Παραιτήσεις και μετακινήσεις αιρετών στο Δήμο Κέας

Αλλαγές σε κλίμα συναίνεσης

  • Τρίτη, 23 Ιανουαρίου, 2018 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 23 Ιαν. 2018 - 7:25
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Παραιτήσεις, ανακατατάξεις και εισαγωγή νέων προσώπων σηματοδοτούν την έναρξη της νέας χρονιάς στο Δήμο Κέας, με το Δήμαρχο, Γιάννη Ευαγγέλου, να κάνει λόγο για συναινετική διαδικασία, προκειμένου να εισαχθούν νέα πρόσωπα σε κομβικούς ρόλους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις παραιτήσεις, με πλέον ηχηρή αυτή του αντιδημάρχου Γιώργου Πατητή, όπου για την κάλυψη της θέσης του προκύπτουν ακόμα δύο μετακινήσεις. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν προηγηθεί αυτές της δημοτικής συμβούλου και πρώην προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κέας, Μαρίας Ξυδοπούλου, καθώς και της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου σε θέματα δημοσίων σχέσεων, πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και λοιπόν εκδηλώσεων του Δήμου, Ελευθερίας Μορφωνιού.

Εύσχημος τρόπος παραχώρησης αρμοδιοτήτων

Σε επικοινωνία της Κοινής Γνώμης με το Δήμαρχο Κέας, Γιάννη Ευαγγέλου, ο ίδιος χαρακτήρισε τις εν λόγω παραιτήσεις ως εύσχημο τρόπο παραχώρησης αρμοδιοτήτων, τονίζοντας ότι πρόκειται για συναινετικές μετακινήσεις προκειμένου νέα πρόσωπα να αναλάβουν αρμοδιότητες.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “Είναι μια ανακύκλωση για να αναλάβουν και κάποιοι άλλοι, νεότεροι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μικρότερη εμπειρία λόγω ηλικίας αλλά θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά περισσότερο ενεργά”, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι αιρετοί οι οποίοι παραιτήθηκαν από τις αρμοδιότητές τους συνεχίζουν ούτως ή άλλως να είναι ενεργοί και να υποστηρίζουν το έργο της Δημοτικής Αρχής με άλλους τρόπους. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον πρώην αντιδήμαρχο Γιώργο Πατητή επεσήμανε ότι “έχει υψηλή ικανότητα και γνώσεις σε κάποια ζητήματα και βεβαίως θα συνεχίσει να στηρίζει τη Δημοτική Αρχή”.

Κάνοντας δε ένα γενικό σχόλιο, τόνισε για τους αντικαταστάτες των παραιτηθέντων πως αν και νεαρότεροι, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποκτήσει μία σχετική εμπειρία και γνώση των πραγμάτων, γεγονός που τους καθιστά λίγο πιο έτοιμους να αναλάβουν καθήκοντα σε θέσεις ευθύνης, επισημαίνοντας ακόμα μία φορά τη συναινετική διαδικασία, η οποία διαφαίνεται και μέσα από τις σχετικές επιστολές, τόσο του ιδίου όσο και των παραιτηθέντων.

Το χρονικό των αλλαγών

Η διαδικασία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τις ανακοινώσεις των παραιτήσεων των κ. Ξυδοπούλου και Μορφωνιού, στις οποίες ο Δήμαρχος Κέας απάντησε με προσωπικές ευχαριστήριες επιστολές και οι οποίες αναρτήθηκαν δημοσίως. Λίγες ημέρες μετά ακολούθησε και η παραίτηση του αντιδημάρχου Γ. Πατητή, με το Δήμαρχο να ανακοινώνει αλλαγές και ανακατατάξεις μεταξύ των αιρετών, με σκοπό την ανάθεση αρμοδιοτήτων σε άλλους δημοτικούς συμβούλους. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται και οι “αναγκαστικές” παραιτήσεις του Κωνσταντίνου Θώδου από τη θέση του γραμματέα και του Στέφανου Βρεττού από τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να αναλάβουν νέα καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, το νέο πρόσωπο που εισάγεται στη θέση του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου έως τις 31/08/2019 είναι ο Ν. Ζουλός, με τον Κ. Θώδο να τελεί πλέον χρέη προέδρου μέχρι και τη λήξη της θητείας του. Αντίστοιχα, ο Σ. Βρεττός ορίζεται νέος αντιδήμαρχος στη θέση του Γ. Πατητή με τις εξής αρμοδιότητες: μέριμνα και επίβλεψη των ζητημάτων του τομέα υγείας – πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας, παρακολούθηση και υλοποίηση θεμάτων αναφορικά με τη νήσο Μακρόνησο, ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης εξωτερικού δημοτικού φωτισμού, οργάνωση και παρακολούθηση των θεμάτων δημοσίων σχέσεων του Δήμου, παρακολούθηση και υλοποίηση των θεμάτων αθλητισμού, έλεγχος και επίβλεψη δημοτικών νεκροταφείων και παρακολούθηση και υλοποίηση θεμάτων που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη του Δήμου.

Να σημειωθεί πως παραμένει στα καθήκοντα του ο έτερος αντιδήμαρχος Δημήτρης Καβαλιέρος, ενώ ο κ. Βρεττός διατηρεί και τη θέση του από 16/06/2017 ως πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου.

Επιτυχημένη πορεία

Μέσω δημόσιων επιστολών επέλεξε να εκφραστεί ο Δήμαρχος Κέας, με τις οποίες ευχαριστεί τους συνεργάτες του για τη μέχρι τώρα συνεργασία. Αναφερόμενος στους προσωπικούς λόγους τους οποίους επικαλέστηκε η κα Ξυδοπούλου για την παραίτησή της από την προεδρία της Κοινωφελούς Εταιρίας του Δήμου, δεν παρέλειψε να τονίσει την επιτυχή μακρόχρονη συνεργασία τους από το 2006, όπου και η κα Ξυδοπούλου εξελέγη πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος.

“Υπήρξες σημαντική συνοδοιπόρος στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την ανάπτυξη του τόπου και πρόοδο των κατοίκων του. Είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσεις την προσπάθειά σου με το ίδιο ενδιαφέρον και ως Δημοτική Σύμβουλος, αλλά και με την συμμετοχή στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κέας και από τη θέση της Προέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κέας” επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Ευαγγέλου, τονίζοντας την ιδιαιτέρως επιτυχημένη πορεία της ως προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης για σχεδόν τρία χρόνια με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών της. Συγκεκριμένα, αναγνώρισε το έργο της σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, τη μεταστέγαση του Δημοτικού Γυμναστηρίου αλλά και την καθιέρωση της αθλητικής διοργάνωσης “KEA RUN”.

“Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμη, αισθάνομαι την ανάγκη να σε ευχαριστήσω ειλικρινώς για την προσφορά σου στην παράταξη και τον τόπο και να ευχηθώ να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ζέση έως το πέρας της παρούσας δημοτικής θητείας”, αναφέρει ο κ. Ευαγγέλου στο τέλος της επιστολής του.

Ενεργή δημοτική σύμβουλος

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η ευχαριστήρια επιστολή προς την κα Μορφωνιού, την οποία σκιαγραφεί ως μία από τις πιο ενεργές δημοτικούς συμβούλους, καθώς μέχρι στιγμής είχε αναλάβει τη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, την Προεδρία της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Α’ θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, ενώ διατέλεσε μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, αρμοδιότητες τις οποίες διατηρεί.

“Επί τρία και πλέον χρόνια υπήρξες συνώνυμο κάθε είδους εκδήλωσης του Δήμου Κέας. 52 αμιγώς πολιτιστικές εκδηλώσεις, 12 αθλητικές και 40 ημερίδες και λοιπές εκδηλώσεις καταδεικνύουν το μέγεθος του έργου και της συνεισφοράς σου, ενώ η επιτυχής έκβαση όλων των ανωτέρω, την ποιότητα της δουλειάς σου“, επεσήμανε ο κ. Ευαγγέλου, ευχαριστώντας την για την άψογη συνεργασία τους.

Συνέχιση έργου

Τέλος, στην πλέον πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου προς το στενό συνεργάτη του και πρώην αντιδήμαρχο Γ. Πατητή, τον χαρακτηρίζει συνοδοιπόρο σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν το Δήμο Κέας, επιδεικνύοντας “αξιοσέβαστη προσωπική υπόσταση και επαγγελματική κατάρτιση” με αποτέλεσμα την άξια εκπροσώπηση του Δήμου.

“Η προσωπική σου μέριμνα σε αντικείμενα όπως η οδός πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας, τα χρηματοδοτικά προγράμματα Leader, το νέο ασθενοφόρο όχημα του νησιού και πολλά άλλα, υπήρξε καίρια για την επίσπευση διαδικασιών με τελικό αποδέκτη το νησί και τους ανθρώπους του” αναφέρει ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι η παραίτηση του κ. Πατητή από τη θέση του Αντιδημάρχου “ουδόλως επηρέασε ποσοτικά ή ποιοτικά το έργο που συνεχίζεις να επιτελείς σε οτιδήποτε σου ζητηθεί ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου”.