Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Αναβαθμίζεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου

  • Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, 2017 - 13:00

Τη σύμβαση του έργου ανέγερσης τμήματος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου υπέγραψαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης και ο ανάδοχος του έργου Στάθης Μανδηλαράς. Οι εργασίες κατεδάφισης του τμήματος που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας και η ανέγερση νέου κτιρίου αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν εντός 10 μηνών.
Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο Μανόλης Μαργαρίτης τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής κοινότητας και ζήτησε την ολοκλήρωσή του στις προβλεπόμενες προθεσμίες, ώστε να παραδοθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε ένα τόσο σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 997.000 ευρώ. Η άμεση υλοποίηση του έργου θα καταστήσει το σχολείο έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές για τη νέα σχολική περίοδο και μάλιστα κάτω από συνθήκες όσο γίνεται καλύτερες για το εκπαιδευτικό έργο» δήλωσε ο Μανόλης Μαργαρίτης και συμπλήρωσε:  «Τα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και γι αυτό δίνουμε ιδιαίτερο βάρος, προκειμένου να έχουμε τις καλύτερες υλικοτεχνικές υποδομές, που δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τη μαθητική μας κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό και ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών ο Δήμος ξεκίνησε με την απομάκρυνση των στοιχείων αμιάντου από την οροφή του 2ου Δημοτικού και σήμερα συνεχίζει τις δραστικές παρεμβάσεις του με την ανέγερση νέου τμήματος για την κάλυψη των σχολικών αναγκών του 2ου Δημοτικού».

Το έργο
Η μελέτη προβλέπει την κατεδάφιση τμήματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου, που κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας βλαβών που παρατηρήθηκαν μετά την εκπόνηση μελέτης στατικής και αντισεισμικής επάρκειας. Ταυτόχρονα όμως παρουσιάστηκαν κατασκευαστικές αστοχίες και σε τμήμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου, όπου υπήρχαν πέντε αίθουσες διδασκαλίες και ένα γραφείο διδασκόντων, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας και αυτό  το τμήμα του σχολικού συγκροτήματος.  Έτσι κρίθηκε σκόπιμο να κατεδαφιστούν όχι μόνο οι τρεις αίθουσες αλλά και το υπόλοιπο τμήμα αυτό του σχολικού συγκροτήματος λόγω επικινδυνότητας.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, δημιουργήθηκε η αναγκαιότητα κατασκευής νέου τμήματος στη θέση του κατεδαφισθέντος για την κάλυψη των αναγκών του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Η προσθήκη αυτή θα περιλαμβάνει μαζί με το υπάρχον τμήμα στην Β’ στάθμη οχτώ αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα  για εργαστήριο πληροφορικής, ένα γραφείο διευθυντή, ένα γραφείο διδασκόντων, ένα γραφείο γραμματείας, τουαλέτες μαθητών, προσωπικού και ΑΜΕΑ και δωμάτιο κουζίνας, ενώ στη Α’ στάθμη τρείς αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσα βιβλιοθήκης, αποθήκης βιβλίων και γενικής αποθήκης.
          Συνολικά, η επιφάνεια της προτεινόμενης προσθήκης στην Α’ Στάθμη (βιβλιοθήκη- αρχείο-αποθήκες), είναι 269,32τ.μ., στη Β΄ Στάθμη, το σύνολο του σχολικού συγκροτήματος που θα κατασκευαστεί  είναι 651,32τ.μ. και σκεπαστή βεράντα 29,59 τ.μ, ενώ στη μελέτη προβλέπεται και στέγη 105,18τ.μ. με παράθυρα περιμετρικά ώστε να υπάρχει φυσικός φωτισμός στο εσωτερικό του κτιρίου.
          Εκτός των παραπάνω προβλέπονται και εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του σχολικού συγκροτήματος. Συγκεκριμένα, στη μελέτη προβλέπονται η κατασκευή ενός γηπέδου βόλεϊ, γηπέδου μπάσκετ και κερκίδων από λιθοδομή στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου. Θα διαμορφωθούν πρασιές με περίφραξη από λιθοδομή, ώστε η περίφραξη να λειτουργεί σαν καθιστικό για τα παιδιά, όπως επίσης και ξύλινη πέργκολα.