Το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος για το 2018 ενέκρινε και εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Πάρου

Έγκαιρος προγραμματισμός έργων

Το τεχνικό πρόγραμμα για το οικονομικό έτος 2018 κατάρτισε και εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου η Εκτελεστική Επιτροπή, κατόπιν και των σχετικών εισηγήσεων από τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.

Με επικεφαλής το Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο συνεδρίασε η Εκτελεστική επιτροπή του Δήμου Πάρου, με θέμα την κατάρτιση και εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2018, με αξιολογημένες και κατανεμημένες κατάλληλα τις δαπάνες, για τα έργα και τις μελέτες, τις οποίες θα χρηματοδοτήσει ή θα συγχρηματοδοτήσει ο Δήμος Πάρου, από ίδιους πόρους.

Περιορισμένα τα διαχειριζόμενα ποσά

Ξεκινώντας την εισήγησή του ο Δήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής, υπενθύμισε, πως «το συµβούλιο της δηµοτικής ή τοπικής κοινότητας µε απόφαση του, εισηγείται στην εκτελεστική επιτροπή µε σειρά προτεραιότητας, ανάλογα µε τον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της περιφέρειάς του και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να περιλαµβάνει το επιχειρησιακό πρόγραµµα και τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν».

Με βάση τα παραπάνω και το γεγονός, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, ότι «η χρηµατοδότηση του ∆ήµου για το 2017 ανερχόταν στα 328.020 ευρώ, είχαµε στείλει το µε αρ. πρωτ. 8985/07-07-2017 έγγραφο στις ∆ηµοτικές και Τοπικές Κοινότητες να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην Εκτελεστική Επιτροπή για έργα και δράσεις µε σειρά προτεραιότητας ανάλογα µε τον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της περιοχής τους και είχαµε καθορίσει το ύψος για τη ∆ηµοτική Κοινότητα Πάρου στα 10.000 ευρώ, για τη ∆ηµοτική Κοινότητα Νάουσας στα 8.000 ευρώ και για τις υπόλοιπες ∆ηµοτικές και Τοπικές Κοινότητες στα 5.000 ευρώ. Το τελικό ύψος του τεχνικού προγράµµατος θα διαµορφωθεί στην πρώτη αναµόρφωση που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2018 που θα έχουµε πλήρη εικόνα των οικονοµικών δεδοµένων µε το κλείσιµο της χρονιάς».

Ο κ. Ι. Ταΐρης, προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, παρουσίασε το τεχνικό πρόγραµµα ανά κωδικό κι έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις τονίζοντας ότι το ποσό που θα πρέπει να διαχειριστεί ο Δήμος για τη σύνταξη του τεχνικού προγράµµατος είναι περιορισµένο και οποιαδήποτε πρόταση προσθήκης δαπανών θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη πρόταση για την χρηµατοδότηση της.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Τεχνικό Πρόγραµµα του έτους 2018 αφορά στο σύνολό του, όπως διαμορφώθηκε σε πρώτη φάση, δαπάνες ύψους 4.152.988,95 ευρώ εκ των οποίων: Α. Νέα προτεινόµενα έργα, µελέτες, προµήθειες ύψους 328.020,00 ευρώ και Β. Συνεχιζόµενα έργα, µελέτες, προµήθειες ύψους 3.824.968,95 ευρώ.

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα

Αναλυτικά, στα συγχρηματοδοτούμενα έργα μέσω ΕΣΠΑ, εντάσσονται για το 2018 το έργο αναβάθμισης του Δημοτικού σχολείου Αρχιλόχου Μάρπησσας, με 80.000 ευρώ, η κατασκευή συνοδών έργων για τη μονάδα αφαλάτωσης της Παροικιάς, με 540.000 ευρώ και η αντικατάσταση εξωτερικού του δικτύου ύδρευσης Κώστος – Παροικιά, με 1.000.000 ευρώ. Συγχρηματοδότηση, από κοινού με το Πράσινο Ταμείο, ύψους 35.000 ευρώ, προβλέπεται και για την κατάρτιση του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Πάρου. Ως συγχρηματοδοτούμενα, από το Ταμείο Συνοχής, κατατάσσονται οι υπηρεσίες μέτρων δημοσιότητας του έργου ΧΥΤΑ Πάρου – Αντιπάρου, καθώς και η αμοιβή του τεχνικού συμβούλου του έργου του ΧΥΤΑ, με 4.377 και 18.779 ευρώ αντίστοιχα. Περί τις 300.000 ευρώ, προβλέπονται για την εκπόνηση της μελέτης, που απαιτείται για το κτίριο του 2ου Γυμνασίου Παροικιάς, που συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά στην εκπόνηση μελετών, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, για το 2018, η μελέτη για την οριζοντιογραφική και υψομετρική αποτύπωση των κοιμητηρίων Νάουσας, Κώστου, Μάρπησσας, Μαρμάρων, Αγκαιριάς, Καμαρίου και Κάμπου (12.000 ευρώ), μελέτες για το έργο μεταφοράς των λυμάτων του Δημοτικού Διαμερίσματος Λευκών-Κώστου στην ΕΕΛ Μάρπησσας (41.000 ευρώ), τεχνική μελέτη για την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου και του αποτεφρωτικού κλιβάνου (3.000 ευρώ), τοπογραφικές αποτυπώσεις των δημοτικών ακινήτων (5.000 ευρώ), καθώς και μελέτη για την αποκατάσταση του Δημαρχείου της Πάρου (20.000 ευρώ).

Έργα και μελέτες ανά Δημοτική Ενότητα

Στην κατηγορία των έργων γενικού ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων έχουν προβλεφθεί για το νέο οικονομικό έτος εργασίες συντήρησης και επισκευής παιδικών χαρών (3.000 ευρώ), εργασίες επέκτασης των δικτύων ηλεκτροφωτισμού στους χώρους στάθμευσης (1.000 ευρώ), οι εργασίες υγρομόνωσης της οροφής των δημοτικών σφαγείων (10.000 ευρώ), η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ της Μάρπησσας (5.000 ευρώ), και παρεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ (2.000 ευρώ).

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος, εγγράφηκαν επίσης έργα ανά Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα.

Για την Δημοτική Κοινότητα Παροικιάς, προβλέπεται η εκπόνηση:

  • Μελέτης Β’ περιφερειακού δρόμου Παροικιάς, κόστους 25.000 ευρώ

  • Τεχνικής μελέτης, για την οριοθέτηση και διευθέτηση του τμήματος Συρίγου καθώς και πρόταση για τη διαμόρφωση της περιοχής, κόστους 1.711 ευρώ

  • Μελέτης παράκαμψης της παραλιακής οδού προς Λειβάδια, κόστους 13.287 ευρώ

  • Κυκλοφοριακής μελέτης για την Παροικιά, κόστους 8.000 ευρώ

Σε ό,τι αφορά στα έργα της Δ.Κ. Παροικιάς, προβλέπονται:

  • Κατασκευή πεζοδρόμου στον περιφερειακό δρόμο της Παροικιάς, κόστους 45.470 ευρώ

  • Συντήρηση του δρόμου της Πούντας, κόστους 25.000 ευρώ και

  • Κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στο Ζευλάκι Παροικιάς, κόστους, 405.000 ευρώ

Σχετικά με την Δημοτική Κοινότητα Νάουσας, το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει την επικαιροποίηση της στατικής μελέτης για το γήπεδο του Αγροκηπίου Νάουσας, κόστους 3.480 ευρώ, καθώς και έργα συντήρησης των δημοτικών κτιρίων (3.500 ευρώ), επισκευής δρόμων (20.203 ευρώ), επισκευής του κτιρίου πρώην Δημοτικού Σχολείου Καμαρών (18.839 ευρώ) και επισκευής της δημοτικής οδού Καμαρών (20.000 ευρώ).

Στην Τοπική Κοινότητα Αγκαιριάς, προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης για την επέκταση της γέφυρας της Αλυκής, κόστους 50.000 ευρώ, καθώς και έργα, όπως η ανάπλαση της πλατείας Παλιοστέρνας Λευκών, κόστους 10.000 ευρώ, η κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στον περιφερειακό Λευκών, κόστους 30.000 ευρώ, η επισκευή και συντήρηση στο Σπίτι της Λογοτεχνίας, κόστους 3.000 ευρώ, όπως και η βελτίωση του δρόμου των Λευκών, κόστους 1.000 ευρώ.

Για τις Τοπικές Κοινότητες Αρχιλόχου, Κώστου και Μάρπησσας, προβλέπονται τα εξής έργα:

  • Αγορά απαλλοτρίωση οικημάτων στην πλατεία Μαρμάρων, κόστους 20.000 ευρώ

  • Επισκευή τοίχου στο νεκροταφείο Προδρόμου, κόστους 8.200 ευρώ

  • Κατασκευή γηπέδου πετοσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης Κώστου, με δαπάνη 75.000 ευρώ

  • Κατεδάφιση πρώην δεξαμενής ύδρευσης στο προαύλιο χώρο του Μουσείου Γλυπτικής Μάρπησσας, κόστους 2.000 ευρώ

  • Διαμόρφωση της Πλατείας Μυλων Μάρπησσας, κόστους 15.000 ευρώ και

  • Επισκευή και συντήρηση των λιμνών του Δρυού, κόστους 10.000 ευρώ

Ετικέτες: