Συνάντηση του Δημάρχου Κύθνου Σ. Γαρδέρη με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη

Ενισχύονται τα μικρά νησιά

  • Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 23 Δεκ. 2017 - 1:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ του Δημάρχου Κύθνου, Σταμάτη Γαρδέρη και του Υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη, με θέμα τις ενέργειες ενίσχυσης των νησιωτικών δήμων.

Ο Δήμαρχος μιλώντας στην εφημερίδα κατόπιν της συνάντησης,  δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία των αναπτυξιακών έργων της Κύθνου το 2018, έχοντας σύμμαχο την κυβερνητική αρωγή.

Ειδικότερα, για στοχευμένες ενέργειες ενίσχυσης από πλευράς υπουργείου μίλησε ο κ. Γαρδέρης, σε επικοινωνία του με την Κοινή Γνώμη, δίνοντας έμφαση στην έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ των 85 μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων που ίσχυσε από πέρυσι. «Ο υπουργός με διαβεβαίωσε ότι η έκτακτη χρηματοδότηση θα ισχύσει και για του χρόνου», δήλωσε ο Δήμαρχος Κύθνου, ενώ επεσήμανε ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε για επανεξέταση και πιθανή άρση του πληθυσμιακού κριτηρίου, σύμφωνα με το οποίο πολλά μικρά νησιά αποκλείονται αυτόματα από ενταξιακά προγράμματα ή προγράμματα ΕΣΠΑ. «Προσπαθήσαμε και πλέον το έχει καταλάβει και ο Υπουργός ότι δεν μπορούν να ισχύσουν αυτά τα κριτήρια γιατί εποχιακά καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε πολύ περισσότερο κόσμο απ’ αυτόν που έχουμε πάνω στο νησί», επεσήμανε, προσθέτωντας ότι πλέον αλλάζουν τα ισοδύναμα και προς αυτή την κατεύθυνση οπότε η Κύθνος και λοιποί μικροί νησιωτικοί δήμοι θα μπορούν στο μέλλον να ενταχθούν σε προγράμματα στα οποία δε θα είναι απαραίτητο το πληθυσμιακό κριτήριο.

Ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης για ορεινούς και νησιωτικούς δήμους

Προηγούμενες εξαγγελίες του υπουργού φαίνεται να εφαρμόζονται καθώς, όπως ενημέρωσε ο κ. Γαρδέρης, σε συνέχεια των περσινών δεσμεύσεων του κ. Σκουρλέτη, ο Δήμος Κύθνου θα στελεχωθεί με επιπλέον οκτώ άτομα μέχρι το Μάρτη. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι θα απασχοληθούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του νησιού, δηλαδή τρεις καθαριότητας, δύο υδρονομείς, ένας υδραυλικός, ένας ηλεκτρολόγος και ένας οδηγός.

 Στη συζήτηση των δύο, τέθηκε και το θέμα ενός ειδικού προγράμματος το οποίο θα τρέξει μέσα στο 2018 και το οποίο θα αφορά ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με χρηματοδότηση για προμήθεια Μηχανημάτων Έργου κατάλληλα για τις ανάγκες τις κάθε περιοχής. Παράλληλα μέσω άλλου προγράμματος, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, θα υπάρξει χρηματοδότηση στους ΟΤΑ για έργα Ύδρευσης – Αποχέτευσης, Αγροτικής Οδοποιίας, Αποκατάστασης ΧΑΔΑ, και Αντιπλημμυρικά.  Τέλος, σε συνέργεια με το Πράσινο Ταμείο θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να αναδιαμορφωθούν οι παιδικές χαρές στη βάση των νέων, ασφαλέστερων προδιαγραφών λειτουργίας.

Τέλος ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε το Δήμαρχο για δυνατότητα έκτακτων χρηματοδοτήσεων από πλευράς Υπουργείου σε περιπτώσεις ζημιών από θεομηνίες και για τον περιορισμό περιπτώσεων λειψυδρίας λόγω βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης.

Θετικός ο απολογισμός για το 2017 με υλοποιήσιμα έργα στην ολοκλήρωση της πενταετίας

Επιπλέον, ικανοποιημένος για την πορεία του νησιού και το 2017 δηλώνει ο Δήμαρχος Κύθνου, παραδεχόμενος ότι παρά την αρχική του απαισιοδοξία, έχουν προχωρήσει αρκετά έργα στο νησί την τελευταία τριετία. «Ομολογώ ότι δεν ήμουν τόσο αισιόδοξος στην αρχή. Ξεκινήσαμε απ΄ το Αρχαιολογικο Μουσείο, έργο το οποίο έχει ενταχθεί και είναι εν εξελίξει, και έχουν δρομολογηθεί το σφαγείο και το parking», ανέφερε ο κ. Γαρδέρης , προσθέτωντας την έγκριση του έργου για τη δημιουργία γηπέδου, απ’ το πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο. «Σε όλους τους τομείς υπάρχουν εξελίξεις. Θεωρώ πως μέσα στην πενταετία όχι μόνο θα υπογραφούν αλλά θα υλοποιηθούν κιόλας», τόνισε.

Αξιοποιώντας στο έπακρον την τροχιά ανάπτυξης στην οποία έχει μπει το νησί, ο Δήμος Κύθνου, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής φακέλων στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και το ΕΣΠΑ, για τη δρομολόγηση ενός συνοδού έργου της αφαλάτωσης, αλλά και για δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης τα οποία, όπως τόνισε,  απασχολούν κατά κόρον τις αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας του νησιού σε σχέση με το παρελθόν.

«Κρίναμε ότι η λύση του αποχετευτικού πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητά μας για το 2018 και γι’ αυτό προσπαθήσαμε και καταφέραμε να μπούμε στη Γ’ κατηγορία ώστε να μπορούμε να ενταχθούμε σ’ αυτά τα έργα», πρόσθεσε ο κ. Γαρδέρης, ενισχύοντας την πεποίθησή του για έναν ανοιχτό δρόμο με λιγότερες γραφειοκρατικές δυσκαμψίες με τη σύμπραξη της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ).  «Συνεργασίες με τις οποίες μπορούμε λίγο να απεμπλακούμε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας που είναι υποστελεχωμένες και δε μπορούν να μας βοηθήσουν όσουν θέλουν», χαρακτήρισε, επισημαίνοντας ότι πλέον οι Δήμοι θα μπορούν να καταθέσουν φακέλους και να εντάξουν έργα, και να αναπτύξουν μια περαιτέρω ευελιξία λόγω μη διαχειριστικής επάρκειας.

Μέριμνα για νησιωτικούς προορισμούς

Από την πλευρά του, χαρακτήρισε ειλικρινή την κυβερνητική μέριμνα για τους νησιωτικούς δήμους και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, η οποία φαίνεται πλέον με έργα. «Ναι, υπάρχει  μέριμνα και βλέπουμε πλέον και εμπράκτως ότι γίνονται κάποια πράγματα», δήλωσε ο Δήμαρχος Κύθνου, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Σαντορινιού για το συγκοινωνιακό ισοδύναμο.

«Όλα αυτά αν δρομολογηθούν και τρέξουν μέσα στο 2018 θεωρώ ότι θα ελαφρύνουν αρκετά τα νησιά μας μιας και το ΦΠΑ στο 24% που έχει πλέον εφαρμοστεί μας έχει καταδικάσει», τόνισε, προθέτωντας ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να έρθουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη από άλλες ενέργειες, όπως είναι το συγκοινωνιακό ισοδύναμο, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο θεωρούνταν αυτονόητο. «Δε μπορούμε να τα ‘χουμε όλα», κατέληξε ο κ. Γαρδέρης, «μιας και κάποια πράγματα πλέον επιβάλλονται από την Ευρώπη, οπότε δυστυχώς δε μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι», προτάσσοντας την αισιόδοξη σκέψη του ότι το 2018 θα είναι καλύτερο από τα προηγούμενα μιας κι στο νησί της Κύθνου έχουν δρομολογηθεί και εξελίσσονται αρκετά πράγματα.