Διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο Σερίφου

Στο μικροσκόπιο η απουσία οικονομικού απολογισμού και οι κατηγορίες της Λαϊκής Συσπείρωσης για οικονομική αυθεραισία

Τη διενέργεια έκτακτου γενικευμένου διαχειριστικού ελέγχου ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής Σερίφου να παραδώσει τον οικονομικό απολογισμό παρελθόντων ετών, σε συνδυασμό με τις αναφορές της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερίφου για διαγραφή ποσών και απώλεια εσόδων.

Συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ζητά εγγράφως να ελεγχθεί το χρονικό διάστημα από το 2011 μέχρι το 2015, λόγω της μη τήρησης από πλευράς του Δήμου της διαδικασίας οικονομικού απολογισμού. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλοι οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ της χώρας υποχρεούνται κάθε Μάιο να εκκινούν τη σχετική διαδικασία, με την ολοκλήρωση της στο τέλος κάθε έτους και την κατάθεση της στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το ιστορικό των καταγγελιών

Η δημοτική αντιπολίτευση της Λαϊκής Συσπείρωσης, βάσει του εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή για αδιαφορία επί του θέματος, καθώς η Υπηρεσία Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε επανειλημμένα ζητήσει εγγράφως την τακτοποίηση της εκκρεμότητας, χωρίς αυτό να έχει διευθετηθεί. Επισημαίνεται δε ότι αυτή η άρνηση ουσιαστικής απάντησης ανάγκασε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ακολουθήσει την προβλεπόμενη οδό παραπέμποντας το θέμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διενέργεια γενικευμένου διαχειριστικού ελέγχου.

Επιπροσθέτως, οι καταγγελίες της Λαϊκής Συσπείρωσης για ζητήματα οικονομικής φύσης όπως η αυθαίρετη διαγραφή 845.000 ευρώ αλλά και η διαφυγή εσόδων από τη Λιμενική Ζώνη του Λιβαδιού, έρχονται να βαρύνουν την υπόθεση της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Μάιο η Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου είχε επιρρίψει ευθύνες στο Δήμαρχο Αντώνη Αντωνάκη για συστηματική απώλεια εσόδων από τη λιμενική ζώνη στη θέση “Λιβάδι”, λόγω της μη ενεργοποίησης συμβάσεων με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, την οποία τότε είχε επιβεβαιώσει και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Κοσμάς. Είχε δε επισημανθεί ότι η μη υλοποίηση των συγκεκριμένων συμβάσεων στοιχίζει στη Σέριφο τουλάχιστον 28.000 ευρώ ετησίως, ενώ τα έσοδα από τη λιμενική ζώνη του Λιβαδιού είναι συγκριτικά ελάχιστα μόνο από την πώληση νερού και ρεύματος, σε συνδυασμό με τη μη είσπραξη των τελών πρυμνοδέτησης και την αυθαίρετη τοποθέτηση εισπράκτορα χωρίς καμία εποπτεία.

Εκκαθάριση του τοπίου για την επόμενη δημοτική αρχή

Για το γραπτό αίτημα του διαχειριστικού ελέγχου και τις καταγγελίες της Λαϊκής Συσπείρωσης μίλησε στην Κοινή Γνώμη ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερίφου, Θοδωρής Χρυσολωράς, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία έχει κινηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου μαζί με το Ελεγκτικό Συνέδριο για το θέμα των οικονομικών απολογισμών από το 2011 και μετά.

Συγκεκριμένα και αναφορικά με το τι αφορά το συγκεκριμένο διαγραφέν ποσό των 845.000 ευρώ, ο κ. Χρυσολωράς δήλωσε τα εξής:

“Υπάρχει ένα θολό τοπίο πριν από το 2011. Αυτό το ποσό αφορά κυρίως ανείσπρακτα παρελθόντων ετών, που το 2010 ανέρχονταν περίπου σε 1.200.000 ευρώ. Το 2013 το ποσό ανέβηκε σε 1.676.000 ευρώ. Παραμονές των εκλογών του 2014 ο Δήμαρχος ήρθε με μία απόφαση της οικονομικής επιτροπής με το αιτιολογικό ότι έκανε αναμόρφωση του προϋπολογισμού και ότι είχε γίνει κάποιο λάθος στην πρόσθεση των ποσών διότι παλιά το ταμείο το κρατούσε η Δ.Ο.Υ. της Μήλου με μια δικιά μας οικονομική υπηρεσία και είπε ότι απλά διαγράφονται 845.000 ευρώ χωρίς να δώσει στοιχεία” επεσήμανε ο κ. Χρυσολωράς.

 Επίσης αναφέρθηκε στις κινήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερίφου όπου και έθεσε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως προς το τι ακριβώς αφορούσαν αυτά τα ποσά και για ποιο λόγο διαγράφηκαν, για το οποίο σχολίασε ότι δεν έχουν λάβει κάποια απάντηση μέχρι σήμερα.

Ο κ. Χρυσολωράς σχολίασε ότι, παρά της επανειλημμένες οχλήσεις της μειοψηφίας, το πρόβλημα με τη λιμενική ζώνη στο Λιβάδι παραμένει και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε συνάψεις συμβάσεων έργου με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου κατά τις οποίες ο Δήμος παρότι έκανε τις εργασίες δεν συγκέντρωσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να λάβει ολόκληρο το ποσό.

Εκτός αυτού επεσήμανε ότι εξακολουθούν να μη χρησιμοποιούνται οι αποδείξεις και τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που έχει αποστείλει στο Δήμο από τον Δεκέμβριο του 2014 το Λιμενικό Ταμείο Σύρου μαζί με οδηγίες είσπραξης.

“Αυτό που επιθυμούμε εμείς είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε τουλάχιστον η επόμενη Δημοτική Αρχή να μη βρει ένα θολό τοπίο στα οικονομικά. Αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος για το Δήμο. Για την τωρινή κατάσταση μπορεί να φταίμε όλοι, το τοπίο όμως πρέπει να ξεκαθαριστεί. Όποιος έρθει επάνω θα πρέπει να μπορεί να δουλέψει και όχι να παραλάβει ένα χάος”, δήλωσε ο κ. Χρυσολωράς.

«Διαδικαστικό» χαρακτηρίζει το θέμα ο Δήμαρχος

Από την πλευρά του ο Δημάρχος Σερίφου, Αντώνης Αντωνάκης, δήλωσε στην Κοινή Γνώμη, ότι το ζήτημα είναι “τεχνικό και διαδικαστικό”, ενώ αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση που δημιουργείται από αυτή την ιστορία και το φόρτο που προστίθεται στο προσωπικό του ήδη υποστελεχωμένου Δήμου.
“Η ιστορία ξεκίνησε το 2012. Μεταφέραμε τα αρχεία μας από χειρόγραφη σε ηλεκτρονική μορφή και κατά τη μεταφορά είδαμε ότι κάποια χειρόγραφα αφορούσαν διπλοεγγραφές και υπήρχε μία διαφοροποίηση του αρχικού ποσού, οπότε προχωρήσαμε σε ορθή αποτύπωση του” σχολίασε ο κ. Αντωνάκης αναφορικά με το θέμα του ποσού των 845.000 ευρώ, ενώ παραδέχθηκε την καθυστέρηση των οικονομικών απολογισμών, με το θέμα να τίθεται προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

“Είναι ένας συνδυασμός γεγονότων που οδηγούν στην καθυστέρηση, δεν είναι ότι ο Δήμος έχει αδρανήσει. Εμείς έχουμε δώσει την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία για να γίνει η έκθεση, να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να περάσει στον απολογισμό” ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις νησιών με αντίστοιχες καθυστερήσεις. “Ο νόμος προβλέπει ότι σε κάθε έτος πρέπει να ολοκληρώνεις τον οικονομικό απολογισμό, επί της ουσίας μέχρι το Μάιο να το έχεις θέσει στο συμβούλιο και να έχει συνεδριάσει. Όμως υπάρχουν πρακτικά θέματα τα οποία δημιουργούν καθυστερήσεις”, τόνισε.

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει πρακτικά για το Δήμο Σερίφου όλη αυτή η διαδικασία, ο Δήμαρχος μίλησε για καθυστέρηση που επιβαρύνεται από τη διαδικασία συγκέντρωσης των στοιχείων προς εξέταση, ενώ στηλίτευσε τις πρακτικές της Λαϊκής Συσπείρωσης ,οι οποίες, όπως ανέφερε, προκαλούν φόβο και προβλήματα.

“Στην ουσία η στόχευση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι να μη μπορείς να ασχοληθείς με παραγωγικό έργο. Δημιουργείται μία αναταραχή στο προσωπικό του Δήμου, το οποίο επωμίζεται έναν επιπλέον φόρτο εργασίας. Ταυτόχρονα, σε οποιονδήποτε νέο θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά, δημιουργείται φόβος. Αυτές οι στοχεύσεις είναι ο λόγος που η Λαϊκή Συσπείρωση κάνει τις ενέργειες της και όχι η ύπαρξη ενός πραγματικού προβλήματος προς εξέταση. Ο κόσμος έχει κρίση και αντιλαμβάνεται τα πράγματα και γι’ αυτό όποτε έρχονται εκλογές κατατάσσει τον καθένα εκεί που του αξίζει”, σχολίασε επικριτικά ο κ. Αντωνάκης.