Εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης στην Αμοργό μετά από έγκριση - προς χρηματοδότηση του απαραίτητου έργου -, του Αναπληρωτή Υπ. Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση

Λύνεται το πρόβλημα υδροδότησης Χώρας – Καταπόλων

  • Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 7 Σεπ. 2017 - 20:00

Άμεσα δρομολογείται η λύση του προβλήματος υδροδότησης περιοχών της Αμοργού, μετά την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας για ένταξη σε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου “Εγκατάσταση Μονάδων Αφαλάτωσης Δυναμικότητας 600 κμ στα Κατάπολα”.

Τη θετική εξέλιξη για το νησί και τους κατοίκους του γνωστοποίησε χθες η Δημοτική Αρχή μέσω ανακοίνωσής της, ενημερώνοντας τους κατοίκους σχετικά και τονίζοντας μάλιστα πως, δρομολογείται επιπλέον η λύση των θεμάτων υδροδότησης πέραν των περιοχών της Χώρας και των Καταπόλων και των περιοχών της ενότητας Αρκεσίνης - Βρουτσίου, Κολοφανάς, Καλοταρίτισσας.

Θετικές εξελίξεις σε επίπεδο ενίσχυσης υποδομών της Αμοργού

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος με ανοικτή επιστολή προς το σύνολο των δημοτών κατέστησε ευρέως γνωστή τη θετική έκβαση των προσπαθειών χρηματοδότησης μονάδων αφαλάτωσης στο νησί, το οποίο πέραν των αναγκών των δημοτών, δεν πρέπει να παραβλέπεται πως καλείται με τις υποδομές του να καλύψει και τις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου, λόγω της επισκεψιμότητας που γνωρίζει.

Αυτούσιο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Δημοτικής Αρχής Αμοργού ακολουθεί: “Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες, με ευχαρίστηση σας ανακοινώνουμε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης με την υπ΄ αριθμό πρωτ. 94636 απόφαση από 5-9-2017 ενέκρινε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων στη ΣΑΕ 330 του έργου «Εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης δυναμικότητας 600κμ ανά ημέρα στα Κατάπολα της Αμοργού προϋπολογισμού ύψους 1.469.400 ευρώ.

Η μελέτη του έργου χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Δήμο Αμοργού. Η αφαλάτωση θα κατασκευασθεί εντός του χώρου του βιολογικού καθαρισμού Καταπόλων, μετά από έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αντί της θέσης που είχε αρχικά χωροθετηθεί απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο των Καταπόλων, για λόγους αποφυγής όχλησης προς τις παρακείμενες κατοικίες. Με το έργο αυτό, το οποίο έχει προοπτική διπλασιασμού της δυναμικότητας του, θα λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης της χωρικής ενότητας Χώρας – Καταπόλων και οι γεωτρήσεις της περιοχής των οποίων το νερό έχει υφαλμυρωθεί, θα βελτιωθεί επ΄ ωφέλεια των γεωργών της περιοχής. Προχωρούμε επίσης στην ανάθεση μελέτης για εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στη Τρίτη χωρική ενότητα Αρκεσίνης – Βρουτσίου – Κολοφάνας – Καλοταρίτισσας προς υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού της περιοχής. Παράλληλα έχομε υποβάλει αίτημα αύξησης της δυναμικότητας της ήδη λειτουργούσας μονάδας αφαλάτωσης στην Αιγιάλη από 450κμ στα 600κμ ημερησίως και παράλληλα τοποθέτησης δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης παραγωγής 300κμ ημερησίως.

Σύντομα θα δημοπρατήσουμε το έργο των Καταπόλων και θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιαννέλη- Θεοδοσιάδη Γιάννη για την αμέριστη συμβολή τους στην επίσπευση του έργου”.