Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Άνδρου

Παραίτηση για λόγους αξιοπρέπειας

Σε παραίτηση από την θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Άνδρου και από μέλος της παράταξης, προχώρησε ο Χρήστος Βουραζέρης, γνωστοποιώντας και εγγράφως την εν λόγω απόφαση του στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Αντιδήμαρχος επέλεξε να ανεξαρτητοποιηθεί, σημειώνοντας στο λιγόλογο κείμενο της παραίτησης του από την θέση του και αποχώρησης του από τον συνδυασμό «Νέοι Ορίζοντες», ότι πρόκειται για απόφαση «οριστική και αμετάκλητη» την οποία έλαβε «με πολύ μεγάλη λύπη, αλλά αποτελεί πράξη ευθύνης και προσωπικής αξιοπρέπειας».

Απαντώντας στην «Κοινή Γνώμη» ο Χρ. Βουραζέρης, σκιαγράφησε τους λόγους που υπαγόρευσαν την απόφαση του, υπογραμμίζοντας ότι δεν διάκειται αρνητικά απέναντι στο Δήμαρχο, αντιθέτως παραμένουν θετικά τα αισθήματα του στο πρόσωπο του, όμως λόγοι προσωπικής αξιοπρέπειας, εξαιτίας συγκεκριμένων χειρισμών και αποφάσεων, τον υποχρέωσαν σε παραίτηση.

Προτάσεις υπέρ του γενικού καλού του νησιού οι οποίες δεν εισακούστηκαν, απαξίωση στην άσκηση των αρμοδιοτήτων που του είχαν ανατεθεί και λανθασμένες επιλογές και αποφάσεις, ήταν οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν τον Χρήστο Βουραζέρη στη λήψη της απόφασης ανεξαρτητοποίησης, όπως ο ίδιος τους ιεράρχησε αιτιολογώντας την απόφαση του, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη».

Κατά την καταγραφή των απόψεων του κ. Βουράζερη εξέλιπε πλήρως κάθε στοιχείο οργής ή αρνητισμού, αντιθέτως εξέφρασε λύπη και ψυχολογική φόρτιση ως απόρροια της τόσο «σοβαρής αλλά αναγκαίας», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, απόφασης του.

Μήπως τελικά η αποχώρηση σας οφείλεται στο ότι οι προτάσεις που έχετε καταθέσει στο Δήμαρχο, όπως και η πρόταση σας για την Αναπτυξιακή δεν έτυχαν αποδοχής;

Χρ. Β.: «Μία πρόταση που γίνεται για το καλό της κοινωνίας της Άνδρου, διότι η Αναπτυξιακή ή οτιδήποτε άλλο, ήταν καλό να υπάρχει για την κοινωνία της Άνδρου. Δεν είναι μία πρόταση για να περάσει το δικό μου. Εγώ πάντοτε κοιτάω το καλό του νησιού και του Δήμου. Δεν κάνω μία πρόταση για να την βάλω σε διαδικασία ψήφισης ή όχι».

Σε σειρά προτάσεων που αναφέρατε ότι έχετε καταθέσει, υπήρξε εκ μέρους του Δημάρχου η αιτιολόγηση προς εσάς του λόγου απόρριψης τους;

Χρ. Β.: «Όχι. Θα αναφέρω ως παράδειγμα την Αναπτυξιακή, για την οποία μου είπε ότι «σε 2 ημέρες θα σου απαντήσω» και αντί αυτού έφερε το θέμα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μία αναπτυξιακή στην οποία επιμένω ότι έπρεπε να γίνει διαχειριστικός έλεγχος. Επίσης θα σας αναφέρω ότι από το 2015 είχα πει να κλείσουν τα περιφερειακά ΚΕΠ και για ένα διάστημα οι υπάλληλοι να μετακινηθούν στο κεντρικό και όλοι να δουλέψουν επάνω στα οικονομικά, που είναι το κύριο πρόβλημα του Δήμου, λόγω της μειωμένης εισπραξιμότητας και της μη βεβαίωσης είσπραξης εσόδων. Αυτό είναι μεγάλη πληγή για το Δήμο».

