Μεγάλοι νικητές σε θέματα καινοτομίας ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ο Δήμος Φολεγάνδρου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

Επιβράβευση των καλών πρακτικών τους

Για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής και αξιόλογων πρωτοβουλιών που καθιστούν τις πόλεις τους ευφυείς και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους διακρίθηκαν η Φολέγανδρος, η Νάξος και η Σαντορίνη, κατά την τελετή απονομής των Best City Awards 2017, που διοργάνωσε η Boussias Communications.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, παρουσία 250 εκπροσώπων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στελεχών επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών, παρευρέθηκαν Δήμαρχοι από όλη τη χώρα, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη Περιφερειών, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, σύμβουλοι και δημοσιογράφοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις καλύτερες πρακτικές, τις καινοτόμες δράσεις και τις εφαρμοσμένες τεχνολογίες, που εξασφαλίζουν καθαρό περιβάλλον, υγεία και ασφάλεια, προάγουν τον πολιτισμό, δίνουν ευκαιρίες εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης, πετυχαίνοντας καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

Παγκοσμιοποίηση, οικονομική και τεχνολογική επανάσταση, καθώς και κλιματική αλλαγή έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη της προσαρμοστικότητας στις πόλεις που ζούμε. Οι ελληνικές πόλεις και οι εταιρείες που βγήκαν νικήτριες σε θέματα καινοτομίας και ποιότητας ζωής ανακοινώθηκαν από τη δημοσιογράφο του Euronews, Νικολέτα Κρητικού.

Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα με βασικά κριτήρια τη στρατηγική, τους στόχους που υπηρέτησε κάθε δράση, την ιδέα και το σχεδιασμό της, την καινοτομία σχετικά με τη συνεισφορά της στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και τον τρόπο υλοποίησής της. Ανάλογα με τη μέση βαθμολογία που συγκέντρωσε η κάθε υποψηφιότητα, της απονεμήθηκε βραβείο Gold, Silver ή Bronze.

Αναγνώριση και ενθάρρυνση των Δήμων

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου. Στο μήνυμα που απέστειλε προς τους βραβευμένους και τους συμμετέχοντες, τόνισε πως, τα Best City Awards αποτελούν το επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουν η αυτοδιοίκηση, οι δήμοι της χώρας και οι φορείς τους για να επιδείξουν έργα σημαντικά, πρωτοβουλίες και δράσεις με ιδιαίτερο τεχνολογικό ενδιαφέρον, με μεγάλο όφελος και υψηλή προστιθέμενη αξία. Ανέφερε δε, χαρακτηριστικά ότι, ο νέος θεσμός των «Best City Awards» καλύπτει για 2η χρονιά τη σημαντική ανάγκη ευγενούς άμιλλας και αναγνώρισης της δουλειάς των OTA στη διαχείριση ενός βιώσιμου οικονομικά και πράσινου αστικού περιβάλλοντος, διευκρινίζοντας ότι τα βραβεία λειτουργούν, όχι μόνον ως μέσον αναγνώρισης και περαιτέρω ενθάρρυνσης των Δήμων που διακρίνονται, αλλά και ως πηγή παραδειγματισμού και έμπνευσης για ανάληψη ανάλογων πρακτικών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Βραβεία απονεμήθηκαν σε 70 Δήμους, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε 11 επιχειρήσεις, που διαθέτουν τεχνολογίες για έξυπνες και βιώσιμες πόλεις.

Ευφυή νησιά

Στην ενότητα «Υποδομές & Αστική Ανάπλαση», περιλαμβάνονταν έργα, τα οποία κατασκευάστηκαν για να συμβάλουν στη διατήρηση του τοπίου ή της γειτονιάς ή για να ενισχύσουν την ταυτότητα μιας πόλης. Στην κατηγορία «Έργα αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος» διακρίθηκαν ο Δήμος Φολεγάνδρου (βραβείο Silver) για τη «Διατήρηση Φυσικού Περιβάλλοντος Νήσου Φολεγάνδρου» και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (βραβείο GOLD) για την «Αποκατάσταση έντεκα χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων». Το βραβείο για τη Φολέγανδρο παρέλαβε η Αντιδήμαρχος Ευθαλία Παπαδοπούλου και για τη Νάξο, ο Δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Μανώλη Πολυκρέτη.

"Ο Δήμος Φολεγάνδρου για τη διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος του νησιού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του Τουριστικού Τομέα, καθώς δίχως αυτό δεν θα υπήρχε αυτή η τουριστική ανάπτυξη, έχει δράσει μέχρι σήμερα με σεβασμό σε αυτό που κληρονόμησε¨, σημειώνει η Αντιδήμαρχος κ. Παπαδοπούλου. Συγκεκριμένα, διατήρησε όλο το δομημένο και αδόμητο χώρο, τον εντός των οικισμών Χώρας και Άνω Μεριάς στη μορφή που το παρέλαβε, το Κάστρο, τις Πλατείες της Χώρας, την Παναγιά, τα στενά δρομάκια, τις ντάμες στους δρόμους, τις εκκλησιές στη Χώρα. Όλα επισκευάζονται και συντηρούνται με βάση το αποτέλεσμα, αλλά και την διατήρηση της Πολιτισμικής μας Παράδοσης. Οι παραλίες της Φολεγάνδρου χωρίς τις πλαστικές η άλλης κατασκευής ξαπλώστρες και ομπρέλες στο έλεος της δήθεν οικονομικής ανάπτυξης, διατηρούνται αυθεντικές και καθαρίζονται από το Δήμο Φολεγάνδρου. Το Λιμάνι μας, η είσοδος του νησιού, παρά τη διακοπή του σημαντικού για το νησί έργου του καταφυγίου, συντηρείται και διαθέτει ουσιαστικές και σημαντικές υπηρεσίες στα σκάφη που αγκυροβολούν σε αυτό. Η ανάδειξη των μονοπατιών του νησιού μας, είναι σημαντική για εμάς, καθώς ήδη έχει γίνει σήμανση αυτών, γίνεται τακτικός ετήσιος καθαρισμός και είναι σε σημαντική χρήση από τους πεζοπόρους οι οποίοι και τα αξιοποιούν. Σε συνεργασία με το Δίκτυο μικρών Νησιών Δάφνη σχεδιάζεται η περαιτέρω ηλεκτρονική προβολή και αξιοποίηση τους, αλλά και η επαναχάραξη του μονοπατιού Καραβοστάσης – Χώρα, σημαντικής και αξιόλογης διαδρομής η οποία συνδέει το Λιμάνι με την Χώρα του νησιού. Στον σημαντικό τομέα της ύδρευσης έχουν γίνει προσπάθειες ουσιαστικές καθώς με δωρεά του ιδρύματος «Προποντίς» έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν τρεις αφαλατώσεις ημερήσιας παραγωγής 250 κυβικά εκάστη. Έχει επίσης ενταχθεί για χρηματοδότηση το έργο ύδρευσης της Άνω Μεριάς και της Αγκάλης, οπότε και με την ολοκλήρωση του θα σταματήσει η μεταφορά νερού με το υδροφόρο όχημα, μειώνοντας τα καυσαέρια στο περιβάλλον αλλά και την κίνηση του δρόμου. Το έργο βρίσκεται στη διαδικασία δημοπρασίας και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Προϋπολογισμός έργου 550.000,00 ευρώ. Στον τομέα των λυμάτων έχει προχωρήσει η μελέτη εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού στη Χώρα και γράφηκε στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017 ποσό, ώστε να προχωρήσει η συνέχιση και ολοκλήρωση της μελέτης για να φθάσει στο τελικό στάδιο της δημιουργίας και υλοποίησης του έργου. Η Φολέγανδρος προσπαθεί να αντισταθεί με επιτυχία, αξιοποιεί τις εξελίξεις και τις νέες τεχνολογίες, αλλά διατηρεί την Πολιτισμική και Περιβαλλοντική της ταυτότητα, έτσι πορεύεται και αυτό δείχνει και την επιτυχία της, υψηλές υπηρεσίες και ανάλογες τιμές.

Δράσεις, έργα ή και IoT Applications για την υποβοήθηση της μετακίνησης των πολιτών, καθώς και των εμπορευματικών μεταφορών αναδείχθηκαν μέσα από την ενότητα «Κινητικότητα & Μεταφορές».

Το βραβείο GOLD στην κατηγορία «Δράσεις βελτίωσης κυκλοφοριακής διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο με χρήση εξειδικευμένων εφαρμογών» απέσπασε το Σύστημα Διαχείρισης Αφίξεων-Αναχωρήσεων Κρουαζιεροπλοίων (Berth Allocation System) που έχει αναπτύξει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αναγνώριση με ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού προέρχεται από την ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή κριτικής του θεσμού. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας κ. Ηλίας Πελέκης, απευθύνοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες τόσο στο Δήμαρχο Θήρας κ. Αναστάσιο – Νικόλαο Ζώρζο, όσο και στους συνεργάτες του Λιμενικού Ταμείου για τη στήριξη που τους παρείχαν. Το «Berth Allocation System» έχει ως κύριο στόχο την βέλτιστη κατανομή των αφίξεων με αποτέλεσμα την μείωση του χρόνου αναμονής των επισκεπτών και την βελτίωση της ασφάλειας και της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας. Με την πλήρη εφαρμογή του αναμένεται επίσης να αυξηθεί και η χωρητικότητα ετησίων επισκεπτών κρουαζιέρας στο νησί μας.

Η μεγάλη βραδιά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ελλάδας ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα εύθυμη διάθεση στην Αίθουσα Δ10 της Τεχνόπολης με ατέλειωτες συζητήσεις, γνωριμία με τις τεχνολογικές λύσεις που παρουσίαζαν στα stand τους οι χορηγοί των βραβείων, δεκάδες πόζες βραβευμένων και επισκεπτών που φωτογραφήθηκαν στο ειδικό backdrop, κρασί και finger food.