Ο Δήμαρχος Αμοργού κάνει τον απολογισμό της περασμένης χρονιάς και θέτει τους νέους στόχους

Έτος ένταξης έργων υποδομής το 2018

Για τα πεπραγμένα του 2017 μίλησε ο Νίκος Φωστιέρης, με την προηγούμενη χρονιά να χαρακτηρίζεται από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προετοιμασία σημαντικών έργων υποδομής για τη νέα.

Ο Δήμαρχος Αμοργού μίλησε στην Κοινή Γνώμη με θετικά σχόλια για το αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν του νησιού, την έμφαση που δόθηκε από τη Δημοτική Αρχή στις υποδομές υγείας, υπογραμμίζοντας ότι το 2018 θα κινηθεί γύρω απ’ τη συντονισμένη προσπάθεια ένταξης σε χρηματοδότηση ενός ικανού αριθμού έργων για τη συνολική βελτίωση της ζωής των κατοίκων του νησιού.

Με υγεία, παιδεία και προετοιμασία σημαντικών έργων έκλεισε το 2017

Η προετοιμασία των έργων ύδρευσης – αποχέτευσης στις περιοχές Αιγιάλη και Αρκεσίνη, καθώς και του αλιευτικού καταφύγιου στα Κατάπολα αποτέλεσε την προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής Αμοργού για το 2017, δήλωσε ο Ν. Φωστιέρης, έργα τα οποία μαζί με τις απαραίτητες ενέργειες συντήρησης του οδικού δικτύου και ανάπλασης, εντός του 2018, εξέφρασε την ελπίδα να ενταχθούν και να υλοποιηθούν.

Θετικό αντίκτυπο είχαν οι συντονισμένες κινήσεις στον τομέα της υγείας, με αποτέλεσμα την απασχόληση δύο επικουρικών γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Κέντρο Υγείας Αμοργού. “Έχουμε πλέον στο νησί μας μια παιδίατρο και μια γενική γιατρό, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά, για να μπορούν οι κάτοικοι και ιδιαίτερα τα παιδιά να έχουν μια στοιχειώδη, πρωτοβάθμια φροντίδα”, δήλωσε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι βρίσκεται προς δημοπράτηση ο εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, ώστε αυτό να ενισχυθεί με ψηφιακό υπερηχογράφο και ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα. “Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν οι γιατροί να μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο τις εξετάσεις των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς στην Αθήνα και για πιο γρήγορη γνωμάτευση αλλά και περιορισμό στις μετακινήσεις με εναέρια και πλωτά μέσα, για τα οποία το ελληνικό κράτος ξοδεύει πάρα πολλά”, ανέφερε.

Στα θετικά πεπραγμένα του 2017 εντάσσεται και η ολοκλήρωση των υποδομών του Ενιαίου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου της Αιγιάλης, το οποίο παραδόθηκε προς χρήση το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο συνάντησε αρκετές δυσκολίες και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, καθώς λόγω της κρίσης δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα σχετικά με την εργολαβία. “Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σχολείο, εξοπλισμένο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εργαστήρια, όπου τα παιδιά θα μπορέσουν πια να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με όλες τις τεχνικές ανέσεις στα χέρια τους”, είπε χαακτηριστικά.

Τέλος, κάνοντας ένα γενικό απολογιστικό σχόλιο ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή ασχολήθηκε με θέματα και προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η παροχή καθαρού νερού στους κατοίκους της Αμοργού, με τον Δήμαρχο να επισημαίνει ότι “Το έτος αυτό παρ' όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν στη χώρα μας πήγε πολύ καλά”.

Ένταξη μεγάλων έργων υποδομής σε προγράμματα χρηματοδότησης

Για το 2018, ο κ. Φωστιέρης έθεσε σε προτεραιότητα την ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης όλων των έτοιμων έργων. Αναφέροντάς τα με σειρά “σπουδαιότητας και προτεραιότητας” όπως σχολίασε, σημαντικότερο έργο χαρακτήρισε αυτό της ύδρευσης- αποχέτευσης της Αιγιάλης, που αποτελεί την κύρια τουριστική περιοχή του νησιού, με την πεποίθηση ότι θα λυθούν τα όποια προβλήματα. Αναλόγως και η ένταξη του έργου ύδρευσης - αποχέτευσης της Αρκεσίνης, μίας ανερχόμενης και αναπτυσσόμενης περιοχής, όπως πρόσθεσε. “Εκεί θα φτιάξουμε υποδομές ώστε οι επιχειρηματίες που θα επιλέξουν να επενδύσουν εκεί, να τις βρουν έτοιμες ώστε να μπορεί να συνδεθεί το ξενοδοχείο τους με αποχέτευση και ένα σωστό δίκτυο ύδρευσης”, επεσήμανε.

Στη συνέχεια, ο κ. Φωστιέρης αναφέρθηκε στο αλιευτικό καταφύγιο των Καταπόλων καθώς και στην ανάπλαση του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “Διαθέτουμε έναν από τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς των Κυκλάδων, στον οποίο σε συγκεκριμένο σημείο έχουν πέσει τσιμέντα. Επιθυμούμε να το φτιάξουμε και να το αποκαταστήσουμε στην αρχική του μορφή”. Εντός του 2018, πρόσθεσε ο Δήμαρχος, θα γίνει επίσης η αποκατάσταση του οδικού δικτύου προς τη Λεύκη, τα Κατάπολα, τον Άγιο Παύλο και τα Θολάρια, ενώ τέλος γνωστοποίησε την προσπάθεια ένωσης του δικτύου οπτικών ινών κατά μήκος του νησιού, για ταχύτερο internet προς επαγγελματίες και ιδιώτες.