Μήπως αυτή η παραίτηση είναι μία κίνηση πολιτικής σκοπιμότητας εκ μέρους σας;

Χρ. Β.: «Με ενδιαφέρει ο τόπος μου, με ενδιαφέρει το νησί μου και όχι να είμαι επικεφαλής κάποιου συνδυασμού. Δεν μ’ ενδιαφέρει η καρέκλα. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και μέσα από αυτό που κάνω καλά επαγγελματικά, ξέρω ότι μπορώ να προσφέρω στο νησί μου, αν μ’ αφήσουν να το κάνω. Δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω πράγματα και αυτός είναι ο λόγος που φεύγω. Δεν με ενδιαφέρει να ηγηθώ, όμως δεν μπορώ να είμαι και μαριονέτα κανενός».

Η απόφαση ανεξαρτητοποίησης, δηλαδή η πλήρης απομάκρυνση σας από την παράταξη με την οποία εκλεγήκατε, τι θα σημαίνει στην πράξη;

Χρ. Β.: «Το να ανεξαρτητοποιηθώ δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι θα ψηφίζω αρνητικά κατά της παράταξης με την οποία εκλέχτηκα και ειδικά σε θέματα που αφορούν το κοινό καλό. Δεν ανεξαρτητοποιήθηκα για να κάνω πόλεμο και αντιπολίτευση στην παράταξη με την οποία εκλέχτηκα. Σε καμία περίπτωση και αυτό θα φανεί στα Δημοτικά Συμβούλια που θα είμαι παρών. Αλλά θεωρώ ότι δε είναι ηθικό να μη συμφωνώ με τη διοίκηση που γίνεται, τουλάχιστον στα οικονομικά, για τα οποία έχω άποψη και συγχρόνως να είμαι μέλος της παράταξης που διοικεί».

Εσείς που ουσιαστικά ασκούσατε την οικονομική διοίκηση του Δήμου τώρα εμφανίζεστε να μην συμφωνείτε με αυτή τη διοίκηση.

Χρ. Β.: «Φαινόταν ότι την ασκούσα και αυτός είναι ο βασικός λόγος παραίτησης. Την οικονομική διοίκηση την ασκούσε η Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας και ο ίδιος ο Δήμαρχος. Αυτό είναι το πρόβλημα μου και αυτό του καταλογίζω».

Αποφασίζετε να παραιτηθείτε την περίοδο προετοιμασίας του δημοτικού προϋπολογισμού. Αυτό δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο Δήμο;

Χρ. Β.: «Δεν μου δόθηκαν ποτέ στοιχεία για να ετοιμάσω προϋπολογισμό. Τον προϋπολογισμό τον ετοιμάζει η Οικονομική Υπηρεσία. Ούτε πέρυσι είχα ετοιμάσει τον προϋπολογισμό. Μόνο το τεχνικό πρόγραμμα είχα στήσει. Τον προϋπολογισμό τον κατέθεσε η Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας, με τα γνωστά προβλήματα μέχρι και σήμερα, καθώς αμφισβητείται και από την αντιπολίτευση αλλά και από το ίδιο το υπουργείο. Όλα άλλαξαν από 1/1/2016 που την όρισε στην συγκεκριμένη θέση ο Δήμαρχος. Υπήρχε χάσμα με την Διευθύντρια και δεν μου επιτρεπόταν να ασκήσω τις αρμοδιότητες μου. Εγώ ήμουν χωρίς να είμαι. Ήμουν η ασπίδα».

Θεωρείτε ότι είναι μία σοφή απόφαση αυτή που λάβατε;

Χρ. Β.: «Όλες τις πολιτικές αποφάσεις τις δείχνει ο χρόνος. Κι εγώ μπορεί αυτή τη στιγμή να έχω κάνει ένα μεγάλο λάθος, μπορεί όχι. Όλα ο χρόνος θα τα δείξει».