Παρέμβαση στον Υπ. Παιδείας για την κατάργηση ειδικότητας στο ΕΠΑΛ Άνδρου

  • Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου, 2017 - 11:07

Σε παρέμβαση προς τον Υπ Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου αναφορικά με την απρόσμενη εξέλιξη της κατάργησης μίας ειδικότητας του ΕΠΑΛ Άνδρου προχώρησε ο έπαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης.

Ακολουθεί η επιστολή

Κ. Υπουργέ, Με την παρούσα επιστολή διαμαρτυρόμαστε για την αναιτιολόγητη και αιφνίδια κατάργηση της ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών» της Γ΄ τάξεως του ΕΠΑΛ Άνδρου και ζητάμε την άμεση επαναφορά της εν λόγω ειδικότητας στην οποία το προηγούμενο σχολικό έτος φοιτούσαν τέσσερις (4) μαθητές και φέτος έχουν εγγραφεί πέντε (5).

Συγκεκριμένα έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές και τους γονείς από την μη έγκριση της ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ αυτής και μάλιστα της Γ΄ τάξεως, αφού στην Άνδρο δεν υπάρχει άλλο ΕΠΑΛ για να παρακολουθήσουν την ειδικότητα που επέλεξαν, την στιγμή μάλιστα που εγκρίνονται ολιγομελή τμήματα και στην Αττική, όπως φαίνεται στο υπ΄ αριθμ. 4 ΣΧΕΤΙΚΟ.

Ειδικότερα στα ανωτέρω υπ΄ αριθμ. 2 και 3 σχετικά, εγκρίνονται ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ όλης της Ελλάδας. Όμως στις εγκυκλίους αυτές δεν περιλαμβάνεται η Ειδικότητα «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών» της Γ΄ τάξεως του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας του Σχολείου μας, στην οποία έχουν εγγραφεί πέντε (5) μαθητές . Όμως στην εγκύκλιο που αναγράφεται στο υπ΄ αριθμ. 1 ΣΧΕΤ., στην οποία περιλαμβάνεται το σύνολο των Τομέων και Ειδικοτήτων που θα λειτουργήσουν το 2017-2018 σε όλα τα ΕΠΑΛ, αναφέρεται η Ειδικότητα «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών» στο Σχολείο μας.

Εξ΄ άλλου, δεν είναι τόσο μεγάλο το κόστος λειτουργίας της, αφού οι 18 από τις 35 ώρες την εβδομάδα θα διδάσκονται σε συνδιδασκαλία με τις άλλες δύο ειδικότητες (μαθήματα Γενικής Παιδείας ).

Στα νησιά και στις προβληματικές περιοχές που ούτως ή άλλως τα παιδιά δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά των πόλεων, δεν είναι δυνατόν να μην εγκρίνονται ειδικότητες και μάλιστα της Γ΄ τάξεως και μάλιστα με πέντε (5) μαθητές.

Η μη έγκριση των τομέων και ειδικοτήτων, εκτός από την μαθητική διαρροή, θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την επιλογή φοίτησης των μαθητών στην επαγγελματική εκπαίδευση, που τόση μεγάλη προσπάθεια γίνεται τους τελευταίους μήνες από το Υπουργείο Παιδείας. Πώς θα εμπιστευτούν τον θεσμό των ΕΠΑΛ οι μαθητές και οι γονείς τους, όταν δεν ξέρουν ποιά ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ θα εγκριθεί στην Άνδρο όταν θα φθάσουν στη Γ΄ τάξη; Και όταν αναγκάζονται στην Γ΄ τάξη να παρακολουθήσουν άλλη ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, όταν μάλιστα στα ΓΕΛ, στην Γ΄ τάξη, λειτουργούν κατευθύνσεις ακόμα και με ένα μαθητή και δεν γεννάται θέμα έγκρισης;

Ως εκ τούτου ζητάμε την άμεση επαναφορά της ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών» της Γ΄ τάξεως στο ΕΠΑΛ Άνδρου.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας.