Ο Δήμαρχος Ανάφης κάνει απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, μιλώντας παράλληλα και για τον προγραμματισμό του 2018

Έργα υποδομής σε τροχιά ολοκλήρωσης

  • Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, 2018 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 12 Ιαν. 2018 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Για τα μεγάλα έργα αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανάφη, μίλησε ο Δήμαρχος Ιάκωβος Ρούσσος, εστιάζοντας στην πορεία των έργων του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών και του τουριστικού καταφυγίου, αλλά και στη δυσκολία που προκύπτει απ’ την έλλειψη προγραμματισμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων που εξυπηρετούν το νησί.

Χρονιά προετοιμασίας με “πολύ τρέξιμο” χαρακτήρισε το 2017 ο Δήμαρχος Ανάφης, ο οποίος αναφέρθηκε μία σειρά κομβικών αλλά και μικρότερων έργων υποδομής τα οποία πλέον έχουν δρομολογηθεί, ενώ προχώρησε σε εκτενή αναφορά των μεγάλων αλλά και μικρότερων έργων του νησιού.

Μεταφορά πολλών έργων στο 2018

Από τις επιτυχείς συγκυρίες της χρονιάς που πέρασε, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Δήμαρχος Ανάφης, ήταν η δημοπράτηση του Δημοτικού σχολείου του νησιού, για την οποία ο Δήμος πάλευε 6 χρόνια, ενώ παράλληλα, ξεκίνησαν οι ενέργειες για δημιουργία καινούριου αγροτικού ιατρείου. “Αγοράσαμε το οικόπεδο και έχουμε στείλει τη μελέτη στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τη δημιουργία νέου αγροτικού ιατρείου. Θέλουμε να κάνουμε ένα σύγχρονο, πολυδύναμο ιατρείο. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος νοικιάζει ένα χώρο για να στεγαστεί το ιατρείο του, το οποίο μας εξυπηρετεί αλλά προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο”, σχολίασε.

“Από το 2017 στο 2018 μεταφέρονται πάρα πολλά έργα”, πρόσθεσε ο κ. Ρούσσος, επισημαίνοντας την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης μήκους 3 χιλιομέτρων, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ έχει ξεκινήσει και η οικονομοτεχνική προμελέτη για μία σύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, παρ’ όλο που όπως δήλωσε, το νησί δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα λύματα.

“Δυστυχώς δεν έχουμε υπαλλήλους, όπως και άλλα νησιά. Εδώ έχουμε μόνο έναν υπάλληλο, οπότε όλα περνάνε από τα χέρια μας”, εξήγησε ο κ. Ρούσσος, προσθέτοντας αστειευόμενος ότι όσο κι αν τρέχει, ο χρόνος δεν φτάνει. “Για ένα Δήμο σαν κι εμάς όλα αυτά είναι υπεραρκετά για τη χρονιά που έρχεται” σχολίασε.

Ολοκληρώνονται οι εργασίες του δημοτικού αεροδιάδρομου

Όταν ρωτήθηκε για την πορεία εξέλιξης του έργου του διαδρόμου προσγείωσης και τις δυνατότητες επέκτασής του, για την αεροπορική εξυπηρέτηση του νησιού, ο Δήμαρχος Ανάφης δήλωσε τα εξής: “Νομίζω ότι γίνεται κατανοητό ότι μιλάμε για τεράστια έργα. Ένα πεδίο προσγείωσης όσο απλό κι αν ακούγεται είναι τεράστιο έργο. Το ξεκινήσαμε με ίδιους πόρους, αλλά ολοκληρώνεται με την τεράστια βοήθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας” επιβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο έχει αναλάβει τις όλες τις εργασίες για να έρθει το έργο εις πέρας. “Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις επόμενες 60 μέρες πρέπει να έχουν τελειώσει οι παρούσες εργασίες και προς το παρόν θα μείνουμε σε αυτές. Το ζητούμενο αυτή τη χρονική στιγμή είναι να τελειώσουμε, είναι ένα έργο που το ξεκίνησε η ΜΟΜΚΑ και ότι ξεκινάει ο στρατός δεν το αφήνει ποτέ στη μέση”, επεσήμανε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα καλυφθούν πρωτίστως οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού, ενώ για τη συνέχεια υπάρχει και η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης του διαδρόμου για να εξυπηρετήσει και τουριστικούς σκοπούς. “Το έργο προχωράει βήμα-βήμα. Μεγάλη μας χαρά θα ήταν να το τελειώσουμε και να το επεκτείνουμε ώστε να δέχεται αεροπλάνα 150 και 200 θέσεων, τη συγκεκριμένη στιγμή να πατάμε και στη γη να ξέρουμε τι ζητάμε. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης αλλά όχι αυτή τη στιγμή”, ανέφερε.

Σε αναμονή για τη δημοπράτηση του τουριστικού καταφύγιου

Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε εκτεταμένα και στο έτερο μεγάλο έργο του νησιού, το οποίο αφορά στην κατασκευή του τουριστικού καταφυγίου, που έχει πλέον επισήμως ενταχθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης. “Ένα τεράστιο έργο μεγάλης σημασίας για τον τόπο μας”, το χαρακτήρισε, προσθέτοντας ότι “29 Δεκέμβρη του προηγούμενου έτους ήρθε η ένταξη στο Υπουργείο Ανάπτυξης με 2.500.000 ευρώ”.

Αναφερόμενος στο κομβικής σημασίας για την Ανάφη έργο, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο οι ανάγκες του νησιού οι οποίες θα καλυφθούν από αυτό, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο ήταν και το μοναδικό στις Κυκλάδες το οποίο εντάχθηκε προσφάτως σε χρηματοδότηση και μάλιστα με το μεγάλο ποσό των 2.500.000 ευρώ. “Με τη βοήθεια της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε η ένταξη του έργου και περιμένουμε τη χρηματοδότηση σε 5-10 μέρες για να πάμε σιγά-σιγά στη δημοπράτηση”, σχολίασε, τονίζοντας ότι η γεωγραφική θέση της Ανάφης, ως τελευταίο νησί των Κυκλάδων, ουσιαστικά την καθιστά πέρασμα τουριστικών σκαφών.

“Από εδώ περνάνε πάρα πολλά κότερα, και όχι μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα οποία δεν μπορούν να μας προσεγγίσουν για να δέσουν. Είμαστε ο ενδιάμεσος κρίκος Δωδεκανήσου και Κρήτης”, είπε, ενώ αναφερόμενος στο υψηλό ποσό χρηματοδότησης και σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έδωσε το μελετητικό γραφείο, προέβλεψε ότι θα ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του έργου, μεγαλύτερο σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “με το συγκεκριμένο ποσό θα κατασκευαστεί ο κυματοθραύστης και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι κρηπιδωμάτων. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις μπορούν να περάσουν σε μία δεύτερη φάση, αλλά δε νομίζω να χρειαστεί κάτι επιπλέον, δύο φάσεις θα είναι αρκετές για να τελειώσει το έργο”, ενώ πρόσθεσε ότι παρότι το συνολικό έργο είναι 5,5 εκατομμύρια, πιθανόν και να μπορεί να ολοκληρωθεί και με τελικό κόστος περίπου στα 3,5 λόγω εξοικονόμησης υλικών. “Το καταφύγιο έχει ενταχθεί, είναι πλέον πιο πολύ διαδικαστικό το θέμα μέχρι να πάμε στη δημοπράτηση. Πιστεύω να είμαστε έτοιμοι σ' ένα διάστημα 3-5 μηνών, δεν είναι και κάτι που περνάει από το χέρι μας”, πρόσθεσε.

Η ακτοπλοΐα αποτελεί διαχρονικά το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού μας”

Αναφερόμενος στην καλοκαιρινή τουριστική κίνηση ο κ. Ρούσσος σχολίασε ότι το νησί πήγε ανέλπιστα καλά, ενώ διατηρεί ίδιες προσδοκίες και για το 2018. “Ήταν πολύ καλή χρονιά το 2017 αν αναλογιστούμε και την κρίση που υπάρχει. Στα νησιά τα δικά μας και μία μικρή πτώση ή μία μικρή άνοδος να υπάρχει, δεν φαίνεται. Το νησί δεν έχει κανένα πρόβλημα, πέρα απ' το θέμα των δρομολογίων”, επεσήμανε, παραδεχόμενος ότι από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί παραμένει μεγαλύτερο αυτό της ακτοπλοΐας. “Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια ως προς τα δρομολόγια των πλοίων, πλοία έχουμε, αλλά η ανάρτηση των δρομολογίων. Δυστυχώς ενημερωνόμαστε στην Ανάφη ότι θα έρθει πλοίο την παραμονή την άφιξής του”, ανέφερε μιλώντας για ανεπαρκή ενημέρωση και ελλιπή προγραμματισμό.

“Αν τα δρομολόγια αναρτηθούν κανονικά δε νομίζω ότι θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα στην τουριστική υποδοχή” πρόσθεσε, τονίζοντας τις πολυάριθμες κινήσεις του Δήμου για επίλυση του προβλήματος. “Εμείς ακόμα και στο τελευταίο συνέδριο που έγινε στη Σύρο για το ακτοπλοϊκό ζητήσαμε να μπει ένα πλοίο Σαντορίνη - Ανάφη σε καθημερινή βάση, το οποίο ο κ. Σαντορινιός μας το υποσχέθηκε ότι θα γίνει φέτος. Εγώ έχω κάνει επανειλημμένες συναντήσεις, το πρόβλημα όμως είναι διαδικαστικό, ακόμη και στο ίδιο το Υπουργείο. Η γραμμή είναι "άγονη", πρέπει να βγει σε διαγωνισμό, να κατατεθούν προσφορές, να περάσει από συμβούλιο επικρατείας, και σε όλα αυτά τα κενά πάνε τα πλοία με απευθείας αναθέσεις ανά δίμηνο μέχρι να υπογραφούν οι συμβάσεις”.

Συνοψίζοντας, ο Δήμαρχος Ανάφης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έλλειψη ενός γενικού γιατρού πέραν του αγροτικού αλλά και την βελτίωση στα θέματα παιδείας σε σχέση με πέρυσι, με το νησί να έχει πλήρη κάλυψη δασκάλων και καθηγητών. “Τα προβλήματα είναι γνωστά. Το ακτοπλοϊκό μας καίει αυτή τη στιγμή. Ως προς τα έργα δε μπορούμε να κάνουμε κάτι, έχουν το χρόνο και την ωρίμανσή τους. Εύχομαι να έχουμε μια καλή χρονιά και να προχωρήσουν όλα όπως τα έχουμε δρομολογήσει”, δήλωσε.