Μπλόκα μοναχών, πολιτών και αστυνομίας στον Προφήτη Ηλία Σαντορίνης για το ραδιοθόλο

Με παρέμβαση ΓΕΕΘΑ άκυρες όλες οι ενέργειες αναβάθμισης και εγκατάστασης

  • Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 20 Νοε. 2017 - 18:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Τεράστια ένταση προκλήθηκε για ακόμα μία φορά στον Προφήτη Ηλία Σαντορίνης, σχετικά με την εγκατάσταση του ραδιοθόλου στο ραντάρ της στρατιωτικής βάσης. Προς το παρόν κάθε ενέργεια ματαιώνεται με απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και ξεκινούν από σήμερα συζητήσεις για εξεύρεση λύσης.

Συλλήψεις, μπλόκα και ένταση προκάλεσε για ακόμα μία φορά η προσπάθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να τοποθετηθεί ραδιοθόλος στο ραντάρ το οποίο λειτουργεί στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται πλησίον της Μονής του Προφήτη Ηλία στη Σαντορίνη. Η έλευση του γερανού στο νησί άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και έβγαλε τους μοναχούς στα “χαρακώματα” με τη συνδρομή σημαντικού αριθμού πιστών, οι οποίοι μπλόκαραν με τα αυτοκίνητά τους το δρόμο προς τη Μονή και την κορυφή του βουνού, το οποίο είχαν παράλληλα επιχειρήσει και τα αστυνομικά οχήματα που συνόδευαν το γερανό.

Το ραντάρ στο πεδίο βολής των μοναχών

Πολίτες της Θήρας έχουν ζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν την απομάκρυνση του ραντάρ, σε μια ιστορία η οποία ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια. Το εν λόγω ραντάρ ανήκει στο ΝΑΤΟ και εξυπηρετεί ανάγκες του πεδίου βολής Κρήτης. Στις 18 Δεκεμβρίου 2009 υπεγράφη σύμβαση έργου ύψους 1.675.895 ευρώ με αντικείμενο την κατασκευή και εγκατάσταση πέντε θόλων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Σαντορίνης, ο οποίος είναι ο μόνος που δεν έχει τοποθετηθεί.

Η Ι.Μ. Προφήτη Ηλία έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι το ραντάρ επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία διότι η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι 17 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής νομοθεσίας, Από την άλλη πλευρά, η στρατιωτική ηγεσία δηλώνει πως το ραντάρ είναι πλήρως ασφαλές με επιστημονικά τεκμηριωμένες διαβεβαιώσεις. Και η διαμάχη συνεχίζεται πότε στα δικαστήρια και πότε στα οδοφράγματα.

Συλλήψεις πολιτών – Η ανακοίνωση της Μονής

Η ένταση μεταξύ μοναχών και αστυνομίας προκάλευσε την κατάρρευση του Ηγούμενου της Μονής, ενώ παράλληλα προσήχθησαν τρεις άνθρωποι με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου στις 16/11/2017 το απόγευμα συνελήφθησαν σχετικά με το θέμα αυτό, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, τρεις ημεδαποί ηλικίας 52, 38 και 26 ετών οι οποίοι είχαν προβεί σε κατάληψη οδοστρώματος με στάθμευση αυτοκινήτων παρακωλύοντας τη συγκοινωνία-διέλευση οχημάτων επί επαρχιακού οδικού δικτύου.

Με ανακοίνωση της, η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλία Θήρας απάντησε στις ενέργειες καλώντας τους πιστούς σε συμπαράσταση συμμετέχοντας σε προσευχητική διαμαρτυρία:

“Για ακόμα μια φορά, η Πολιτεία μέσω των εκπροσώπων της στα υψηλά κλιμάκια που μας είχαν υποσχεθεί ότι η λύση για την μεταφορά του Ραντάρ ΠΒ Κρήτης μακριά από την Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλία ήταν και δική τους επιθυμία, φάνηκε δέσμια των μικροσυμφερόντων κάποιων στρατιωτικών και εργολάβων. Χθές απόγευμα μυστικώς το μεγάλο γερανειοφόρο όχημα βγήκε τελευταίο από το πλοίο συνοδεία 2 περιπολικών και ανέβηκε στο όρος του Προφήτη. Ένα τηλεφώνημα ανὠνυμο (να την ευλογεί ο Χριστός μας!!!) μας ενημέρωσε για την πορεία του προς τα πάνω. Άμεσα αναλάβαμε να σας καλέσουμε και ευχαριστούμε όσους ήρθατε και όσους θα ξαναέλθετε όταν και αν θα χρειαστεί! Εμποδίστηκε η διέλευση του γερανού με αυτοκίνητα της Μονής μας. Ο Γέροντας με δύο πατέρες συνελήφθησαν και απολογήθηκαν για το συμβάν χθες βράδυ και τώρα αναμένουμε όλοι τις εξελίξεις. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την ιστορική πορεία της Μονής μας και θέλουμε όλη την τοπική κοινωνία των Σαντορινιών μαζί μας. Να δείξουμε ότι δεν είναι μόνο 8 καλογέρια που αντιστέκονται για το ζήτημα αυτό. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε κάτι μια και καλή. Παρακαλούμε αφήστε όλοι τις δουλειές σας, φορέστε χοντρά ρούχα για να προστατευτείτε από την υγρασία και ελάτε όλοι πάνω να μας στηρίξετε με τη διαμαρτυρία σας. Έτσι θα ευλογήσει τη ζωή σας και ο Χριστός με τη ζωντανή και την ειρηνική μαρτυρία σας”

