Συνέντευξη του Δημάρχου Μυκόνου Κ. Κουκά

Η Μύκονος «πουλάει» γι’ αυτό στοχοποιείται

Με κυρίαρχη την επισήμανση ελλιπούς στελέχωσης των υπηρεσιών, ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για την διαχείριση διαφόρων καίριων θεμάτων που φέρνουν τη Μύκονο στο προσκήνιο είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο.

Σε ένα νησί όπως η Μύκονος, μπορεί να έχει να επιδείξει τεράστια τουριστική ανάπτυξη όμως έχει και προβλήματα. Εσείς ως Δήμαρχος πως ιεραρχείτε τα προβλήματα του νησιού;

Κ. Κ.: «Είναι η υποστελέχωση του δημόσιου τομέα, πρωτίστως του Δήμου και κατ’ επέκταση όλων των δημοσίων υπηρεσιών. Αυτή η υποστελέχωση, η οποία συνιστάται σε μία ευρύτερη απουσία του κράτους από τη Μύκονο, δημιουργεί διάφορες καταστάσεις. Αναλύοντας τον λόγο για τον οποίο υπάρχει αυτή η υποστελέχωση, είναι το στεγαστικό πρόβλημα της Μυκόνου. Με τις τελευταίες προκηρύξεις του 2007-2008 ο Δήμος στελεχώθηκε από ανθρώπους που δεν ήταν από τη Μύκονο και καλοπροαίρετα ήρθαν να υπηρετήσουν, οι οποίοι όμως ήρθαν με άλλους μισθούς και άλλα ενοίκια. Τώρα με τα γνωστά θέματα της χώρας έχουν όλα ανατραπεί και είναι δύσκολο για έναν δημόσιο υπάλληλο, με τον μισθό που παίρνει, να ζει σε έναν τόσο ακριβό τουριστικό προορισμό».

Αυτό μπορεί να δυσχεραίνει την στελέχωση των υπηρεσιών και κατ΄ επέκταση και την λειτουργία του Δήμου, όμως κατά πόσο αυτό το υψηλό κόστος διαβίωσης δυσχεραίνει και την ζωή των μονίμων κατοίκων ή λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης οι κάτοικοι δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα;

Κ. Κ.: «Το γεγονός ότι ζούμε σε έναν ακριβό τουριστικό προορισμό, είναι επειδή στην ελεύθερη οικονομία η ζήτηση δημιουργεί την προσφορά και η προσφορά τη ζήτηση, προφανώς αποδίδει στους κατοίκους του νησιού ενδεχομένως μεγαλύτερους μισθούς από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το πρόβλημα όμως εμφανίζεται με τους ανθρώπους που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία και ιδίως μετά το νόμο που επιτρέπει μία κατοικία να δίνεται με τουριστική μίσθωση, ο κάθε ένας κοιτά να έχει μεγαλύτερο κέρδος και αυτός είναι κανόνας στη ζωή, οπότε δεν προτιμούν οι ιδιοκτήτες να μισθώνουν τα σπίτια τους για 12 μήνες τον χρόνο, αλλά ως τουριστικά καταλύματα για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος. Άρα το πρόβλημα είναι στους μη έχοντες κατοικία. Αν συζητούσαμε να στελεχώσουμε τον δημόσιο τομέα σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλοί Μυκονιάτες επιστήμονες, οι οποίοι έχουν τα σπίτια τους και θα έκαναν αιτήσεις, όπως όταν ανοίγουν θέσεις για συμβασιούχους στο Δήμο, δεχόμαστε δεκάδες αιτήσεις, ακόμα και για 2μηνίτες».

Το προηγούμενο διάστημα έγινε μεγάλη συζήτηση για το πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών. Η Μύκονος, όπως και τη Σαντορίνη, βρέθηκαν στο στόχαστρο.

