Ομόφωνο ψήφισμα στήριξης της ΡΕΔΗΣΕ από το δημοτικό συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης στο θέμα της αδειοδότησής της ως δημοτικής επιχείρησης, με φόντο την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή

Εξαίρεση από τη διαδικασία δημοπρασίας

Μεγάλη εκκρεμότητα απέναντι στην τοπική κοινωνία η παρουσίαση ενός τεκμηριωμένου σχεδίου για τη βιώσιμη(;) λειτουργία – συνολικά - της ΑΙΓΑΙΟ ραδιοτηλεόρασης

Την εξαίρεσή τους από τη διαγωνιστική διαδικασία δημοπρασίας ή εξαγοράς των αδειών λειτουργίας τους ζητούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της χώρας, θέση με την οποία συντάσσεται πλήρως και η ΡΕΔΗΣΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας αιτήθηκε στήριξη των σχετικών απόψεών του από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που με τη σειρά του συμφώνησε ομόφωνα στην έκδοση ψηφίσματος, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του.

Με φόντο την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου “Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής” στη Βουλή, το περιεχόμενο του οποίου συγκεντρώνει σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων ενόψει της επόμενης αξιολόγησης, η σημερινή κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει διατάξεις που όπως επισημαίνουν ρητά επτά Ενώσεις Τύπου και ΜΜΕ της χώρας με επιστολή τους προς τον ΓΓ Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο, “σκοτώνουν τα δημοτικά ραδιόφωνα”, αντιμετωπίζοντάς τα “ως εμπορικές επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα”.

Προς την ίδια κατεύθυνση “εκπέμπει” και η ΡΕΔΗΣΕ, η οποία κατόπιν απόφασης των μελών του ΔΣ της, κατέθεσε προς έγκριση σχέδιο ψηφίσματος στο αιρετό συλλογικό όργανο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να επισημάνει το σοβαρό θέμα της αδειοδότησής της ως δημοτικής επιχείρησης, δηλαδή – εν προκειμένω - δημοτικού ραδιοφώνου, που οφείλει να λειτουργεί προς ενημέρωση των δημοτών.

Παρά τη σύντομη συζήτηση του θέματος, μετά και από την εισήγηση του αντιπροέδρου του ΔΣ της, Απόστολου Ρουσσουνέλου, η οποία κι εστιάστηκε στο συγκεκριμένο θέμα της λήψης άδειας χωρίς να πρέπει να συμμετάσχει σε διαγωνιστική διαδικασία, όπως ισχύει για τα ιδιωτικά ΜΜΕ της χώρας (τηλεοπτικοί σταθμοί), για μία ακόμη φορά εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής δεν υπήρξε καμία ενημέρωση στο θέμα της εκπόνησης ενός σχεδίου ή μίας μελέτης που θα καθιστά συνολικά την ΑΙΓΑΙΟ ραδιοτηλεόραση, μία βιώσιμη δημοτική επιχείρηση που θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες του τόπου.

Ωστόσο, στο περιθώριο ψήφισης οικονομικού θέματος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου περιορίστηκε στο να υπενθυμίσει πως η δημοτική πλευρά θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όσον αφορά στο κατασχετήριο εκ μέρους της Digea για την παροχή ψηφιακού σήματος, αμέσως μόλις εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός του 2018, καταβάλλοντας το ποσό των 10 χιλ. ευρώ.

Κρίνεται επιβεβλημένο να τονισθεί εξ αρχής πως, στη χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχαν μόλις 16 αιρετά μέλη, εκ των οποίων το μέλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Κομνηνός Στρογγύλης δήλωσε ως όφειλε κώλυμα και δεν συμμετείχε στη συζήτηση και την ψηφοφορία του θέματος.

Αμφισβητείται ο προφανής δημόσιος χαρακτήρας

Συγκεκριμένος στην σύντομη εισήγηση του θέματος, ο κ. Ρουσσουνέλος τεκμηρίωσε τους λόγους έκδοσης ενός ψηφίσματος στήριξης της ΡΕΔΗΣΕ, επισημαίνοντας κυρίως την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τα όσα προβλέπει για τα δημοτικά ραδιόφωνα.

Βάσει των όσων ανέφερε προλογικά, “Το συγκεκριμένο ψήφισμα είναι άμεσο επειδή σήμερα συζητείται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο” και όπως πρόσθεσε με σαφήνεια, “Σύμφωνα με τις διατάξεις του οι υφιστάμενοι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ελλάδας πλέον αντιμετωπίζονται ως εμπορικές επιχειρήσεις, κερδοσκοπικού χαρακτήρα και καλούνται να συμμετέχουν σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του πολυνομοσχεδίου”. Όπως δήλωσε ξεκάθαρα, τασσόμενος υπέρ της θέσης των επτά Ενώσεων (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΘΣτΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΔΗΡΤΜΜΕΕ) που έχουν διαμαρτυρηθεί σχετικώς προς το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών κι Ενημέρωσης, “Πλέον αμφισβητείται ο προφανής δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών”.

Εντοπίζοντας μάλιστα ένα ακόμη κρίσιμο θέμα όσον αφορά στην αδειοδότηση των δημοτικών τηλεοράσεων, ο κ. Ρουσσουνέλος επεσήμανε πως σε αντίθεση με όσα προωθούνται για τις άδειες των δημοτικών ραδιοφώνων, στην πρώτη περίπτωση προβλέπεται η εξαίρεσή τους από τη διαδικασία της δημοπρασίας.

Ακολουθείται διαφορετική πολιτική για τα δημοτικά ραδιόφωνα σε σχέση με τις δημοτικές τηλεοράσεις καθώς ο Ν. 4339/2015 ρητά εξαιρεί τις δημοτικές τηλεοράσεις από τη διαδικασία αδειοδότησης μέσω πλειστηριασμού” τόνισε σχετικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “υπονομεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών ΜΜΕ και μάλιστα από μία κυβέρνηση που θέλει να λέγεται αριστερή”.

Υποστηρικτική παρέμβαση Ν. Συρμαλένιου στη Βουλή

Ζητώντας από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να συνηγορήσουν στη θέση έκδοσης ψηφίσματος, ο κ. Ρουσσουνέλος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και την παρέμβαση που πραγματοποίησε ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου σε Επιτροπές της Βουλής.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του Κυκλαδίτη κυβερνητικού βουλευτή, ο ίδιος ζήτησε “Στο θέμα της ρύθμισης του ραδιοφωνικού τοπίου, να διευκρινιστεί η αντίφαση ανάμεσα στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και στους δημοτικούς, για τους οποίους η άδεια να δοθεί χωρίς την υποχρέωση συμμετοχής τους στο διαγωνισμό”.

Να αποσαφηνιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας με δεδομένες τις προθέσεις κρατικής ενίσχυσης

Επί του ίδιου θέματος, ουσιαστική υπήρξε η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος από καθαρά πολιτική σκοπιά τόνισε πως το θέμα είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκο κι εντός του πολυνομοσχεδίου θα πρέπει με νομική τεκμηρίωση να γίνει σαφές πως ο χαρακτήρας των δημοτικών ραδιοφώνων είναι δημόσιος και η λειτουργία τους επ΄ ουδενί δεν είναι κερδοσκοπική.

“Είναι ένα αρκετά σύνθετο ζήτημα. Είμαι σύμφωνος με το ψήφισμα, πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι επειδή υπάρχει και μία αναλυτική τεκμηρίωση μέσα από τη νομική υπηρεσία, το θέμα άπτεται του ζητήματος των κρατικών ενισχύσεων, επί του ανταγωνισμού όπως λέμε και πρέπει να είναι αποσαφηνισμένος ο δημόσιος χαρακτήρας μέσα στο πολυνομοσχέδιο” ανέφερε σχετικά ο κ. Γιαλόγλου, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως, θα πρέπει αυτό το ψήφισμα να συνοδεύεται από κατάλληλη νομική τεκμηρίωση. “Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην τεκμηρίωση του γεγονότος ότι αυτός δεν είναι ένας ανταγωνιστικός σταθμός γενικά, τα δημοτικά ραδιόφωνα συνολικά, αλλά επιτελούν δημόσιο έργο κλπ” ανέφερε, ζητώντας από τους αιρετούς να τεκμηριώσουν τη συλλογική παρέμβασή τους, ώστε να μην εκδοθεί ένα ακόμη ψήφισμα ανίσχυρο.

“Αν θέλουμε να κάνουμε δουλειά και να μην είμαστε απλώς άνθρωποι που σηκώνουν τα χέρια και κάνουν ένα ψήφισμα, πρέπει να αναλυθεί αυτό” πρόσθεσε κατηγορηματικά, επαναλαμβάνοντας πως, πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως ο δημοτικός σταθμός “θα έχει περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα” κι ως εκ τούτου, υπ΄ αυτήν την έννοια, “πρέπει να εξαιρεθούμε”.

Το ψήφισμα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το θέμα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανάγνωσε το σχέδιο του ψηφίσματος, το περιεχόμενο του οποίου υπερψηφίστηκε συνολικά και παρατίθεται ακολούθως, αυτούσιο προς ενημέρωση των δημοτών:

“Στη Σύρο, το Δημοτικό Ραδιόφωνο, συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στον τόπο και τους ανθρώπους του.

Οι Δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, ως μέσα δημόσιου χαρακτήρα, προσφέροντας στις τοπικές κοινωνίες το αγαθό της ψυχαγωγίας και της υπεύθυνης ενημέρωσης. Επιτελούν κοινωφελή υπηρεσία και ο «ειδικός σκοπός» τους έχει αναγνωριστεί νομικά από την αρχή της λειτουργίας τους. Όπως και η ΕΡΤ, είναι ΝΠΙΔ και ανήκουν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Ο αυτονόητος δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών ΜΜΕ έγινε απόλυτα σεβαστός κατά την ψήφιση του ν.4339/2015, στο πλαίσιο του οποίου οι δημοτικές τηλεοράσεις εξαιρέθηκαν ρητά από τη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών επίγειας τηλεοπτικής ευρυεκπομπής. Την ίδια ακριβώς μεταχείριση οφείλει να έχει η Πολιτεία και απέναντι στα δημοτικά ραδιόφωνα, ώστε να αποτραπεί η εξομοίωσή τους με εμπορικές επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ένας Δήμος δεν έχει ούτε την οικονομική δυνατότητα, ούτε την ηθική νομιμοποίηση να «τζογάρει» με τα χρήματα των δημοτών σε πλειοδοτικούς διαγωνισμούς. Επιπλέον, η έγκριση δαπάνης σε έναν ΟΤΑ απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και κάθε οικονομική κίνηση δημοσιεύεται πριν πραγματοποιηθεί. Δεδομένης αυτής της διαδικασίας, μια συμμετοχή σε τέτοιο διαγωνισμό θα ήταν με άνισους όρους, καθώς αυτή η διαδικασία επιτρέπει στον οποιονδήποτε που θα πλειοδοτήσει έστω κατά 1 cent, να κλείσει ένα δημοτικό ΜΜΕ.

Ο αφανισμός των δημοτικών ραδιοφώνων θα αυξήσει την εξάρτηση των τοπικών κοινωνιών από τα μέσα πανελλήνιας εμβέλειας και θα σβήσει φωνές δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης.

Για τους λόγους αυτούς, το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου –Ερμούπολης: 1. Εκφράζει την έντονη διαφωνία του με τις διατάξεις για την «Αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης» που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις» («προαπαιτούμενα») και εξομοιώνουν τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς με τους ιδιωτικούς. 2. Ζητά να εξαιρεθούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί από κάθε διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών λειτουργίας τους, όπως ακριβώς συνέβη και με τους δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. 3. Υπενθυμίζει ότι η λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων «ειδικού σκοπού ραδιοφωνίας τηλεόρασης» δεν ρυθμίζεται μόνο από τους νόμους 3463/2006 και 3852/2010, όπως εσφαλμένα αναγράφεται στο Άρθρο 222, παράγραφος 1, εδάφιο (β) του υπό ψήφιση Σχεδίου Νόμου, αλλά και από τον νόμο 4483/2017 όπως ισχύει”.

Ξεκάθαρη η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ενισχύσει οικονομικά τη ΡΕΔΗΣΕ

Αν κι επιτακτικά προβάλλει σαν μεγάλος πονοκέφαλος ο όγκος των τεράστιων οικονομικών εκκρεμοτήτων της ΡΕΔΗΣΕ καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρά τις χιλιοειπωμένες δεσμεύσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής για δρομολόγηση των ανοικτών θεμάτων με σκοπό να εξετασθεί αν μπορεί να υπάρξει μία βιώσιμη λειτουργία της ΑΙΓΑΙΟ ραδιοτηλεόρασης, ωστόσο, χθες, για μία ακόμη φορά, ουδείς σχολίασε κάτι επί του θέματος. Αντιθέτως μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών επιβεβαίωσε την προφανή πλέον πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ενισχύσει οικονομικά τη ΡΕΔΗΣΕ εντός του 2018, εκτός από την υποχρέωσή της να καλύψει το οφειλόμενο ποσό προς την Digea ώστε να εκπέμπει ψηφιακά.

Προβαίνοντας σε σχετική ενημέρωση, ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε πρωτίστως πως, “Για την ανατροπή του ποσού που είχαμε εγκρίνει σαν δημοτικό συμβούλιο των 10 χιλ. ευρώ για την ΡΕΔΗΣΕ, θέλω να πω πως τα ποσά αυτά είναι μέσα στη χρήση του κάθε έτους. Δηλαδή αυτό το ποσόν έπρεπε να έχει δοθεί στην επιχείρηση το 2017 και δεν μεταφέρεται σαν ΠΟΕ στο 2018”. Ωστόσο, όπως καθησυχαστικά ανέφερε, “Παρόλα αυτά όμως επειδή μας ήρθε μία εντολή κατάσχεσης εις χείρας τρίτων από την Digea για την οφειλή που έχει το κανάλι προς αυτήν και περιμένουμε την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου για να μπορέσουμε να εκτελέσουμε την απόφαση αυτή, μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2018 κι έρθει και αυτή η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου, άμεσα, εμείς θα εκτελέσουμε την κατάσχεση. Δηλαδή θα πληρωθεί η Digea και όχι το κανάλι”.

Αφού πρόσθεσε δε πως, “Δεν χάνονται αυτά τα χρήματα κι έχουμε βάλει 10 χιλ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018” υπογράμμισε τέλος πως, “μέσα στην χρονιά πιθανώς θα ενισχύσουμε κιόλας την χρηματοδότηση του καναλιού”.