Αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Οίας προς τον Δήμο Θήρας για την άμεση κατασκευή τριών νέων αιθουσών

«Θέλουμε πλέον έργα»

  • Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, 2017 - 06:13

Την τήρηση των δεσμεύσεων του Δήμου Θήρας για την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Οίας ζητά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, επισημαίνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση στη δημοπράτηση και έναρξη του εν λόγω έργου.

«Έχουν περάσει δύο χρόνια υποσχέσεων κι ακόμα δεν είδαμε όχι σχολείο, αλλά ούτε έστω τρεις αίθουσες. Αντιθέτως χωρίστηκε στη μέση μία αίθουσα με γυψοσανίδα, στοιβάζοντας έτσι 30 μαθητές σε δύο κλουβιά», υπογραμμίζεται σε σχετική επιστολή του Συλλόγου.

Καθίσταται γνωστό ότι, ότι τον Νοέμβριο του 2015, λίγους μήνες μετά την έκδοση του ΦΕΚ που επιτρέπει την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Οίας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μάρκος Καφούρος είχε δηλώσει ότι ο Δήμος ετοιμαζόταν να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της μελέτης, στην έκδοση της οικοδομικής άδειας και το ξεκίνημα της κατασκευής. Ωστόσο, λόγω του υψηλού προϋπολογισμού του έργου, τόνισε ότι θα πραγματοποιούταν αρχικά η κατασκευή των δύο τομέων που προβλέπονταν από τη μελέτη, με χρήματα από το ίδρυμα Μπλέιζ και του Δήμου και χωρίς την αναμονή εθνικών ή ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων . Στόχος του Δήμου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ήταν η ολοκλήρωση των τριών αιθουσών ως την 1η Σεπτεμβρίου του 2016.

Οι μελέτες (αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανική και στατική) παραλήφθηκαν οριστικά από το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας τον Νοέμβριο του 2016, ενώ εκδόθηκε και η οικοδομική άδεια του σχολείου.

Ανακρίβεια στους χρόνους

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, σε διαμαρτυρία των μελών του έξω από το Δήμο τον Μάιο του 2017, ο Αντιδήμαρχος 2017 δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το ΦΕΚ 106 εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2015» και πως «η οικοδομική άδεια παραλήφθηκε πριν από λίγο καιρό». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το συντομότερο που μπορεί να γίνει είναι να δημοπρατηθεί άμεσα το έργο, το οποίο θα γίνει τώρα, μέσα στο καλοκαίρι…  το εάν άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ή θα περιμένουμε τον Οκτώβρη δεν το ξέρω…οι χρόνοι είναι αυτοί, δεν αλλάζουν…».

Τον Ιούνιο του 2017, ο Δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος σε επιστολή του προς τον Σύλλογο ανέφερε πως το έργο του σχολείου της Οίας δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανοικτή πρόσκληση για σχολικά κτίρια. Σχετικά με την κατασκευή των 3 αιθουσών, υποστήριξε πως μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης. «Υπολογίζεται ότι εάν δεν υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες καθυστέρησης (π.χ. ενστάσεις, προσφυγές κλπ.), το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μετά τα μέσα του επόμενου έτους», κατέληξε.

Τον επόμενο μήνα, ο Δήμος προχώρησε στον χωρισμό μίας μεγάλης αίθουσας του σχολείου με γυψοσανίδα που θα επέτρεπε τη στέγαση των δύο τμημάτων της Α’ Δημοτικού. Σε σύσκεψη του Συλλόγου στο γραφείο του Δημάρχου, ο κ. Ζώρζος δήλωσε ότι ο Δήμος διαθέτει τόσο τα χρήματα όσο και τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να προβεί στην κατασκευή των τριών αιθουσών. Παρόλα αυτά εξήγησε ότι «δεν μπορούν να γίνουν σήμερα δημοπρατήσεις επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα για να γίνουν διαγωνισμοί» προσθέτοντας ότι ο μελετητής χρειαζόταν τρία χρόνια για να τελειώσει.

«Πιστεύουν ότι απευθύνονται σε πρόσωπα»

Βάσει αυτών, ο Σύλλογος οδηγείται στο συμπέρασμα ότι οι μελετητές που ανέλαβαν τις μελέτες το 2008 ζητούσαν παρατάσεις, τις οποίες και λάμβαναν από το Δημοτικό Συμβούλιο, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2013. «Δεν ξέρει κανείς τι έγινε στο διάστημα Μάιος 2013- Αύγουστος 2015 που εκδόθηκε το ΦΕΚ 160» αναφέρει χαρακτηριστικά. Επισημαίνει ακόμα ότι η παραλαβή της τελικής μελέτης του σχολείου και η έκδοση της οικοδομικής άδειας έγινε 11 μήνες μετά από την εκτίμηση του Αντιδημάρχου Μάρκου Καφούρου. «Από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 περιμέναμε νέες μελέτες για την κατασκευή των τριών μόνο αιθουσών, ώστε να μπορέσει να δημοπρατηθεί η κατασκευή τους. Ο κ. Κυριαζής έλεγε ότι θα δημοπρατηθεί το έργο μες το καλοκαίρι, έχουμε Οκτώβρη 2017 και ακόμα τίποτα. Δεν υπήρξε καλή συνεννόηση. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών είναι σήμερα σε λειτουργία και ο Δήμος Θήρας ήδη δημοπρατεί δικά του έργα. Επιπλέον, δεν βρήκαμε πουθενά ότι ήταν κλειστή τον Αύγουστο (υπάρχουν έργα από άλλους φορείς). Μάλλον πιστεύουν ότι απευθύνονται σε πρόβατα», τονίζουν τα μέλη του Συλλόγου.

Ως εκ τούτου, ζητούν από τον Δήμαρχο να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση και στην κατασκευή των τριών αιθουσών με τα χρήματα του κληροδοτήματος Μπλέιζ και τα επιπλέον χρήματα που έχει υποσχεθεί. Στόχος του Συλλόγου είναι η αποφυγή προκάτ αιθουσών και η στέγαση των μαθητών σε νέες αίθουσες, οι οποίες θα είναι έτοιμες προς χρήση τον Σεπτέμβριο 2018.