαφρών αεροσκαφών.

Ήδη, από τον προηγούμενο χρόνο, ο Δήμος Ανάφης, σε συνεργασία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο, καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου, είχαν ξεκινήσει μία ευρεία σειρά συναντήσεων και συνομιλιών, προκειμένου το ΥΕΘΑ να συμβάλλει στη δημιουργία ενός διαδρόμου προσαπογειώσεως αεροσκαφών, σε κατάλληλο δημοτικό οικόπεδο, καθώς ο Δήμος δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, εξειδικευμένα στελέχη και εξοπλισμό, προκειμένου να υλοποιήσει το έργο.

Συνεχείς επαφές για την κάμψη των κωλυμάτων

Τον Μάρτιο του 2016, βρέθηκαν στα γραφεία της ΥΠΑ, ο Δήμαρχος Ανάφης, κ. Ιάκωβος Ρούσος, ο πιλότος, κ. Γιάννης Γρατσίας, οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Νίκος Συρμαλένιος και Νίκος Μανιός, καθώς επίσης και εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Αντώνη Συρίγου, προκειμένου να συζητηθούν οι ενστάσεις, τις οποίες είχε εκφράσει, σχετικά με το έργο, η Υπηρεσία, καθώς υπήρχαν προβληματισμοί, όσον αφορά στην απρόσκοπτη λειτουργία του Διεθνή Αερολιμένα της Σαντορίνης, δεδομένου, ότι τα δύο νησιά βρίσκονται κοντά σε απόσταση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι ενστάσεις κάμφθηκαν, με αποτέλεσμα η ΥΠΑ να δώσει την τελική έγκριση, για την κατασκευή του δημοτικού αεροδιαδρόμου, διαστάσεων 780x60 μέτρα.

Όπως έχει παλαιότερα δηλώσει ο Δήμαρχος Ανάφης στην εφημερίδα, επιδίωξη του Δήμου είναι σε πρώτη φάση η κατασκευή ενός δημοτικού αεροδιαδρόμου, ο οποίος να πληροί τις προϋποθέσεις και τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να μπορεί να προσγειωθεί ένα αεροπλάνο, αρχικά, για έκτακτες ανάγκες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου, σε επόμενο στάδιο, μετά την κατασκευή του διαδρόμου προσαπογειώσεων, οι αρμόδιοι εκ μέρους του Δήμου, θα εξετάσουν τις δυνατότητες, σχετικά με την επέκταση του διαδρόμου για ακόμη 200 μέτρα, προκειμένου, μαζί με την υλοποίηση των κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων, να υπάρξει προσγείωση, ακόμη και αεροπλάνου της γραμμής.

Η σκέψη και η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του αεροδιαδρόμου προέκυψε, δεδομένου, ότι η Ανάφη δεν διαθέτει καμία υποδομή για προσαπογείωση αεροσκαφών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί το ιατρικό αεροσκάφος διακομιδών της Σαντορίνης, το οποίο θα μπορούσε να σώζει καθημερινά ζωές. Παράλληλα όμως, ο Δήμος προσανατολίζεται και στην τουριστική εκμετάλλευση του διαδρόμου, ήδη από την πρώτη φάση μετά την κατασκευή του, καθώς αυτός θα μπορεί να διατίθεται προς χρήση σε διάφορες αερολέσχες ανά την Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά, η Ανάφη δεν θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του έργου πνοής, χωρίς την συμβολή, εκ μέρους των ανθρώπων και των υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά από σχετική ενημέρωση που έλαβε από τους φορείς της Ανάφης, ο Υπουργός Εθν. Άμυνας, κ. Καμμένος είχε πραγματοποιήσει πέρυσι επίσκεψη στο νησί και συγκεκριμένα στο σημείο που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί ο αεροδιάδρομος, συνοδεία του αρχηγού του ΓΕΣ και στελεχών του Ελληνικού Στρατού, δεσμευόμενος, πως έπειτα από την έγκριση των σχετικών μελετών από την ΥΠΑ, ο ίδιος θα θέσει κλιμάκιο της ΜΟΜΑ στην υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου να αναλάβει την τεχνική υποστήριξη και εκτέλεση των εργασιών, μία δέσμευση την οποία και τήρησε.

Έργο μεγάλο και δύσκολο”

Τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε ομόφωνα η προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του Δήμου Ανάφης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης του έργου.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. υπενθύμισε, πως “είναι γνωστό σε όλους, πως το νησί μας βιώνει συγκοινωνιακή απομόνωση, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Προς άρση του αδιεξόδου ο Δήμος Ανάφης με την 30/2016 απόφασή του ενέκρινε την αγορά κατάλληλου οικοπέδου για την κατασκευή πεδίου προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών. Κατόπιν αυτών και δεδομένου του γεγονότος ότι ο Δήμος μας αδυνατεί για την κατασκευή του, ήλθαμε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο προσφέρεται να εκτελέσει το έργο σύμφωνα με προγραμματική σύμβαση”, η οποία αποτελείται από 11 άρθρα, προμελέτη κατασκευής και κοστολόγιο.

Όπως δήλωσε, σχετικά με τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με το ΥΕΘΑ, ο Δήμαρχος Ανάφης, κ. Ρούσσος, “περιλαμβάνει την κατασκευή του πεδίου προσγείωσης, η οποία, βάσει του προγράμματος αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες και θα υλοποιηθεί με μηχανήματα και υποστήριξη της ΜΟΜΑ. Η διαμονή των στελεχών της υπηρεσίας θα αναληφθεί οικονομικά από το Δήμο Ανάφης, όπως επίσης και κάθε οικονομική υποχρέωση, σχετική με την κατασκευή του πεδίου”.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο και αναφορικά με το γεγονός, πως η δημοτική αρχή είχε εξ αρχής ως στόχο την υλοποίηση αυτού του έργου, “πρόκειται για ένα έργο μεγάλο και δύσκολο. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα του, ωρίμασε. Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι πια. Ίσως, αν δεν είχε υπάρξει αυτή η τραγική κατάσταση με τις πυρκαγιές στην ηπειρωτική χώρα, να είχε ήδη ξεκινήσει το έργο. Αυτή τη στιγμή απαιτείται να επιδείξουμε σεβασμό και υπομονή. Νομίζω, όμως, άνευ απροόπτου, πως εντός του Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι να το ξεκινήσουμε”.

Τέλος, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι “το πρώτο σκέλος εργασιών, που αφορά στην προγραμματική σύμβαση, κατά το οποίο θα διανοιχθεί ο διάδρομος και θα «πέσει» και υλικό 3Α, ώστε να μπορεί να προσγειωθεί ένα μικρό ελικοφόρο αεροπλάνο, πιστεύω πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να είναι έτοιμο ακόμη και μέχρι τα Χριστούγεννα”.