Συνέντευξη του νέου Δημάρχου Τήνου, Ιωάννη Σιώτου μετά την παμψηφεί εκλογή του από την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη

“Συσπείρωση για έναν κοινό στόχο”

Με τις αυτοδιοικητικές διαδικασίες να κινούνται γρήγορα ως οφείλουν και χωρίς περιθώριο αναβολών, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της εκλογής του νέου Δημάρχου Τήνου, Ιωάννη Σιώτου προχθές το μεσημέρι.

Με την απώλεια του Σίμου Ορφανού να είναι ακόμα νωπή, η πλειοψηφούσα παράταξη εξέλεξε ομόφωνα τον Ιωάννη Σιώτο, μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στη θέση του πρώτου δημότη.

Όπως τόνισε και ο ίδιος στην Κοινή Γνώμη, κάνοντας τις πρώτες δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα, η παμψηφεί εκλογή του καθώς και η απουσία άλλου υποψήφιου, επιβεβαίωσε το αίσθημα ομόνοιας και σύμπνοιας μέσα στην παράταξη, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία “τρισάγιο” στη μνήμη του εκλιπόντα Δημάρχου. Όπως είπε χαρακτηριστικά “Δείξαμε ενότητα, ομοψυχία και ομόνοια. Ήταν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και προς τους πολιτικούς μας αντιπάλους ότι δεν διασπόμαστε, είμαστε εδώ ενωμένοι, αλλά κυρίως προς το λαό της Τήνου”.

Ο Ιωάννης Σιώτος, νομικός με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο και υποψήφιος Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου την τριετία 2008 – 2011 και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου από το 2014. Να σημειωθεί πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση σε ψήφους στην εκλογική περιφέρεια της Τήνου.

“Ο πρόωρος χαμός, εκ τους αποτελέσματος, μας συσπείρωσε”

Αναφερόμενος στο βαρύ κλίμα και το συναισθηματικό φορτίο που προέκυψε από το χαμό του Δημάρχου του νησιού, ο νέος πλέον Δήμαρχος κ. Σιώτος επιβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα διαφωνίας ή μικροπολιτικής μέσα στην παράταξη “Τήνος – Δημιουργική Πορεία”, αλλά αντιθέτως μίλησε για συσπείρωση γύρω από έναν κοινό στόχο.

Πέραν όμως της απώλειας σε παραταξιακό επίπεδο, ο νέος Δήμαρχος Τήνου εκφράστηκε και σε ατομικό, λόγω της στενής συνεργασίας και καλής σχέσης που είχε με τον εκλιπόντα. “Ήταν για μας μια μεγάλη απώλεια, πρώτα απ’ όλα ήταν άνθρωπος, δάσκαλος, φίλος, ήταν ένας άρχοντας με όλη τη σημασία της λέξης ο εκλιπόντας Δήμαρχος”, ανέφερε, ενώ προχωρώντας σε καθαρά προσωπικό σχόλιο, δήλωσε: “Προσωπικά τον θεωρώ πολιτικό μου πατέρα. Είναι αυτός που με ενέπνευσε να συμμετέχω στα αυτοδιοικητικά, είναι αυτός που μου επέδειξε εμπιστοσύνη τιμώντας ένα νέο άτομο στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, θέση που μάλιστα μου εμπιστεύτηκε δύο φορές”.

Αναφορικά με το πως θα κινηθεί από τώρα και στο εξής η Δημοτική Αρχή Τήνου, ο κ. Σιώτος επεσήμανε, όπως ανέφερε και στην ομιλία του στη δημοτική του πλέον ομάδα, ότι στο εξής θα μιλάει σε πρώτο πληθυντικό γιατί οι αποφάσεις και οι κινήσεις του οργάνου είναι συλλογικές και όχι ατομικές. “Είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ”, τόνισε, επισημαίνοντας ότι στο μυαλό και την καρδιά όλων η δημαρχία ανήκει στο Σίμο Ορφανό, και με γνώμονα αυτό “η δημοτική ομάδα θα προσπαθήσει να διαφυλάξει την κληρονομιά του, να την εμπλουτίσει και να εκπληρώσει τα οράματά του”.

Πρωταρχικός στόχος να δοθεί λύση στο θέμα των απορριμάτων

Παρά το γεγονός ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για τη συνολική στοχοθεσία της Δημοτικής Αρχής, όπως εξήγησε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, υπάρχει σαφής και ξεκάθαρος ο πρωταρχικός στόχος που αφορά στη δρομολόγηση λύσης στο χρόνιο πρόβλημα των σκουπιδιών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος “Για μας πρωταρχικός στόχος, πρώτος, δεύτερος, τρίτος, είναι τα σκουπίδια. Πρέπει να δοθεί λύση σ’ αυτό το χρόνιο πρόβλημα”, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα υπήρξε πάντα προτεραιότητα της διοικούσας πλειοψηφίας αλλά και την αισιοδοξία του για την εκπλήρωση χρόνιων κόπων σε αυτή την κατεύθυνση. Διευκρίνισε μάλιστα, αναφορικά με τα πρόσφατα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παράνομες χωματερές συμπεριλαμβανομένων και αυτών των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, ότι πλέον οι ΧΑΔΑ έχουν αποκατασταθεί στο σύνολό τους, πλην ενός, για τον οποίο έγινε διακοπή σύμβασης με τον εργολάβο.

“Το πρόβλημά μας είναι ο δεματοποιητής, του οποίου η άδεια λήγει σε λίγους μήνες το Μάη του 2018”, επεσήμανε ο Δήμαρχος. “Είμαστε υπό ένταξη για την κατασκευή νέου ΧΥΤΥ (Χώρου Υγιειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) πλέον και όχι ΧΥΤΑ” είπε δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο εντός του έτους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης. Έχοντας όμως ως δεδομένο ότι ο νέος ΧΥΤΥ θα υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει, όπως εξήγησε, σε μία τριετία, ο Δήμος Τήνου έχει υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση και για τη μεταβατική περίοδο των τριών αυτών ετών, ώστε να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία. “Επειδή είναι πολύ μεγάλο έργο, εκτιμάμε στα τρία χρόνια το χρονικό διάστημα αποπεράτωσης του από την ένταξή του και μετά”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Τέλος, ο κ. Σιώτος, αν κι επιφυλάχθηκε για ολοκληρωμένη στοχοθεσία στο προσεχές διάστημα, έθεσε ως σημεία αναφοράς τα έργα ύδρευσης, την παιδεία και τον πολιτισμό. Όπως δήλωσε και ο ίδιος “Το νησί αυτό έχει πολλά προσόντα και έχει να επιδείξει πολλά. Είναι βαριά η πολιτική κληρονομιά του Σίμου Ορφανού, προσπαθώ και εγώ και όλη η ομάδα να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο τρόπο”.