Διευρυμένη τουριστική περίοδος με περιορισμένη ενδοκυκλαδική σύνδεση

Θετικά κινήθηκε η τουριστική περίοδος για το νησί της Αμοργού, με το Δήμαρχο να επισημαίνει ότι πέραν του αυξημένου αριθμού τουριστών, υπήρξε και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. “Αυτό συνέβη γιατί οργανώσαμε διάφορες εκδηλώσεις στην αρχή του έτους όπως το Amorgos Trail Challenge και τις δράσεις καταδυτικού τουρισμού που θα επαναληφθούν το 2018. Υπήρξε συνολική αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα και πήραμε κι εμείς το ανάλογο κομμάτι”, υποστήριξε, δίνοντας έμφαση στην διευρυμένη τουριστική σαιζόν αλλά και εξαίροντας την ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία έχει αναπτύξει πάρα πολύ τις δραστηριότητες του καταδυτικού τουρισμού, με δύο κέντρα στην Αιγιάλη και τα Κατάπολα. “Αναπτύσσονται ραγδαία αυτά τα πράγματα, και ο Δήμος τα στηρίζει, σε μία προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης προβολής των τουριστικών δυνατοτήτων του νησιού”.

“Είμαστε ευχαριστημένοι από την ακτοπλοΐα εκτός από την ενδοκυκλαδική. Μπορούμε τρεις φορές τη βδομάδα να φύγουμε από τη Σύρο και να έρθουμε στην Αμοργό. για να πάμε όμως από την Αμοργό στη Σύρο χρειαζόμαστε ακόμα ένα δρομολόγιο, πέραν του δεύτερου που έβαλαν κάθε καλοκαίρι” τόνισε ο Ν. Φωστιέρης, επισημαίνοντας την προβληματική σύνδεση των μικρών νησιών με τη διοικητική τους πρωτεύουσα, προσθέτοντας παράλληλα ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από το Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης και την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, για να λυθεί το πρόβλημα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι η αρμόδια αρχή για τα θέματα του τόπου της”

Αναφερόμενος στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού για επιδότηση των γεννήσεων του νησιού με το ποσό των 2.000 ευρώ και επιπλέον παροχές πέντε χρόνια ατέλεια από τα δημοτικά τέλη και δωρεάν νερό, ο Δήμαρχος Αμοργού μίλησε για την τροχοπέδη που θέτει η γραφειοκρατία στο να μπορέσει η απόφαση να υλοποιηθεί.

“Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δε μας έχει εγκρίνει ακόμα τον απολογισμό για τη συγκεκριμένη ενέργεια, ζητώντας μας να δικαιολογήσουμε γιατί το κάνουμε αυτό και σε ποιο νόμο στηριζόμαστε για να επιδοτήσουμε τις νέες γεννήσεις”, ανέφερε ο κ. Φωστιέρης χαρακτηρίζοντας το αστείο και ταυτόχρονα τραγικό, να επιθυμεί ένας Δήμος να μεριμνήσει για την υπογεννητικότητα του τόπου του και το κράτος να θέτει εμπόδια. “Είμαστε τοπική κοινωνία και οι τοπικές αρχές σύμφωνα με το σύνταγμα παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τις υποθέσεις τους. Το νησί μας τείνει να μην έχει νεολαία. Πρέπει λοιπόν εμείς να το φροντίσουμε. Και δεν είναι μόνο ότι ελαττώνονται οι κάτοικοι της Αμοργού. Το θέμα είναι κυρίως εθνικό. Τα νησιά πρέπει να έχουνε κατοίκους και αυτοί να αυξάνονται, όχι να ελαττώνονται”, επεσήμανε.

Προσπάθειες για τόνωση των νησιών οι οποίες δε λύνουν το αντικίνητρο του ΦΠΑ

Με αφορμή την χρονοβόρα γραφειοκρατία σε τοπικά θέματα που άπτουν άμεσης διαχείρισης, ο Δήμαρχος Αμοργού μίλησε τη γενικότερη σχέση των νησιών με το κεντρικό κράτος καθώς και για τις προσπάθειες υλοποίησης μέτρων που αφορούν την ενίσχυση της νησιωτικότητας, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο και η νομιμοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων. “Όλα αυτά αποτελούν “διαχρονικά αιτήματα των νησιωτών τα οποία η περιοχή των Κυκλάδων συγκεκριμένα τα έχει θέσει πολύ σοβαρά και προτού ενοποιηθεί με τη Δωδεκάνησο”, ανέφερε, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι “με το 24% που βάλανε, ξεχάσανε τη νησιωτικότητα και μας το καπέλωσαν”, χαρακτηρίζοντας τον αυξημένο ΦΠΑ αντικίνητρο για κατοίκους και επισκέπτες.

“Το κεντρικό κράτος πολλές φορές δεν εμπιστεύεται τους τοπικούς άρχοντες. Εγώ θα τους έδινα πρωτοβουλίες και θα έφτιαχνα ένα πολύ πιο σοβαρό σύστημα ελέγχου, με αντίστοιχες ποινές ώστε να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Όλες οι τοπικές υποθέσεις οι οποίες καθορίζονται διά νόμου όπως λέει και το σύνταγμα, δεν έχουνε καθοριστεί ποτέ” μιλώντας για ένα ανάμεικτο αίσθημα απειλής από πλευράς κυβέρνησης. “Δεν τους παίρνουμε τα οφίτσια. Εξυπηρετούμε τους ανθρώπους μας, μιλάμε με τους συμπολίτες μας και στεκόμαστε δίπλα τους”, σχολίασε, μιλώντας για την προσωπική σχέση των αυτοδιοικητικών με τους πολίτες στις μικρές κοινωνίες.