Σωστή διαχείριση πόρων και κοινωνική μέριμνα από τη Δημοτική Αρχή του νησιού

Μείωση Δημοτικών Τελών στην Πάρο

Πλεόνασμα 1,1 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Πάρου, ο οποίος προχωράει σε μείωση των δημοτικών τελών για δημότες και επαγγελματίες και απαλλαγή για τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σε μια περίοδο που όλοι γκρινιάζουν – και δη οι δήμοι – για μείωση κονδυλίων και χρηματοδοτήσεων, η δημοτική αρχή Πάρου και ο Δήμαρχος κ. Μάρκος Κωβαίος, πετυχαίνει μείωση των δημοτικών τελών στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. για νοικοκυριά και επαγγελματίες αλλά και 100% απαλλαγή κάποιων κοινωνικών ομάδων.

Με σχετική ανακοίνωση στα τέλη του προηγούμενου μήνα της, η εισήγηση του Δημάρχου για τη μείωση των δημοτικών τελών τέθηκε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 10 Νοεμβρίου την οποία και πήρε, με ενισχυμένη πλειοψηφία, καθώς την υπερψήφισαν και δύο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Έως και 100% απαλλαγή για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μείωση των δημοτικών τελών, συνολικού ύψους 208.252,24 ευρώ ετησίως με το ποσοστό της μεσοσταθμικής μείωσης να υπολογίζεται σε 7,11%, ενώ για τις ευπαθείς ομάδες αποφασίστηκε η συνέχιση των ισχυουσών απαλλαγών και μειώσεων, για την κύρια κατοικία, η οποία ίσχυε από πέρυσι. Όσοι πολίτες όμως συνδυάζουν τουλάχιστον δύο από τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που θέτει ο νόμος περί ευπαθών κοινωνικών ομάδων, έχουν 100% απαλλαγή των δημοτικών τελών.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την αναπροσαρμογή τους, οι συντελεστές των Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού για τον Δήμο Πάρου διαμορφώνονται ως εξής:

Συντελεστές κατοικιών:

Παροικιά – Νάουσα: 1,25 σε 1,06
Μάρπησσα – Αγκαιριά – Αρχίλοχος – Κώστος – Λεύκες: 1,20 σε 1,06

Συντελεστές καταστημάτων (Γενική χρήση):

Παροικιά – Νάουσα: 3,76 – 3,75
Μάρπησσα: 2,76 – 2,75
Αγκαιριά: 1,80 – 1,79
Αρχίλοχος – Κώστος – Λεύκες: 1,30 – 1,29

Επιπλέον, για τις ευπαθείς ομάδες εξακολουθούν να ισχύουν τα εξής: Μείωση κατά 30%, για άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79%. Μείωση κατά 50% για τις πολύτεκνες οικογένειες και τις τρίτεκνες οικογένειες. Μείωση κατά 50% σε άτομα με ειδικές ανάγκες (άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, νεφροπαθείς, άποροι, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι.)

ενώ φέτος ισχύει μείωση κατά 100% σε άτομα που ανήκουν σε δύο τουλάχιστον από τις άνω κατηγορίες ευπαθών ομάδων, προσκομίζοντας ως επιπλέον δικαιολογητικό έγγραφη γνωμάτευση από τους κοινωνικούς λειτουργούς του Δήμου και των προϊσταμένων τους.

800.000 ευρώ προϋπολογισμός με αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

Από το πλεόνασμα του 1,1 εκατ. ευρώ πλεόνασμα, οι 800.000 έχουν περαστεί ως έξοδα στον προϋπολογισμό και για αγορές απορριμματοφόρων, ώστε να σταματήσει πλέον η διάθεση υπέρογκων ποσών για ενοικίαση παρόμοιων οχημάτων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φυσικά δεν έλειψε ο αντίλογος για το συγκεκριμένο θέμα. Προφανώς δεν υπήρχε κάποιος αντίθετος ως προς τη μείωση των δημοτικών τελών, όμως τέθηκε έντονα ότι εφ’ όσον υπάρχει τέτοιου ύψους πλεόνασμα, υπάρχει δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερη μείωση. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Χρήστος Βλαχογιάννης παρατήρησε ότι σχεδόν όλοι οι κωδικοί εξόδων αναφορικά με την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό έχουν ιδιαιτέρως αυξημένα ποσά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, μίλησε για προεκλογικό τρικ. Οι λοιπές προτάσεις αφορούσαν ακόμα μεγαλύτερη μείωση γενικά και ειδικά στις ομάδες ευπαθών κατηγοριών.

“Υποχρέωση μας να στηρίξουμε τον οικονομικά και κοινωνικά αδύναμο”

Στον απόηχο αυτών των αποφάσεων, μιλώντας για το θέμα στην Κοινή Γνώμη και την εύλογη ερώτησή μας σχετικά με την οικονομική δυνατότητα του Δήμου, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος δήλωσε τα εξής:

“Όταν υπάρχει ανάπτυξη σε ένα τόπο, όταν εισπράττεις περισσότερα χρήματα, όταν καλύπτεις τις ανάγκες σου και κάνεις καλή διαχείριση των οικονομικών σου, τα χρήματα τα οποία περισσεύουν έχεις υποχρέωση να τα γυρίσεις στον πολίτη. Υπολογίσαμε τα έσοδα και τα έξοδά μας, υπήρξε περίσσευμα χρημάτων και θεωρήσαμε ότι πρέπει να επιστραφούν στον πολίτη, ο οποίος μια ασφυκτική περίοδο οικονομικής δυσπραγίας εδώ και χρόνια.

Είναι υποχρέωση μας να στηρίξουμε τον οικονομικά και κοινωνικά αδύναμο, δώσαμε βάση στα οικιακά τιμολόγια, αλλά καταφέραμε να δώσουμε και μία μικρή μείωση και στα επαγγελματικά. Επίσης προσθέσαμε κάποια κριτήρια, ώστε να καταφέρουμε να δώσουμε 100% απαλλαγή δημοτικών τελών σε συμπολίτες μας που πληρούν έστω δύο εξ αυτών.

Σωστή διαχείριση και απλή λογική

Στη γενική παραδοχή αναφορικά με τις μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων στους δήμους, ο κ. Κωβαίος επεσήμανε ότι: “Οι Δήμοι είναι οι πιο αδικημένοι από την κρίση. Η μείωση της χρηματοδότησης μας από τους κρατικούς πόρους ανέρχεται στο 60%. Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα λίγα χρήματα τα οποία περνάνε ανταποδοτικά στον πολίτη. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμός. Κάνουμε τη σωστότερη δυνατή διαχείριση μειώνοντας περιττά έξοδα και αυξάνοντας κάποιες παροχές στην καθαριότητα γιατί θέλουμε να εξακολουθήσουμε να είμαστε ένας προορισμός πραγματικά καθαρός. Φέτος είχαμε μεγάλη αύξηση του τουριστικού μας προϊόντος λόγω του καινούριου αεροδρομίου, οπότε κάνοντας τους υπολογισμούς μας προέκυψε ένα ποσό περίπου 208.000 χιλιάδων δηλαδή μεσοσταθμικά 7,14%, το οποίο επιστρέφεται σε πρώτο στόχο στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες του νησιού μας ώστε να μπορούν κι αυτοί να είναι ανταγωνιστικοί, με μικρή μείωση μεν, αλλά δεν παύει να δείχνει την πρόθεσή μας.”

Όσον αφορά τις ερωτήσεις που έθεσαν οι αντιπολιτευτικές φωνές κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος ανέφερε: “Εμείς κάνουμε μια κοστολογημένη παροχή, έχουμε αυξήσει το ποσό σε κάποιους κωδικούς γιατί ανταποκρίνεται σε μια υπαρκτή ανάγκη. Είναι απλή λογική, μετρήσαμε και δώσαμε. Συμπεριλάβαμε τις ανάγκες μας ώστε να μην υπάρξει έκπτωση στην παροχή υπηρεσιών προς το συμπολίτη μας. Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, είναι γεγονός ότι φέραμε ανάπτυξη, αυξήσαμε τον κόσμο στο νησί μας, μειώσαμε τα έξοδά μας, προβλέψαμε τις ανάγκες μας για την επόμενη τουριστική σεζόν και κάναμε τις κινήσεις μας. Όταν π.χ. υπήρχαν παντού κλαδιά τα οποία δεν είχαν μαζευτεί επειδή ο εργολάβος έπρεπε να πηγαίνει τρεις φορές την εβδομάδα αντί για δύο, ναι εκεί θα αυξήσουμε το ποσό. Όταν χρειαζόμαστε παραπάνω απορριμματοφόρα για να καλύπτουμε τις διαδρομές θα αυξήσουμε τα καύσιμα.

"Φροντίζουμε τους πολίτες που έχουν ανάγκη και βοηθάμε τους επιχειρηματίες"

Ο κ. Κωβαίος δεν παρέλειψε να τονίσει το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, του οποίου πρωταρχικός και κύριος στόχος είναι η φροντίδα και η ευημερία των πολιτών του: “Κοινωνικές παροχές υπήρχαν από τις προηγούμενες χρονιές με μειώσεις επί των δημοτικών τελών της τάξης 30-50% για ευπαθείς ομάδες όπως άτομα με υψηλό ποσοστό αναπηρίας, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι κ.α. Υπάρχουν κοινωνικές δομές στη δήμο μας και σχεδιάζουμε σε συνεργασία και με άλλους φορείς ενέργειες ώστε να είμαστε δίπλα στον πολίτη όπου μας δίνεται η δυνατότητα. Έχουμε νομικό πρόσωπο κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω του οποίου πραγματοποιούμε συσσίτια, έχουμε ΚΗΦΗ – ΚΑΠΗ για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Φροντίζουμε τους πολίτες που έχουν ανάγκη και βοηθάμε τους επιχειρηματίες ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Οι πολίτες μας πρέπει να ξέρουν πώς διαχειριζόμαστε τα χρήματά τους και να είναι σίγουροι ότι τα διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο. Παλεύουμε για τις καλύτερες παροχές, και η πόρτα του Δημάρχου και των περισσότερων δημοτικών συμβούλων είναι ανοιχτή”.

Ετικέτες: