Επίσκεψη του Δήμου Άνδρου στο Γεωθερμικό Ινστιτούτο Έρευνας στη Νορβηγία

Εποικοδομητικά συμπεράσματα για τις ΑΠΕ

  • Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου, 2017 - 12:45

Επίσκεψη στο Γεωθερμικό Ινστιτούτο Έρευνας στο Bergen της Νορβηγίας πραγματοποίησε το διάστημα από τις 12 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2017, διμελής αντιπροσωπεία του Δήμου Άνδρου, με σκοπό να διερευνήσει τις προοπτικές για περαιτέρω δράσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο νησί μας, όσον αφορά τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η επίσκεψη αυτή, που έγινε στο πλαίσιο ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας του Δήμου Άνδρου με φορείς από τις Δότριες χώρες, εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-03/Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, στο οποίο συμμετείχε ο Δήμος μας, ως μοναδικός νησιωτικός δήμος.

Τον Δήμο Άνδρου εκπροσώπησαν η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. κυρία Αθηνά Τσατσομοίρου και η υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, κυρία Ειρήνη Παρλιάρου. Τις εκπροσώπους του Δήμου μας υποδέχτηκε στο Bergen η υπεύθυνη επιστήμονας της CMR κυρία Cirsti Midtomme, η οποία αρχικά, τις ξενάγησε στα γραφεία της εταιρείας που συνεργάζεται με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και τις Δότριες χώρες, στο πλαίσιο του προγράμματος.  Η CMR, μεταξύ άλλων, συνεργάζεται και με τη NASA για την καλλιέργεια φυτών στο διάστημα. Να σημειωθεί δε, ότι η εν λόγω εταιρεία εξέδωσε δελτίο Τύπου για την επίσκεψη των εκπροσώπων του Δήμου Άνδρου.

Οι κυρίες Τσατσομοίρου και Παρλιάρου επισκέφτηκαν το Τμήμα Ενέργειας του Δημαρχείου της περιοχής και ακολούθως την εταιρεία SWECO, η οποία στεγάζεται σε κτίριο που τροφοδοτείται και λειτουργεί αποκλειστικά μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη χρήση φωτοβολταϊκών και  γεωθερμίας.

Το ταξίδι των εκπροσώπων του Δήμου Άνδρου θεωρείται άκρως εποικοδομητικό, καθώς οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις όσον αφορά την αξία και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ενσωμάτωσή τους σε έργα. Παράλληλα, οι Νορβηγοί μετέφεραν την τεχνογνωσία για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω των ΑΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω Σκανδιναβική χώρα έχει επιτύχει απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αφού χρησιμοποιεί κατά 98% εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Μέσα από αυτές τις συναντήσεις αναπτύχθηκαν σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, που είναι σημαντικές και χρήσιμες για το μέλλον, καθώς θέτουν τις βάσεις για την πρόσθετη χρηματοδότηση του Δήμου Άνδρου από τις Δότριες χώρες, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας από ΑΠΕ. Επιπλέον, έγινε ενημέρωση σχετικά με τις εφαρμογές των έργων ΑΠΕ στην Άνδρο, όπως η προμήθεια των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, που προσφέρουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους και ενέργειας, αλλά και οι καινοτόμες εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών.

Εξάλλου, η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η  εξαγωγή θερμότητας από γεωθερμικές πηγές βαθιά στο υπέδαφος μπορεί να θεωρηθεί μια συνεχώς ανανεώσιμη διαδικασία, η οποία συμβάλλει στη μείωση εκπομπών των ρυπογόνων ουσιών, που προκαλείται από τη χρήση πετρελαίου και λοιπών ορυκτών καυσίμων.

Ο Δήμος Άνδρου θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για πρωτοποριακά έργα ενσωμάτωσης ΑΠΕ και ηλεκτροκίνησης, έχοντας ως χρέος την εκτίμηση των τοπικών αναγκών και την εμπλοκή των τοπικών συμφερόντων στον σχεδιασμό των έργων.