Κ. Κ.: «Έχοντας δημιουργήσει έναν χώρο στον οποίο μπορούμε να φιλοξενούμε προσωρινά αστυνομικούς, εκαβίτες, πυροσβέστες και εκπαιδευτικούς, όποιος εκπαιδευτικός έρθει μπορούμε να τον φιλοξενήσουμε μέχρι να βρει στέγη, όπως ήδη ήρθαν. Ξαφνικά βλέπουμε δημοσιεύματα ότι οι εκπαιδευτικοί κοιμούνται στην παραλία στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, κάτι που δεν έγινε ποτέ στη Μύκονο, θεωρώ ότι επειδή η Μύκονος «πουλάει» πάντα «κολλάει» σε έναν δημοσιογραφικό τίτλο. Όταν μας κάλεσε ο υπουργός είχα εκφράσει την απορία γιατί με κάλεσαν σε αυτή την σύσκεψη καθώς δεν υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα στη Μύκονο. Ιδίως, όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι πολύ ευκολότερα γιατί αποδεσμεύουν τα σπίτια το καλοκαίρι. Θεωρώ ότι η Μύκονος για άλλη μία φορά έπεσε θύμα της επιτυχίας της και για λόγους εντυπωσιασμού μας στοχοποίησαν επικοινωνιακά».

Ιδιαιτέρως απασχόλησε και το θέμα της πολεοδομικής υποστήριξης που ζήτησε ο Δήμος Μυκόνου από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης. Τελικά πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη υπηρεσία σας;

Κ. Κ.: «Το θέμα της πολεοδομίας της Μυκόνου, της υποστελέχωσης της και της de facto αναστολή λειτουργίας της, γιατί όταν έχεις έναν υπάλληλο που μπορεί να λείπει 2 εβδομάδες σε άδεια, μιλάμε για de facto αναστολή λειτουργίας, είναι τεράστιο πρόβλημα. Σε έναν τόπο που λαμβάνει χώρα η ανάπτυξη, η οικοδομή, οι νέες κατοικίες, οι νέες επιχειρήσεις και με όσα επαγγέλματα συντηρεί κάτι τέτοιο, αλλά ακόμα και οι ανακαινίσεις για να κρατάμε στο νησί την υψηλή παροχή υπηρεσίας, είναι το ζητούμενο. Επομένως είναι πρόβλημα «πυρήνας» το να μην λειτουργεί η πολεοδομία στο νησί, για την ανάπτυξη και την καταστολή της αυθαιρεσίας. Το υπουργείο Εσωτερικών, σε κανένα Δήμο, τα τελευταία 3 χρόνια, δεν έχει προκηρύξει καμία μόνιμη θέση. Εμείς ζητάμε τη στελέχωση, με μόνιμες θέσεις, του Δήμου Μυκόνου και ιδιαίτερα των τεχνικών υπηρεσιών και της πολεοδομίας και μέχρι να λάβει χώρα αυτό, όπως μας έχει υποσχεθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ζητάμε κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας να υπάρξει μία διοικητική υποστήριξη από τον μητροπολιτικό Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, ο οποίος μέχρι πριν 4 χρόνια την παρείχε. Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον Δήμο της Σύρου. Οι δύο δήμοι έχουν ιστορικά πολύ καλές σχέσεις. Αυτή τη στιγμή ζητάμε ένα χέρι βοηθείας. Θεωρώ ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία της Σύρου είτε εάν χρειαστεί κόσμος να ταξιδεύει προς τη Σύρο είτε από τα έσοδα που θα έχει ο Δήμος της Σύρου από την πολεοδομική λειτουργία».

Έχει τεθεί αρκετές φορές το θέμα της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων στο νησί εκ μέρους της δημοτικής αρχής, καταστρατηγώντας ακόμα και κοινωνικά δικαιώματα, όπως οι προσβάσεις στις παραλίες. Με την επικρατούσα άποψη ότι η Μύκονος είναι η γη της αυθαιρεσίας, για πόσο θα έρχεται ο Δήμος της Μυκόνου στην επικαιρότητα για αυθαιρεσίες;

Κ. Κ.: «Μη συγχέουμε το Δήμο της Μυκόνου με το νησί της Μυκόνου. Είναι άλλο το γεγονός να κατηγορείται ο Δήμος και άλλο το ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της η Κτηματική στις παραλίες, ελέγχοντας, ως έχει την υποχρέωση και την αποκλειστική αρμοδιότητα, όταν κάποιος βάζει παραπάνω ομπρέλες. Αυτό με τις παραλίες είναι κάτι που μας έχει ενοχλήσει κι εμάς πάρα πολύ σαν δημοτική αρχή. Ο ρόλος μας, βάσει του νόμου, τελειώνει στο να το καταγγείλουμε στην Κτηματική Υπηρεσία. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε ούτε να επιβάλλουμε πρόστιμα, ούτε να προκαλέσουμε την συμμόρφωση. Όταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει το νησί είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών σημαίνει ότι και όταν δεν έχεις ελεγκτικούς μηχανισμούς προφανώς και ανθεί η αυθαιρεσία σε όλες τις διαστάσεις της. Όπως πολύ σωστά πράττει το κράτος και όσον αφορά στα οικονομικά στέλνει συνεχώς κλιμάκια για έλεγχο, ας στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες ώστε να μπορούν να κάνουν τους ελέγχους. Όταν υπάρχει έλεγχος και επιβολή της τάξης ο κόσμος συμμορφώνεται περισσότερο. Επ’ ουδενί δεν δέχομαι την όποια κατηγορία, ιδίως των δημοτικών παρατάξεων, για μεροληπτική στάση του Δήμου υπέρ επιχειρηματιών και καλώ οποιονδήποτε πιστεύει κάτι τέτοιο να το καταθέσει στον εισαγγελέα. Εγώ θα υπερασπιστώ τους υπαλλήλους του Δήμου, οι οποίοι είναι λίγοι και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όλο αυτό τον όγκο των συναλλασσόμενων, με μεγάλο φιλότιμο και μεγάλη υπομονή».

Σε ένα νησί το οποίο έχει δημιουργήσει τον δικό του μύθο, εσείς ως άνθρωπος που διαχειρίζεστε την τύχη του τόπου ποιό θα κρίνατε ότι είναι το τραγικό σημείο αυτού του μύθου;

Κ. Κ.: «Ως τραγικό σημείο κρίνω ότι οι Μυκονιάτες είναι πολύ αδικημένοι από το ελληνικό κράτος. Θεωρώ αδιανότητο, αυτό το νησί που προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως να λαμβάνει επιχορήγηση πληθυσμιακά, η οποία φέτος ήταν 1,2 εκ. ευρώ. Φυσικά και θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι αλλά έτσι όπως μοιράζονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι με μοναδικό κριτήριο το πληθυσμιακό είναι ένα τραγικό και μελανό σημείο της δημόσιας διοίκησης και προσβάλλει ευθέως τους Μυκονιάτες».

Κάτω από τη χρυσόσκονη της έξωθεν εικόνας της Μυκόνου τι υπάρχει;

Κ. Κ.: «Υπάρχει μία κοινωνία φιλότιμη, μία κοινωνία δουλευταράδων, οικογενειαρχών, πολύ προκομμένη κοινωνία, που ότι πέτυχε το πέτυχε μόνη της, χωρίς κανένα σχέδιο, με την παντελή απουσία του κράτους. Η μεγαλύτερη περιουσία της Μυκόνου είναι οι Μυκονιάτες, γιατί είναι άνθρωποι που δουλεύουν, έχουν κοινωνική αλληλεγγύη και είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν. Αυτό δημιουργεί τον μύθο, με τους πολλούς επισκέπτες και την τεράστια φήμη και είναι η υψηλή παροχή υπηρεσιών στην οποία επενδύουμε».

Πως θα περιγράφατε το σημερινό πρόσωπο της Μυκόνου;

Κ. Κ.: «Η Μύκονος προσπαθεί να παραμένει πρωταγωνίστρια της ανάπτυξης και του τουριστικού προϊόντος της χώρας, αυτό ωστόσο πρέπει να γίνεται με σεβασμό στην αισθητική του νησιού, στον ντόπιο πληθυσμό και στις επόμενες γενιές. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν τη Μύκονο ως eldorado εις βάρος το ίδιου του τόπου και της επόμενης γενιάς και εκεί προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να βάζουμε τους δικούς μας κανόνες».