Δελτίο Τύπου Δράσης Πολιτών Τήνου

5ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στην πλατεία Παλλάδος Τήνου

Όταν το καλοκαίρι του '13 ξεκίνησε η προσπάθειά μας αυτή δεν είμαστε καθόλου σίγουροι για την έκβασή της. Με ίδια μέσα και με την βοήθεια φίλων μόνο, χωρίς χορηγούς, χωρίς χρηματοδοτήσεις, βουτήξαμε, και προσπαθήσαμε να αναταράξουμε τα καλοκαιρινά νερά της Τήνου με ένα φεστιβάλ αντιρατσιστικό και κατεξοχήν πολιτικό. Στην εξουσία τότε μια δεξιά κυβέρνηση με έναν ακροδεξιό πρωθυπουργό και οι ναζί να κερδίζουν έδαφος στην βουλή και στην κοινωνία.

Τον Σεπτέμβρη εκείνον, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα φίδια της χρυσής αυγής μας κάνει να καταλάβουμε βαθιά τι τέρας προσπαθούμε να πολεμήσουμε και πόσο σημαντικός είναι ο αντιφασιστικός αγώνας σε κάθε γωνιά της χώρας. Το καλοκαίρι του '14 φωνάξαμε πως ο φασισμός “φαλτσάρει”, πως ο φασισμός σκοτώνει και πως δεν εξυπηρετεί καμιά πατρίδα και καμία φυλή, παρά μόνο το κεφάλαιο.

Την επόμενη χρονιά κάτι φαινόταν ότι είχε αλλάξει, όχι στην κυβέρνηση αλλά στην κοινωνία. Το φεστιβάλ μας συνέπεσε με το δημοψήφισμα και το ΟΧΙ του λαού ανακοινώθηκε από τα μικρόφωνά μας σε μια πλατεία που πανηγύριζε. Κι όμως ο κόσμος λούφαξε και πάλι, μαζεύτηκε, φοβήθηκε. Ως το καλοκαίρι του '16 η κατρακύλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε φασιστικές μεθόδους ήταν ήδη παραπάνω από ορατή. Στρατόπεδα συγκέντρωσης και φράχτες και χιλιάδες νεκροί στο αιγαίο. Μαζί και η κατρακύλα της κοινωνίας, ισλαμοφοβία, μισαλλοδοξία ή απλά φόβος και μίσος. Εμείς φωνάξαμε και τότε πως στα κράτη των αφεντικών είμαστε όλοι μετανάστες.

Κι έτσι ήρθε το '17 να μας βρει και πάλι να πολεμάμε με το τέρας του φασισμού ψάχνοντας έναν τρόπο να αλλάξουμε τον σάπιο κόσμο μας. Αυτόν που δικάζει και καταδικάζει, προφυλακίζει και φυλακίζει αθώους την ίδια ώρα που αφήνει ελεύθερους ναζί δολοφόνους και ένοχους καταχραστές δημοσίου χρήματος. Αυτόν που απαλλάσσει από την φορολογία εφοπλιστές και μοναστήρια, την ίδια στιγμή που κλέβει από τους αρρώστους τα φάρμακά, από τους συνταξιούχους την σύνταξή κι από τους νέους την δουλειά τους. Αυτόν που προσκυνάει από χρυσούς σταυρούς μέχρι κάστανα και ιερές παντόφλες ενώ φτύνει, χλευάζει και σκοτώνει κυνηγημένους και βασανισμένους ανθρώπους.

Και ξέρουμε ότι θα τον αλλάξουμε, γιατί μέσα από αυτόν τον βούρκο ξεπηδάνε άνθρωποι που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν, παιδιά που ξέρουν τι έχουμε απέναντί μας και μπαίνουν με φόρα στον αγώνα μας, σύντροφοι που έρχονται από κάθε γωνιά της χώρας χωρίς άλλο αντάλλαγμα παρά μόνο την συμμετοχή τους στην προσπάθειά μας. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλούς αγώνες, όμως... τον σάπιο κόσμο θα δεις θα τον αλλάξουμε εμείς.

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017 - Ανοικτή Συναυλία
Αντίποινα - Social Waste
Chew Gravel
Dead Flag Blues
και πολλοί ακόμη μουσικοί
Έναρξη: 21.00 - Πλατεία Παλλάδας - Χώρα Τήνου
Κυριακή 27 Αυγούστου 2017 - Προβολή ταινίας
Έναρξη 21.00 - Γυμνάσιο Τήνου