Ψήφιση προϋπολογισμού 2018 του Δήμου Τήνου

Προϋπολογισμός με εντάσεις

  • Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, 2018 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 22 Ιαν. 2018 - 7:40
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου για την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2018, με το πολύπαθο θέμα των απορριμμάτων να αποτελεί αφορμή για έντονα σχόλια και χαρακτηρισμούς ανάμεσα στα μέλη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας λίγο πριν την ψηφοφορία.

Ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, αναφέρθηκε στα σχόλια του Οικονομικού Παρατηρητηρίου Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, από όπου πιστοποιήθηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ισοσκελισμένος ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις ιδιαιτέρως άσχημες συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη σύνταξή του, λόγω της νοσηλείας του εκλιπόντος Δημάρχου Σίμου Ορφανού. Δεσμεύθηκε δε ότι θα υλοποιηθεί με διαφάνεια και υπευθυνότητα ενώ όπως επανέλαβε αρκετές φορές, ο πραγματικός προϋπολογισμός θα φανεί στην πρώτη ενσωμάτωση.

Μη εμπεριστατωμένη εισήγηση και έλλειψη οράματος κατήγγειλε η μειοψηφία

Μετά την ανάγνωση των αναλυτικών κωδικών και των ποσών, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Παναγιώτης Κροντηράς, μίλησε για απουσία στίγματος της δημοτικής αρχής και για έλλειψη σεβασμού ως προς τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και ειδικότερα ως προς το ψήφισμα στη μνήμη του Σίμου Ορφανού. Πέραν αυτού αναφέρθηκε στην πίστωση ποσού 10.000 ευρώ, ως έκτακτο βοήθημα στους άπορους δημότες και αντίστοιχα ποσού 10.000 ευρώ, για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Τήνου. Επιχειρώντας μάλιστα να το αναγνώσει, προκλήθηκε γενικευμένη δυσφορία από πλευράς της πλειοψηφίας, με το Δήμαρχο να του ζητά να ανακαλέσει, κατηγορώντας τον για άκρατο λαϊκισμό. Ο αρχηγός της μειοψηφίας επεσήμανε ότι τα ποσά για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εξόδων θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα, κάτι το οποίο ο κ. Σιώτος είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να γίνει τώρα και θα εξετασθεί στην αναμόρφωση.

Ο κ. Κροντηράς απαρίθμησε έναν αριθμό κωδικών που χρήζουν διευκρίνησης, όπως η μελέτη για τον ΧΥΤΑ Τήνου, η αύξηση του μισθού αιρετών και οι δαπάνες δημοσίων σχέσεων, ενώ προχώρησε και σε ερωτήσεις τις οποίες χαρακτήρισε πολιτικού περιεχομένου, ζητώντας διευκρινήσεις για κωδικούς μελετών που έχουν μηδενιστεί, για έργα στα οποία υπάρχει τεχνική υποστήριξη, καθώς και για την απουσία κάποιας πρόβλεψης στον προϋπολογισμό για την επαναλειτουργία του δεματοποιητή στην περιοχή Κοσσίνι.

Ο Δήμαρχος με τη σειρά του επέμεινε ότι ο προϋπολογισμός ως υφίσταται στηρίζεται σε εκτιμήσεις και στην αναμόρφωση θα φανούν τα πραγματικά μεγέθη.

Με τη σειρά του ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου, εκ μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας, Γιάννης Βιδάλης, επεσήμανε την έλλειψη μελετών και σημαντικών έργων και μίλησε για προχειρότητα, καθώς οι ερωτήσεις ακόμα και της μείζονος μειοψηφίας δεν κατατέθηκαν στην οικονομική επιτροπή. Πρότεινε δε να έρχονται νωρίτερα οι εισηγήσεις ώστε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να μπορούν να τις μελετούν και να γίνονται εγκαίρως παρεμβάσεις και διορθώσεις.

Μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων

Στην διαδικασία μεταφοράς των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου αναφέρθηκε ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας, ζητώντας διευκρινήσεις, αλλά και την κατοχύρωση της όποιας απόφασης. Ο Δήμαρχος προχώρησε σε ενημέρωση αναφορικά με την πλειοψηφία των Δήμων που έχουν απορρίψει το αίτημα, το οποίο θα τεθεί σε επόμενη συνεδρίαση ώστε να αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Η αντιδήμαρχος, Νατάσα Δεληγιάννη, επεσήμανε την ιδιαιτερότητα της απουσίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο νησί, γεγονός που προκαλεί σοβαρά πρακτικά θέματα επί της διαδικασίας.

Ανεπαρκής σχεδιασμός και εξαγγελίες έργων που δεν αποτυπώνονται”

Ο κ. Κροντηράς παρατήρησε μεν ότι σε ότι αφορά στα έσοδα ο Δήμος τα έχει πάει πολύ ικανοποιητικά αλλά αντιθέτως στα έξοδα φαίνεται ότι δεν παράγει έργο, το οποίο διαφαίνεται από το βαθμό απορρόφησης του περσινού τεχνικού προγράμματος.

Χαρακτήρισε δε “τραγική” την κατάσταση με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, καθώς δεν έχει ενταχθεί ούτε ένα έργο, σχολιάζοντας ότι “Έχουμε καταντήσει ένας Δήμος που διαχειρίζεται με δυσκολία την καθημερινότητα”, φέρνοντας επί τάπητος παραδείγματα άλλων νησιών. Αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στην χαμηλή επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων έναντι άλλων δαπανών, καθώς και την χρηματοδότηση 100.000 ευρώ στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου, στην οποία δεν έχει γίνει ισολογισμός ή απολογισμός, καταγγέλλοντας αυθαιρεσία και απουσία ελέγχου.

Καλή η αντιπαράθεση αρκεί να είναι γόνιμη”

Ανοικτός στην αντιπαράθεση αρκεί να είναι γόνιμη, δήλωσε ο Δήμαρχος Τήνου, σχολιάζοντας ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ευθύνη να συμβάλουν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υιοθετήσει όσες ρεαλιστικές προτάσεις κατατεθούν, ανεξαρτήτως παράταξης. Παραδέχθηκε τη δυσκολία ανάθεσης των μελετών ενώ προχώρησε σε μία πλήρη ενημέρωση των έργων που βρίσκονται υπό ένταξη προγράμματος ΕΣΠΑ ή άλλης χρηματοδότησης όπως το ΧΥΤΥ του νησιού ή επισκευή του κτιρίου Αιολίς.

Διεκπαιρεωτικός προϋπολογισμός χωρίς τεχνικό πλάνο
Με τη σειρά του ο Γ. Βιδάλης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό διεκπεραιωτικό και τις αντιπαραθέσεις ότι ενέχουν πολιτική σκοπιμότητα και δεν αποτελούν γνώμονα για την καλύτερη λειτουργία του τόπου. Εν συνεχεία τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Σανταμούρης και Ζαλώνης επικρίνοντας τη Δημοτική Αρχή για έλλειψη τεχνικού προγράμματος, χαρακτηρίζοντας τις εξαγγελίες “ευχολόγιο” με εμφανέστερη την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για την αποκατάσταση του δεματοποιητή. Αυτό σε συνδυασμό με τα σχόλια του κ. Κροντηρά πυροδότησε ακόμα μία φορά τον διάλογο, με το Δήμαρχο και τον αρχηγό της μειοψηφίας να αλληλοκατηγορούνται για ανικανότητα και εξουσιομανία αντιστοίχως.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του κ. Ξενόπουλου, ο οποίος επεσήμανε τον μικρό προϋπολογισμό για τα κοινοτικά έργα και κατηγόρησε την πλειοψηφία για λανθασμένη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και μη ανάληψη ευθυνών.

Εν τέλει και κατευνάζοντας μερικώς τα πνεύματα, ο Δήμαρχος κ. Σιώτος ανέφερε τις επόμενες κινήσεις στο θέμα του δεματοποιητή και προχώρησε στην ψηφοφορία με τον προϋπολογισμό να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.