ΚΕΠΟΜ: Αποφασιστικό όχι στην παραχώρηση της "Φτελιάς"

  • Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:21

Την αντίδρασή της στην την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας στην θέση  «Φτελιά»  του Δήμου Μυκόνου εκφράζει η ΚΕΠΟΜ, η οποία με επιστολή της προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ζητά την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης.

"Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την απόφασή σας  (ΑΕ /321615/208981/8885/2937) με ημερομηνία 25/8/17 με την οποία δώσατε σύμφωνη γνώμη στην περιφερειακή Δ/ση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας στην θέση  «Φτελιά» -Δήμου Μυκόνου, περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η συγκεκριμένη παραλία περιλαμβάνεται σε αποφάσεις του ΔΣ του Δήμου Μυκόνου (α/α  ΔΣ  Δήμου Μυκόνου 76/ 1999 και α/α ΔΣ Δήμου Μυκόνου 48/2015) μαζί με αρκετές άλλες παραλίες του νησιού, σε μια προσπάθεια να μείνουν εκτός εκμετάλλευσης παραλίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Θα θέλαμε επίσης να λάβετε υπόψη σας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παραχωρηθεί η συγκεκριμένη παραλία ποτέ άλλοτε για απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας.

Η παραλία της Φτελιάς είναι  σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και χρήζει προστασίας ως ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων και της Ελλάδος. Η προϊστορική  κατοίκηση της Φτελιάς θεωρείται από τις πρωιμότερες στο Αιγαίο μαζί με αυτή του Σαλιαγκου και χρονολογείται στο 5000 με 4500 π.Χ.

Η ενοικίαση της παραλίας σε επιχειρήσεις  για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων  θα  αποβούν καταστρεπτικές για τον πρώιμο αυτό οικισμό. Με την μέχρι σήμερα εμπειρία μας έχουμε διαπιστώσει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στις οποίες παραχωρούνται παραλίες για απλή χρήση, δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους τόσο σε έκταση όσο και σε αντικείμενο.

Στην συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Μυκόνου στις 31/8/17 το θέμα τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης εξαιτίας της σοβαρότητας  της απόφασή σας αυτής  και αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί  από τον Δήμο στο Υπουργείο Πολιτισμού και σε σας προσωπικά  διαμαρτυρία για την συγκεκριμένη απόφαση.

Ως Δημοτική Κίνηση και εκφράζοντας την επιθυμία-απαίτηση των  κατοίκων της Μυκόνου, ζητάμε να ακυρώσετε την συγκεκριμένη απόφαση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τόσο την βούληση των πολιτών του νησιού όσο και την σημαντικότητα της συγκεκριμένης περιοχής  και των περιοχών που περιλαμβάνονται στις παραπάνω  αποφάσεις του ΔΣ τις οποίες και σας επισυνάπτουμε.

Ετικέτες: