Αυξημένη η τουριστική κίνηση στην Κέα βάσει επίσημων στοιχείων της Δημοτικής Αρχής

Υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους επισκέπτες

  • Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 16 Νοε. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Άνοδο κατά 14% καταγράφουν τα ποσοστά επισκεψιμότητας για το Δήμο Κέας, για την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2017, με το Δήμαρχο του νησιού να δηλώνει ότι στοχεύει σε ποιοτικό τουρισμό που εκτιμάει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού.

Σημαντική αύξηση αφίξεων παρουσίασε το νησί της Κέας κατά τη φετινή καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2017 υπήρξε ένας μέσος όρος αύξησης αφίξεων στο 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση τους πλάγιους μήνες, δηλαδή άνοιξη και φθινόπωρο, δείχνοντας ένα ρεύμα ενίσχυσης προς μήνες που παραδοσιακά θεωρούνταν χαμηλής επισκεψιμότητας.

Αύξηση αλλοδαπών – εναλλαγή ατόμων

Σχολιάζοντας την αυξημένη κίνηση επισκεπτών σε φθινοπωρινούς και εαρινούς μήνες, ο Δήμαρχος Κέας, κ. Ιωάννης Ευαγγέλου έκανε λόγο για “επιβεβαίωση” ως προς τη συντονισμένη προσπάθεια για διεύρυνση της τουριστικής σεζόν που έχει αρχίσει ήδη και αποδίδει. Εξάλλου όπως επεσήμανε, “στον τουρισμό η ευρύτερη περίοδος εκμετάλλευσης ενός τόπου είναι πάντα η πρώτη επιδίωξη”.

Στα ποιοτικά στοιχεία των στατιστικών τα οποία και επιβεβαίωσε, είναι η αύξηση αλλοδαπών τουριστών στο νησί, αλλά και η συγκριτικά μεγάλη εναλλαγή ατόμων, η οποία προήλθε από τη δυνατότητα αξιοποίησης τουριστικών κατοικιών κατόπιν αδειοδότησης.

“Είναι εξίσου σημαντική η αλλαγή της υφής των ανθρώπων που επισκέφτηκαν φέτος το νησί, χωρίς καμία διάθεση προσβολής στους παραδοσιακούς επισκέπτες μας. Το γεγονός ότι αδειοδοτήθηκαν αρκετές και καλής ποιότητας τουριστικές κατοικίες και αξιοποιήθηκαν στο έπακρον, συνέβαλε στο να έχουμε εναλλαγή ανθρώπων στην ενοικίαση τους την περίοδο του καλοκαιριού, επισκέπτες οι οποίοι επισκέφθηκαν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τους πολιτιστικούς χώρους και το μουσείο μας”, το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί από τα αντίστοιχα στατιστικά.

Θεματικός τουρισμός και υψηλή ποιότητα επισκεπτών

Η Κέα αποτελεί ένα νησί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρόσφατα είδαμε μία στροφή τόσο στον θεματικό τουρισμό και τον οικοτουρισμό με τη συμμετοχή της στο Δίκτυο Νήσων Ενάλιων Διαδρομών, αλλά και τη σύναψη συμφωνίας για το χτίσιμο μίας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας της αλυσίδας One & Only. Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον όμως του νησιού δε σταματάει εδώ. Λίγες ώρες πριν τη συνομιλία μας με τον κ. Ευαγγέλου, αποχώρησε από το νησί ένα group Κινέζων επιχειρηματιών και ανθρώπων του τουρισμού, με απώτερο στόχο τη διάδοση της Κέας σαν προορισμό και γιατί όχι περαιτέρω επενδυτική ανάπτυξη.

“Βλέπουμε μία βελτίωση των αριθμών και του είδους των επισκεπτών στο νησί μας. Επιδίωξή μας είναι ο ποιοτικός τουρισμός που θα έρθει γιατί εκτιμάει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κέας, και ο οποίος φαίνεται ότι προτιμάει να μας επισκεφθεί στα άκρα της τουριστικής περιόδου. Μας ενδιαφέρει και μας ευνοεί η ποικιλία”.
 

Η βάση των τουριστών εξακολουθούν να είναι οι Έλληνες

Δεδομένου του ενδιαφέροντος και της αύξησης των αλλοδαπών αποβιβασθέντων στο νησί, τέθηκε εύλογα το ερώτημα αν ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος παραδοσιακά στήριζε την Κέα, εξακολουθεί να ενδιαφέρει τη δημοτική αρχή. Ο κ. Ευαγγέλου, όχι μόνο τόνισε τη σημασία των Ελλήνων τουριστών σαν επισκέπτες αλλά και το ότι σε αυτούς οφείλουν μέρος της φετινής τουριστικής επιτυχίας του νησιού.

“Η βάση του τουρισμού στο νησί ήταν και παραμένουν οι αποκαλούμενοι έποικοι, οι άνθρωποι που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Κέας αλλά έχουν επιλέξει το νησί για να κάνουν τις διακοπές τους περιοδικά και σταθερά. Οι περισσότεροι έχουν φτιάξει εξοχικές κατοικίες υψηλής ποιότητας, οι οποίες με όλες τις απαραίτητες άδειες λειτούργησαν φέτος σαν τουριστικές κατοικίες” ανέφερε, επεξηγώντας ότι αρκετά από αυτά τα σπίτια σε περιόδους αχρησίας από τους ιδιοκτήτες τους, διατέθηκαν από αυτούς προς ενοικίαση, κάτι που προσέδωσε μια προσθετική αξία “στην ποιότητα καταλυμάτων του νησιού αλλά και επιπλέον κλίνες”, τις οποίες το νησί έχει ανάγκη.

Δώσαμε μεγάλη έμφαση και σημασία στην εικονική παρουσίαση του νησιού”

Όσον αφορά τις ενέργειες τις οποίες επέλεξαν οι αρμόδιοι σχετικά με την προβολή και προώθηση του νησιού, ο Δήμαρχος μίλησε για πολυεπίπεδη στόχευση, με έμφαση στην ηλεκτρονική στρατηγική η οποία πλέον αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για όποιον ξέρει να το χειριστεί.

“Το επικοινωνιακό κομμάτι ενός προορισμού πρέπει να είναι πολύπτυχο. Δε μπορεί κανείς να αφοσιωθεί μόνο σε έναν τρόπο. Βέβαια σήμερα επικρατεί το ηλεκτρονικό marketing και εκεί έχουμε δώσει κι εμείς τη μεγαλύτερη προσοχή”. Άμεση πληροφόρηση και ενημέρωση για τον προορισμό και τα δρώμενα του και ελκυστική εικονική παρουσίαση του νησιού ήταν οι κεντρικοί άξονες της καμπάνιας με άξονα τη νέα εικονική ταυτότητα της Κέας.

“Ξεκινήσαμε από την εικονική ταυτότητά μας την οποία αλλάξαμε και διαδίδουμε. Όλα αυτά παίζουν ρόλο στο να δημιουργηθεί ένα προφίλ ενός προορισμού με ποιότητα, που ξέρει τι ζητάει και σε ποιον απευθύνεται” σχολίασε ο κ. Ευαγγέλου.

Η συγκεκριμένη στόχευση σώζει τους μικρούς προορισμούς

Πολλές φορές θεωρούμε εκ προοιμίου ότι ένα μικρό νησί είναι καταδικασμένο να έρχεται αιωνίως δεύτερο, πίσω από τους μεγάλους και δυνατούς. Η περίπτωση της Κέας είναι άραγε μία από τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, ή πρέπει να αλλάξουμε εν γένει τη θεώρησή μας σε αυτό το αξίωμα;

“Οι μικροί προορισμοί σαν το δικό μας πρέπει να αποφεύγουν τη μαζικότητα, δεν έχουμε τη δυνατότητα να την εξυπηρετήσουμε, άλλωστε δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο”, επεσήμανε ο κ. Ευαγγέλου στο τέλος της συνομιλίας με την εφημερίδα. Η Κέα στοχεύει “σε συγκεκριμένες πηγές και σε συγκεκριμένα επίπεδα” επιδεικνύοντας έναν μοναδικό φυσικό πλούτο (μονοπάτια, ναυάγια κ.α.) αλλά και πολιτιστικό, αρχαίο και σύγχρονο.

“Επιθυμούμε να ικανοποιήσουμε επισκέπτες οι οποίοι πέρα από την πολυτέλεια αναζητούν γνησιότητα και παραδοσιακή ομορφιά. Προσπαθούμε να κρατήσουμε υψηλό το επίπεδο των υπηρεσιών μας, το οποίο οι επισκέπτες μάς ανταποδίδουν με την επιλογή τους” τόνισε, κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Ετικέτες: