Σε αναμονή δύο μετατάξεων και διενέργειας ΑΣΕΠ δύο θέσεων από το Υπουργείο Εργασίας βρίσκεται ο Δήμος Μυκόνου

Στελέχωση Πολεοδομίας Μυκόνου

  • Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 15 Νοε. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Προσωρινή τελικώς θα είναι η διοικητική υποστήριξη που αιτήθηκε ο Δήμος Μυκόνου για την Πολεοδομία του νησιού από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, μέχρι να καλυφθούν οι τέσσερις προβλεπόμενες θέσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Επί σειρά ετών ο Δήμος Μυκόνου έχει ενημερώσει επανειλημμένα τους αρμόδιους φορείς για την υποστελέχωση της Πολεοδομίας Μυκόνου και τη διαπιστωμένη αδυναμία της μετά από συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις των υπαλλήλων. Επιτέλους η υπηρεσία στελεχώνεται με τέσσερις μόνιμους μηχανικούς, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα χρόνων, που έντονα απασχόλησε και απασχολεί και την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ως διοικητικό κέντρο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κουκάς, οι δύο θέσεις θα καλυφθούν από μετατάξεις δύο μόνιμων μηχανικών από το Δήμο Αθηναίων και τον Ε.Ο.Τ. οι οποίες θα ολοκληρωθούν σύντομα από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παράλληλα θα προσληφθούν ακόμα δύο μηχανικοί μέσω ΑΣΕΠ, όπως διαβεβαίωσε και δεσμεύτηκε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης στην πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δήμου.

Υπενθυμίζουμε ότι είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας μεταξύ του κ. Σκουρλέτη και αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου πριν από ένα μήνα όπου και τέθηκε υπό συζήτηση η συνολική υποστελέχωση που αντιμετωπίζει ο Δήμος Μυκόνου, με έμφαση φυσικά στο κομμάτι της Πολεοδομίας, της οποίας οι θέσεις δεν έχουν καλυφθεί παρά τις συνεχείς προσκλήσεις του Δήμου για μετατάξεις και φυσικά λόγω της αδυναμίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Διοικητική Υποστήριξη από τη Σύρο έως ότου καλυφθούν οι θέσεις

Σύμφωνα με το νόμο ο οποίος ψηφίστηκε στις 31/07/2017 κι επικαλέστηκε ο Δήμος Μυκόνου για να αιτηθεί βοήθεια από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο Μητροπολιτικός Δήμος κάθε Περιφέρειας υποχρεούται διοικητικής υποστήριξης των όμορων δήμων του. Οπότε, στις 04/08/2017 ο Δήμος Μυκόνου υπέβαλε το σχετικό αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, του οποίου το ΦΕΚ δημοσιεύθηκε, δίνοντας με αυτό τον τρόπο προσωρινή λύση στη διεκπεραίωση των ζητημάτων των πολιτών και στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες που αφορά η παροχή διοικητικής υποστήριξης από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Μυκόνου.

Συνοπτικά η παροχή διοικητικής υποστήριξης από τη μία Διεύθυνση στην άλλη, αφορά τις κάτωθι αρμοδιότητες: α. Παραλαβή, έλεγχος πληρότητας των υποβαλλόμενων φακέλων για την έκδοση έγκρισης και άδειας δόμησης. β. Αναθεώρηση και ενημέρωση των οικοδομικών αδειών, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. γ. Έλεγχος της κατασκευής αυθαίρετων κτισμάτων και χαρακτηρισμός αυτών σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία. δ. Οι νέες αιτήσεις των πολιτών για τις ανωτέρω αρμοδιότητες για τις οποίες παρέχεται διοικητική υποστήριξη θα κατατίθενται στην Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και θα πρωτοκολλούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Μυκόνου θα μπορέσει να εξυπηρετήσει ουσιαστικά όλους τους ενδιαφερόμενους και με τη συνδρομή της Πολεοδομίας Σύρου, θα επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωση των δρομολογημένων ενεργειών, προκειμένου η Πολεοδομία Μυκόνου να καταστεί αυτόνομη και πλήρως λειτουργική.

Υπουργική Δέσμευση η διενέργεια ΑΣΕΠ

Μιλώντας με το Δήμαρχο Μυκόνου κ. Κωνσταντίνο Κουκά, λάβαμε μια συνολική εικόνα της κατάστασης έως τώρα, ως αποτέλεσμα τριετούς συντονισμένης “όχλησης” στο Υπουργείο Εργασίας, για να ικανοποιηθεί το εύλογο αίτημα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων της Μυκόνου, για στέγαση και στελέχωση όλων των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου στο νησί τους.

“Για τη στελέχωση της Πολεοδομίας Μυκόνου αναμένονται δύο μηχανικοί από μετάταξη από το Δήμο Αθηναίων και τον Ε.Ο.Τ.” επεσήμανε, ενώ τόνισε την υπόσχεση του Υπουργού Εργασίας για τη διενέργεια ΑΣΕΠ σε σύντομο χρονικό διάστημα ο οποίος θα περιλαμβάνει δύο μηχανικούς για το Δήμο Μυκόνου.

“Όπως μας διαβεβαίωσε ο Υπουργός στην πρόσφατη συνάντησή μας, πολύ σύντομα στο διάστημα Φλεβάρη - Μάρτη θα έχουμε σταθερούς πίνακες. Αυτή είναι η δέσμευση του απέναντί μας, ότι θα προσληφθούνε δύο ακόμα μηχανικοί μέσω ΑΣΕΠ, οπότε με τους δύο που είναι υπό μετάταξη η οποία είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να ολοκληρωθεί, ο Δήμος Μυκόνου θα έχει 4 μηχανικούς. Από πλευράς μας θα γίνει το αίτημα ότι έχουν καλυφθεί οι θέσεις και πλέον δεν έχουμε τεκμηριωμένη αδυναμία, οπότε η πολεοδομία θα επιστρέψει στη Μύκονο.”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Πολεοδομία “επιστρέφει” στη Μύκονο

Στο εύλογο ερώτημα που προκύπτει, μιας και δε διευκρινίστηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Κουκά, για ποιο λόγο ο Δήμος Μυκόνου εξακολουθεί να ζητάει τη διοικητική υποστήριξη του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, από τη στιγμή που η υπηρεσία πλέον στελεχώνεται, ο ίδιος, τόνισε πως πρόκειται για προσωρινό μονόδρομο, μιας και δεν ωφελεί ούτε τους ίδιους η πολεοδομική τους υπηρεσία να βρίσκεται σε άλλο νησί.

“Το αίτημά μας δεν είναι να μεταφερθεί η πολεοδομία μας στη Σύρο, επιθυμούμε όλες τις υπηρεσίες μας στη Μύκονο. Από τη στιγμή που βρεθήκαμε όμως χωρίς υπάλληλο μετά την αργία του ενός και μοναδικού, ήτανε προσωρινός μονόδρομος. Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου εφαρμόζοντας το νόμο διαπίστωσε τεκμηριωμένη αδυναμία και ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης κλήθηκε ως δήμος - πρωτεύουσα να βοηθήσει το Δήμο της Μυκόνου.”

Εφ' όσον οι θέσεις καλυφθούν με τους προαναφερθέντες τρόπους, ο Δήμος Μυκόνου σκοπεύει να κάνει αίτηση για άρση της αδυναμίας, οπότε και να λήξει η διοικητική υποστήριξη από τη Σύρο.