Τοποθέτηση της Κ.Ο. ΚΚΕ Σαντορίνης

Την υποστήριξή της στους μοναχούς και τους πολίτες εξέφρασε η Κ.Ο. του ΚΚΕ Σαντορίνης, η οποία με επιστολή που έδωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις 17/11/2017 εξέθεσε την κατάσταση, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτική ηγεσία της χώρας, η οποία παρά τις υποσχέσεις της ότι το ραντάρ θα απομακρυνθεί από την περιοχή, έπραξε ακριβώς το αντίθετο.

“Στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, δίπλα στο Μοναστήρι και πάνω από τα κεφάλια όλων μας, είναι εγκαταστημένο και λειτουργεί ασταμάτητα, ένα ραντάρ του Πεδίου Βολής Κρήτης. Είναι το άγρυπνο «μάτι» της ΝΑΤΟϊκής βάσης στη Σούδα της Κρήτης και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο και τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων ενάντια στους λαούς της περιοχής μας.

Εκτός αυτού εκπέμπει και επικίνδυνη ακτινοβολία σε τιμές εξαιρετικά αυξημένες , μέχρι και 17 φορές πάνω από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μας. Προφανώς, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκανε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ για την «αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της βάσης της Σούδας», ήρθε και η σειρά του ραντάρ στη Σαντορίνη: Παραμονή της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου με το ξεκάθαρο αντι- νατοϊκό περιεχόμενό της, αυτοκίνητα με στρατιωτικό υλικό έφθασαν με βιασύνη να κάνουν αλλαγές στις εγκαταστάσεις του ραντάρ.

Οι μοναχοί τους εμπόδισαν και για τη στάση τους αυτή σύρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Θήρας με την απειλή του αυτόφωρου! Η τοπική κοινωνία εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες κινητοποιείται και ζητά το κλείσιμο – όχι τη μετεγκατάσταση σε άλλο κοντινό νησί - την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ραντάρ που στοχοποιεί το νησί μας και το εμπλέκει σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Καλούμε το σαντορινιό λαό να πάρει στα χέρια του την υπόθεση με δυναμικές και αποφασιστικές κινητοποιήσεις.”

Ματαίωση της τοποθέτησης του ραδιοθόλου μέχρι νεοτέρας

Στο επίμαχο σημείο βρέθηκε και ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος ο οποίος επεδίωξε εκτεταμένη επικοινωνία με βουλευτές του Νομού Κυκλάδων και φορείς των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης και κατόπιν συνομιλίας με τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αποφασίστηκε να λήξει η όποια δράση είχε προγραμματιστεί και να αποχωρήσει το κλιμάκιο αστυνομικών δυνάμεων που είχε έρθει από τη Νάξο.

"Προσπάθησα να επικοινωνήσω με όσους το δυνατόν περισσότερους φορείς. Έχουν ενημερωθεί οι βουλευτές Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος και Γιάννης Βρούτσης. Μίλησα με το Γιάννη Τσιρώνη (αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και με παρέπεμψε να μιλήσω οπωσδήποτε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Με κάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, και στη συνέχεια ήρθα σε επαφή με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ καθώς και το γραφείου του υπουργού Δημοσίας Τάξης.

Μου υποσχέθηκαν ότι τώρα λήγει η όποια δράση και θα μιλήσουμε ξανά τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου για να κανονίσουμε ημέρα συνάντησης, να κάνουμε διάλογο για να συνεννοηθούμε.”

Από την πλευράς της Μονής, ο Ηγούμενος έδωσε την άδεια να ανοίξει σταδιακά το μπλόκο των οχημάτων, με την προϋπόθεση ότι θα αποχωρήσουν ο γερανός και οι αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η βραδινή αγρυπνία θα τελεστεί κανονικά.

“Οι καρδιακές σας προσευχές, η δυναμική παρουσία όλων όσων μας στήριξαν να βρουν ανάλογη χάρη και έλεος από τον Κύριο μας Ιησού Χριστό… Η πρόσκληση για την Ιερά Αγρυπνία σήμερα βράδυ στις 20.00 ισχύει και η Μονή θα σας περιμένει να σας φιλοξενήσει με παροχή μοναστηριακού φαγητού όλο το υπόλοιπο της ημέρας μέχρι την αγρυπνία. Ελάτε όσοι θέλετε να ευχαριστήσουμε τον Θεό για την θεία αυτή επέμβαση. Παρακαλούνται όσοι έχουν συμμετάσχει στο μπλόκο με τα οχήματά τους να ελευθερώσουν σιγά σιγά το δρόμο προς το μοναστήρι”.